"Valahol vannak szabad városok"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 23. (589.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szálinger Balázs
Pár sor szívszorító igazság
Cseke Péter
Jancsó Elemér párizsi leckekönyve
Láng Orsolya
„Lehet, hogy máris romok alatt vagyunk…” - Beszélgetés Visky András költővel, drámaíróval, dramaturggal
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: A vörös pók hálójában
Zsidó Ferenc
Rövidprózái
BÁNKI ÉVA
Utazás: innen, oda
Sigmond István
Molekulák 17. - A világszám
Dimény Lóránt
A könyv
CSERNA ENDRE
Versei
Bréda Ferenc
Angyal a Monostoron
Varga Melinda
Versei
VASS ÁKOS
Versei
Szőcs István
Lassacskán minden újból…
Benő Attila
(macskanyomok a betonban)
B. TÓTH KLÁRI
Korkép
MAJOROS CSILLA
A büntetlenül maradt bűnökért
SERESTÉLY ZALÁN
Egy ibér pókhálóról
Papp Attila Zsolt
A karneváli mozi - 150 éve született Georges Méliès
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - Adagio religioso
Hírek
 
Hírek
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 23. (589.) SZÁM — DECEMBER 10.

László Noémit látta vendégül a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör november 7-én. A szerző legújabb verseit olvasta fel, beszélgetőtársa Márkus András volt.

Hetven évvel Reményik Sándor halála után emlékező műsorra került sor a Kolozsvár Társaság rendezésében, a Györkös Mányi Albert Házban, november 10-én. A beszélgetésben részt vettek az elmúlt években (évtizedekben) megjelent Reményik-kötetek gondozói, a költőről szóló fontosabb írások szerzői, a rendezvények létrehozói: Dávid Gyula, Pomogáts Béla, Kántor Lajos (moderátor), Bauer Ilona, Hantzné Lám Irén, Olosz Klára, Essig József.

Tizennegyedik alkalommal osztotta ki a Székelyföld-díjakat és további elismeréseket a Székelyföld folyóirat szerkesztősége Csíkszeredában. Próza kategóriában elismerésben részesítették Bodor Ádám Kossuth-díjas írót, a Verhovina madarai című regényének a Székelyföldben publikált részleteiért. A történettudományok területén végzett kutatásaiért, valamint a folyóiratban megjelent, a Székely Hadosztályról írt tanulmányáért Nagy Szabolcs, a Veszprém Megyei Levéltár kutatója részesült díjban. A hét éve alapított Székely Bicskarend elismeréssel illették Füzi László irodalomkritikust, a kecskeméti Forrás című folyóirat főszerkesztőjét. A szerkesztőség és a homoródalmási polgármesteri hivatal által közösen létrehozott Szabó Gyula-díjat másodszor adták át: az elismerést ezúttal a Székelyföldön élő és alkotó Hertza Mikola kapta.

A kolozsvári Ecsetgyárban működő Kisterem Független Színházban november 14-én mutatták be a Plugor Sándor és Szilágyi Domokos művéből készült, Öregek könyve című előadást. Szilágyi Domokos a 699 soros költeményt Plugor Sándor grafikái nyomán írta. Ebből kiindulva rendezte Mihaela Panainte az előadást, Harsányi Attila szereplésével. Az Öregek könyve román nyelvű fordítását László Noémi készítette el.

Fától fáig? címmel tartott irodalmi estet Kányádi Sándor és Murányi Sándor Olivér a budapesti Márton Áron Szakkollégiumban, november 24-én. A házigazda Noszlopi Botond volt.

Páskándi Géza-emlékkonferenciát rendeztek november 28-án Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Kortárs folyóirat közös szervezésében. A portréfilm-vetítést és felolvasószínpadi műsort is magában foglaló rendezvénysorozat keretében előadást tartottak: Láng Gusztáv, Balázs Imre József, Dávid Gyula, Márkus Béla, Antal Balázs, Karácsonyi Zsolt, Cs. Nagy Ibolya, Szász László, Brogyányi Jenő, Mezey Katalin és Temesi Ferenc.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében