"ugyanazon az úton / de két irányba"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 1. (591.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Cseke Péter
Szellemi erőtereink
Karácsonyi Zsolt
Könyvek, macskák, forradalmak - Beszélgetés Pomogáts Béla irodalomtörténésszel
Pomogáts Béla
Erdélyi magyar dráma
Lövétei Lázár László
Mi lesz veled?
ZALÁN TIBOR
és néhány haiku 5
Sigmond István
Molekulák 19. - A táncestély
Borbély András
Versei
MÁRTON EVELIN
Güvercin Birligi (galambász egyesület)
Sebestyén Mihály
Tizenhét ezüst esernyő
Vallasek Júlia
Elviselni a családi múltat
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok
Szántai János
Teleki Ernő gróf, avagy a rajzoló szerződése
Bakk Ágnes
Deviancia – drámai szétszórtságban
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT - Új esztendő, új sorozat
Hírek
 
Hírek
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 1. (591.) SZÁM — JANUÁR 10.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) tizedik gálaestjére 2011. december tizedikén került sor a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban, ahol kiosztották a tavalyi Méhes György Nagydíjat és Méhes György Debütdíjat, illetve az E-MIL és a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör által meghirdetett irodalmi tehetségkutató pályázat próza és vers kategóriáinak első három díját. A gálaestet Siklódy Ferenc kiállításának megnyitója és – december 9-én és 10-én – az Erdélyi Híradó Kiadó könyvbemutatói előzték meg: bemutatták Király László A Kővadászok Klubja, Mózes Attila Foglaló, Fekete Vince Védett vidék, Farkas Wellmann Éva Az itt az ottal, Potozky László Áradás és Lövétei Lázár László Zöld című új könyveit.
Az E-MIL és a Bretter-kör által kiírt pályázat nyertesei: Vers kategória: 1. díj – Láng Orsolya; 2. díj – Korpa Tamás; 3. díj – Székely Örs. Próza kategória: 1. díj – Serestély Zalán; 2. díj – Adorjáni Panna; 3. díj – Jobb Boróka. A Méhes György Nagydíjat Lövétei Lázár László kapta Zöld című könyvéért, a debütdíjat pedig Potozky Lászlónak ítélték az Áradás című prózakötetéért.

Tavaly december 10-én osztotta ki huszadik alkalommal a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége – a lapban publikált szerzők közül válogatva – évzáró nívódíjait. A díjakat a Látó Irodalmi Színpad keretében a marosvásárhelyi Ariel Bábszínházban adták át. 2011-ben Bodor Ádám (próza), Jánk Károly (vers), Székely Csaba (debüt) és Visky András (vers) vehette át a Batsányi-emlékplakettet és a díjjal járó pénzjutalmat. Laudációt mondott: Demény Péter, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt és Vida Gábor.

Decemberben két alkalommal is költői estet tartottak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. December 9-én Markó Béla Út a hegyek között című haikukötetével és Visszabontás című szonettkötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A könyvekről Tompa Gábor és Visky András beszélgetett a szerzővel. December 14-én pedig Kovács András Ferenc és Tompa Gábor Transsylván pótdepressziók című négykezes szonettkötetét mutatták be. A szerzőkkel Visky András beszélgetett.

A Hangváltás? című irodalmi esten mutatkozott be négy fiatal költő december 27-én a székelyudvarhelyi Portré Kávézóban. Farkas Wellmann Éva, Bálint Tamás, Márkus András és Noszlopi Botond tavaly megjelent kötetét Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka irodalmi folyóirat főszerkesztője, László Noémi és Farkas Wellmann Endre költők mutatták be. A rendezvény házigazdája Murányi Sándor Olivér volt.

Mire jó a magyar kultúra? címmel L. Simon László író, költő, országgyűlési képviselő esszékötetének bemutatójára, illetve beszélgetésre kerül sor a szerzővel és Hatos Pállal, a Balassi Intézet főigazgatójával január 12-én a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban. A kötetet bemutatja Király Zoltán költő, az est moderátora Lakatos Mihály, Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális és Koordinációs Központjának igazgatója.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében