"hova fusson a halk szavú költő?"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 21. (587.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Csaba
„Uram, az idő elszállott”*
Kántor Lajos
Kolozsvári este Gömöri Györggyel
Gömöri György
Versei
Tompa Andrea
Évnyitó fent Kolozsvárt
Sigmond István
Molekulák 15. - Az utolsó álom
Karácsonyi Zsolt
VIŞNIEC 55
Matei Vişniec
Ember tükörrel
Versei
Pánikszindróma a Fények Városában
Szőcs István
Akkor végül is ki a perverz?
Mike Ágnes
„Aranyerdő közelében, ezüst erdő rejtekében, gyémánt erdő közepében”
Márton Ágota
Neked szabott égdarab
KOVÁCS BEA
A moziba be-ki-be - Beszámoló a 11. Filmtettfesztről
NAGY BOTOND
Elborult crescendo
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - Hit a látszat(zene) világában
Hírek
 
Hírek
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 21. (587.) SZÁM — NOVEMBER 10.

Október 11-én, életének 93. évében elhunyt Mészöly Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító. Munkásságának középpontjában Shakespeare és Villon műveinek fordítása állt, de fordított Moliére-t és Agatha Christie-t is. Saját verseskönyvei közül kiemelkednek az Önarckép retus nélkül és a Villon árnyékában című kötetek. 1942-ben a kolozsvári egyetemen szerzett bölcsészdoktori címet Villon művészetéből. A festőnek is tanuló Mészöly a Nemzeti Színháznál, a Madách Színháznál dolgozott dramaturgként, később a Színművészeti Főiskolán tanított. 1963-tól tizenöt éven keresztül dolgozott elsősorban fordítóként és dramaturgként a Magyar Televízióban, nevéhez fűződik több film – a Liliomfi, a Bánk bán vagy a Czillei és a Hunyadiak – forgatókönyve. 1992-tól a Lyukasóra című televíziós irodalmi műsor szerkesztő-műsorvezetője volt.

A Kitakart Psyché című antológiasorozat köteteit (A szív kutyája, Szomjas oázis, Éjszakai állatkert, Dzsungel a szívben) mutatták be Kolozsváron, október 13-án. Fellépett: Bárdos Deák Ágnes, Forgács Zsuzsa Bruria és Karafiáth Orsolya. Október 14-én a szerzők Marosvásárhelyen találkoztak a közönséggel.

Láng Zsolt A föld állatai Bestiárium Transilvaniae IV. című új regényét mutatták be a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban, október 14-én. Láng beszélgetőtársa Márton Evelin volt. Ugyanitt került sor Szabó Róbert Csaba Temetés este tízkor című novelláskötetének bemutatójára, október 20-án. A szerzővel Demény Péter és Láng Zsolt beszélgetett.

Átadták az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány idei díjait Székelyudvarhelyen, október 15-én. Az Életműdíjat Szilágyi István kapta, a Debütdíjat Potozky Lászlónak ítélte az alapítvány kuratóriuma.  Az EMIA-díjat Cseke Gábor költő, író, újságíró és Molnos Lajos író, költő, műfordító vehette át. A Hídverő-díjat a neves irodalomtörténész és kritikus, Láng Gusztáv kapta.

Pethő Lorand volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör vendége október 3-án. A költővel Karácsonyi Zsolt beszélgetett.
A Korunk Akadémia szervezésében tartott írói estet Szilágyi István Kossuth-díjas író, a Helikon főszerkesztője Kolozsváron, október 26-án. Beszélgetőtársa Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője volt.

Szilágyi Domokos Napokat tartottak a költő halálának 35-ik évfordulója alkalmából Szatmárnémetiben, október 28-án. A rendezvénysorozat keretében irodalmi tanácskozásra, koszorúzásra, kerekasztal-beszélgetésre is sor került, Nagysomkúton ökumenikus istentiszteletet tartottak, a kolozsvári Házsongárdi temetőben pedig megkoszorúzták a költő sírját.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház drámapályázatot hirdet dráMÁzat címmel. Bármilyen magánszemély pályázhat még be nem mutatott magyar vagy román nyelvű drámával tematikai és műfaji megkötés nélkül. A jeligés pályamunkák leadási határideje 2012. május 31. 15:00 óra. A pályázati kiírás teljes szövege a Tomcsa Sándor Színház weboldalán (www.szinhaz.ro)  tekinthető meg.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében