"ugyanazon az úton / de két irányba"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 1. (591.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Cseke Péter
Szellemi erőtereink
Karácsonyi Zsolt
Könyvek, macskák, forradalmak - Beszélgetés Pomogáts Béla irodalomtörténésszel
Pomogáts Béla
Erdélyi magyar dráma
Lövétei Lázár László
Mi lesz veled?
ZALÁN TIBOR
és néhány haiku 5
Sigmond István
Molekulák 19. - A táncestély
Borbély András
Versei
MÁRTON EVELIN
Güvercin Birligi (galambász egyesület)
Sebestyén Mihály
Tizenhét ezüst esernyő
Vallasek Júlia
Elviselni a családi múltat
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok
Szántai János
Teleki Ernő gróf, avagy a rajzoló szerződése
Bakk Ágnes
Deviancia – drámai szétszórtságban
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT - Új esztendő, új sorozat
Hírek
 
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT - Új esztendő, új sorozat
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 1. (591.) SZÁM — JANUÁR 10.

Minden új év kezdetén fogadalmat teszünk, hogy mit fogunk másként csinálni: jobban, több odafigyeléssel, és arra is esküszünk, hogy mit nem fogunk csinálni úgy, mint ahogyan ezt eddig tettük. Aztán elszállnak a fogadalmaink, és minden marad a régiben. Csak az aggodalmaink nem szállanak el. Most is sűrűsödnek a félelmeink: milyen is lesz az újév, a kétezer tizenkettedik a sorban.

2012

Így leírva, arab számokkal, nem néz ki olyan rossznak, mint amilyennek a világ már jó ideje hirdeti. Csúnya kilátásokat jósolnak azok, akik különböző jelekből, adatokból, hiedelmekből, periodikus ismétlésekből és ki tudja még, miből VILÁGVÉGET hirdetnek ez év decemberére. Tréfásan szoktuk mondogatni, ilyen jóslásokat hallgatva, hogy a VILÁGVÉGE NEM JÖN, MÁR BENNE VAGYUNK. Már olyan sok(k)féle világvégét élt meg a mai hetvenesek, nyolcvanasok nemzedéke, hogy már nem is igazán hiszünk ilyesmiben, mert valahogyan mindig életben maradtunk. Nem éltük az életünket, mint inkább ÁTVÉSZELTÜK azt. Valósággal belénk égette az ÉLET, hogy minden pillanatban valaminek a végéhez értünk és valami újnak az első pillanatához. Megszoktuk, hogy az egyetlen változatlan, örökké állandó dolog: A VÁLTOZÁS. Lehet, hogy 2012 is változást hoz, sőt minden bizonnyal más lesz, talán gyökeresen más, mint ami eddig volt, de minden becsukódó ajtó új ajtót nyit ki. Akarva-akaratlan be kell lépnünk az ÚJ AJTÓN. Az új ajtó mögött is világ van. Talán más, mint ami a régiben volt. Nehéz lesz megbarátkozni az új világgal? Mindig is nehézségekkel járt az újat megszokni, megérteni, elfogadni. Vi-lágvége helyett helyesebb volna mindig VILÁGKEZDETET jósolni. Ígéretesebb volna ez a szó, reményteljesebb várakozással töltene el bennünket. Erre is azt szoktuk mondani: már régen benne vagyunk az elkezdődött ÚJ VILÁGBAN.
Egy új világban gyökeresen megváltoznak a hierarchikus viszonyok, ami fent volt vagy elől, az lekerül, vagy hátra lép a sorban. Ez nem órára, percre vagy akár napra bekövetkező változás, inkább egy folyamatos átalakulás következménye. Az átalakulás eseményei rendszerint lassan következnek be. Néha felgyorsulnak, a robbanás veszélye is mindig lehetséges tényező egy új világ teremtésében. Mindenre láttunk már példát, lényegében nincs semmi más, amit ne ismernénk, ne tapasztaltunk volna már meg. A politikai, gazdasági, tudományos és művészi világban láttunk már mindenféle változást, elemeztük is ezeket, és mégis minden változás elé félelemmel nézünk: VAJON MIT HOZ A JÖVŐ?
Mit hoz a ZENÉBEN a jövő?
A művészet jelzi legkorábban a változásokat, a mindennapi élet kisebb-nagyobb földrengéseit. Ezekre az előrejelzésekre nem figyelünk oda. Egyszerűen azért, mert nem a tudomány vagy a hatalmi tényezők oldaláról jövő jelzésekről van szó. De mit is jelez a művészet és ezen belül a zene?
Jelzi, de nem fogadjuk el, hogy az úgynevezett KOMOLYZENE az általános értékrendben nagyon hátrakerült a sorban. Az új zenei hierarchiában legfelülre a KÖNNYŰZENE került. Az emberiség túlnyomó többsége számára a maréknyi, agyonjátszott komolyzenei sikerdarab szinte nem is létezik. Azért fogalmazok óvatosan, mert a könnyűzene néhányat a maréknyiból átemelt a maga világába és sikerdarabbá tett, például Vivaldi Évszak-concertóit. Mindinkább azt tapasztalom, hogy a komolyzene szakemberei is – főleg a fiatalok – hallgatják, sőt szeretik is a könnyűzenét. Még a legelszántabb komolyzenehívők is kezdenek nagyon odafigyelni arra, amit a ma műkedvelői művelnek. Ezek a maiak már nem gondolkodnak szonátákban, szimfóniákban, operákban, viszszafordulnak a legegyszerűbb zenei dolgokhoz, és ott is megkeresik a DALLAMOT. Zenében gondolkodnak, nem szerkezetekben. Primitívnek tűnik, amit csinálnak, de SZÉP és nagyon sok nemes is, nemcsak egyszerű és úgymond fülbemászó. Ahogyan most indul egy új zenei világ, úgy indult az európai zene hajnalán a trubadúrok, igricek, énekmondók tudatában, szívében az a komolyzene, aminek a végéhez érkeztünk. A régit – úgy-ahogy – ismerem, az újat most kezdem megszeretni. Mindkettő mögött az EMBERT akarom megkeresni. Boldog ÚJ ÉVET!
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében