"Gyermek vádja jogos és sérthetetlen"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 11. (577.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Igéző idézetek
Kántor Lajos
Aki beépült az életünkbe (Cs. Gyimesi Éváról, temetése másnapján)
BERSZÁN ISTVÁN
Búcsúzhat-e a tanítvány?
CS. GYIMESI ÉVA
Lélegzetvétel
Dávid Gyula
Kolozsvári magyar könyvnapok a második világháború árnyékában (1942. június 5-8.)
Egyed Emese
„Vis est immensa…” (Szabó György 1920–2011)
Kinde Annamária
Levegőm tüdejében
Sigmond István
Molekulák 5. - Hétköznapi Vénuszok
VASS ÁKOS
ringás a rengetegben
MÁRTON EVELIN
Sárcipők
Szakács István Péter
A boldogság elixírje
Szőcs István
OlvasónapLÓLÁBjegyzetek
BENE ZOLTÁN
Összefüggések
Szántai János
Beszéljünk fischerül (?)
Xantus Boróka
Az élet (nem) kriminovella
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - Az Energiába vetett Hit
Hírek
 
Hírek
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 11. (577.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör 1986. január 1. után született, kötettel nem rendelkező alkotók részére próza és vers műfajban irodalmi pályázatot hirdet. A kiírók mindkét kategóriában első, második és harmadik díjat osztanak, 2000, 1000 és 500 lej összegben. A pályázóktól prózában legföljebb 20.000 leütésnyi (tíz gépelt oldal) közöletlen anyagot, versben tíz közöletlen verset, illetve pályázatukhoz csatolt életrajzot kérnek, 2011. október 31. határidővel, a bírálók. A pályázati anyagot az emilpalyazat@gmail.com címre várják. Eredményhirdetésre – a díjazottak bemutatkozásával egyetemben – az Erdélyi Magyar Írók Ligájának 2011. december 10-én Kolozsváron tartandó, X. Díjkiosztó Gálaestjén kerül sor. A pályázati kiírást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Egyed Péter író, filozófus, egyetemi tanár a Korunk Kulcsa elismerés idei díjazottja. A díjat Kántor Lajos, a Korunk Baráti Társaság elnöke, valamint Balázs Imre József Korunk-főszerkesztő adta át május 16-án.
Jakab-Benke Nándor, Oláh-Badi Levente és Zágoni Bálint volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör május 16-i meghívottja. A fiatal filmesekkel Papp Attila Zsolt beszélgetett. A kör vendégei Antigoné, avagy Erdélyben, filmet, együtt című filmjüket is levetítették.

A Korunk Akadémia meghívására Kolozsváron olvasott fel Garaczi László, az Arc és hátraarc, Mintha élnél, Pompásan buszozunk! című regények szerzője május 18-án. A házigazda Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője volt.

Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet szervezett – a budapesti könyvhéttel párhuzamosan – a Romániai Magyar Könyves Céh, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és az RMDSZ Főtitkárságának Program és Ifjúsági Főosztálya 2011. június 2. és 5. között.  A Könyvhéten a változatos programfelhozatal mellett magyar nyelven publikáló kiadók kínálták köteteiket az érdeklődőknek a Mátyás király szülőháza előtti téren. Az eseményen a könyvkiállítás és vásár mellett előadásokra, könyvbemutatókra, dedikálásokra, különböző kulturális műsorokra is sor került. Bemutatták többek közt Palocsay Zsigmond Írottmuzsika, Csoóri Sándor Hova megy a hegy?, Bálint Tamás Visszaút a fekete folyón, Csender Levente Fordított zuhanás című könyveit. A Bulgakov kávéházban fiatal írók – Varga László Edgár, Székely Örs, Potozky László, Márkus András és Vass Ákos – olvastak fel. Felolvasódélutánt tartott a Helikon, Sigmond István, Mózes Attila, Karácsonyi Zsolt, László Noémi, Király Zoltán és Papp Attila Zsolt részvételével.

Magyar alkotókat is díjaztak a Romániai Írók Szövetsége kolozsvári fiókjának székhelyén június 2-án. Dávid Gyula irodalomtörténészt, a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon főszerkesztőjét Dsida Jenő-díjjal tüntették ki a sorozat utolsó, kétkötetes részének megjelenése alkalmából. Mózes Attila Páskándi Géza-díjat vehetett át tavaly megjelent Zsibvásár című prózakötetéért. Zudor János nagyváradi költőt a szervezet Lászlóffy Aladár-díjban részesítette Jónás és a mérték című legújabb verseskötete elismeréseként.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében