"Hancúr szülte meg az első hexametert!"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 17. (583.) SZÁM — SZEPTEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Versei
Horváth Gizella
A művészi érték „arcai” - Beszélgetés Angi István zeneesztétával, egyetemi professzorral
ZUDOR JÁNOS
Versei
Szőcs István
A RÓVOTT MÚLTUNK folytatása (megjegyzések a Mandics II.-höz)
Sigmond István
Molekulák 11. - A dalia
Borsodi L. László
Versei
Bréda Ferenc
Angyal a Monostoron
VELEMI NÉVTELEN
Versei
POTOZKY LÁSZLÓ
Galambok őre
Kántor Lajos
A harmadik fénykép
Szombati István
Uccu
Simonfy József
Versei
Demeter Zsuzsa
Változatok halálsikolyra és madárhangra 3.
Balázs Imre József
Régi történet
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - A boldogságkeresés és hite
Hírek
 
Hírek
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 17. (583.) SZÁM — SZEPTEMBER 10.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör 1986. január 1. után született, kötettel nem rendelkező alkotók részére próza és vers műfajban irodalmi pályázatot hirdet. A kiírók mindkét kategóriában első, második és harmadik díjat osztanak, 2000, 1000 és 500 lej összegben. A pályázóktól prózában legföljebb 20.000 leütésnyi (tíz gépelt oldal) közöletlen anyagot, versben tíz közöletlen verset, illetve pályázatukhoz csatolt életrajzot kérnek, 2011. október 31. határidővel, a bírálók. A pályázati anyagot az emilpalyazat@gmail.com címre várják. Eredményhirdetésre – a díjazottak bemutatkozásával egyetemben – az Erdélyi Magyar Írók Ligájának 2011. december 10-én Kolozsváron tartandó, X. Díjkiosztó Gálaestjén kerül sor. A pályázati kiírást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Az idei, második alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok keretében számos szépirodalmi rendezvényen vehettek részt az érdeklődők, augusztus 15. és 21. között. A Bulgakov kávéházban Szonettszerda lírai portréfestéssel cím alatt Egyed Emese, László Noémi, Bálint Tamás, Karácsonyi Zsolt, Szálinger Balázs és Márkus András vállalkozott arra, hogy a számukra modellt ülőkről szonettbe foglalt portrét rögtönözzenek (az irodalmi kísérlet termése a Helikon hasábjain jelenik majd meg). Ugyanitt találkozhatott a közönség Király Lászlóval, akivel Egyed Emese, és Szálinger Balázzsal, akivel László Noémi beszélgetett; Szentmártoni Jánosnak, a Magyar Írószövetség elnökének szintén László Noémi volt a beszélgetőtársa. Bemutatták Böszörményi Zoltán Regál című regényét is. A Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban Markó Béla Visszabontás című verseskötetét mutatták be, a szerzővel Demény Péter beszélgetett. A Kolozsvár Társaságnál Kenéz Ferenc költői estjére került sor.

A 7. Nemzetközi Hungarológiai Kong-resszusnak Kolozsvár  adott otthont, augusztus 22.-27. között. A magyarságtudományi rendezvénysorozaton mintegy hatszáz előadó vett részt a világ minden tájáról. Az eseményt Schmitt Pál, Magyarország elnöke nyitotta meg, és levélben köszöntötte Traian Băsescu, Románia államfője is. A hungarológiai kongresszusokat 1981 óta ötévente szervezik meg világszerte, korábban Bécs, Szeged, Róma–Nápoly, a finnországi Jyväskylä, legutóbb pedig Debrecen adott otthont a rendezvénynek.

Szeptember 6-10. között rendezték meg az áprilisban elmaradt, Faludy György tiszteletére alapított irodalmi fesztivált Gyergyóalfaluban. A Faludyfeszt második kiadásán színházi előadások, író-olvasó találkozók, kiállítás, vetélkedők és koncertek várták az érdeklődőket, akik találkozhattak, többek közt, Rafi Lajossal, Király Zoltánnal és Bálint Tamással, részt vehettek Kelemen Hunor és Márkus Barbarossa János estjén. Az idei fesztivált a szervezők Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János emlékének ajánlották, ezért a képzőművészeti és zenei pályázatok az ő életművükhöz kapcsolódtak; a magyar költészet két kimagasló alakjáról Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője tartott előadást.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében