"A nyelv ma néktek végső menedéktek"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 3. (593.) SZÁM — FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Zsebtelefon
JAKAB VILLŐ HANGA – KISS ERNŐ CSONGOR
„Mindannyian asszimilánsok vagyunk” - Beszélgetés Háy János íróval
Mózes Huba
Két költő: Babits Mihály és Reményik Sándor
Szabó Róbert Csaba
Frankenstein halott
Sigmond István
Molekulák 21. A világhír felé
GIAMBATTISTA BASILE
Vardiello - Az első nap negyedik meséje
KIRÁLY KINGA JÚLIA
A Pentameronról
KULCSÁR ÁRPÁD
Versei
Szőcs István
Az oszlop és – a két oszlop
Borsos Júlia Gyöngyi
Földrengés a Szabó uccában
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Az Anyaföld története
Gál Andrea
Kortárs legendák
Jakab-Benke Nándor
Az újrafelfedezés bája
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT Isten hangja, (az) Ember hangja
Hírek
 
Hírek
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 3. (593.) SZÁM — FEBRUÁR 10.

Karácsonyi Zsolt A tér játékai – A virtuális tér és a történelmi idő viszonyának módosulásai Páskándi Géza és Marin Sorescu drámáiban című tanulmánykötetét mutatták be a Magyar Írószövetség könyvtárában, Budapesten, január 18-án. A szerzővel Erős Kinga beszélgetett.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából idén is kiosztották a Márai-díjat. Az első ízben 1996-ban kiadott kitüntetést írói életműért, a múlt évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint külföldi elismerést szerzett munkásságért adományozzák. Márai-díjjal jutalmazták Mózes Attila írót, irodalomkritikust, a Helikon szerkesztőjét, Hász Róbert írót, a Tiszatáj szerkesztőjét, valamint Oláh János József Attila-díjas írót, költőt. 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Bölcsészettudományi Szakosz-tálya a Magyar Kultúra Napján, január 22-én adta át a 2011-es évre szóló debütdíját Kolozsváron. A díjat megosztva Keszeg Anna és Jakab Albert-Zsolt kapta.

Fűkósto-ló címmel került sor Muszka Sándor költői estjére január 23-án a Magyar Írószövetség budapesti székházában. A költőt, írót pályatársa, Murányi Sándor Olivér mutatta be.  A Csikófogat rendezvénysorozat keretén belül szervezett est házigazdája Erős Kinga volt. 

A Bálint Tibor Baráti Társaság tagtoborzó összejövetelt tartott január 25-én, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában, Kolozsváron. A rendezvény házigazdája Kötő József volt. Az Aranyszalagtárnak köszönhetően maga Bálint Tibor is „megszólalt” az érdeklődőknek. Közreműködtek: Adorjáni Réka, Bogdán Farkas, Ferencz Amália, Kertész Adél, Laczkó Vass Róbert, Móricz Kinga, Nagy Gergő, Rostás Péter István, Sebesi Karen Attila.

Adorjáni Panna volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör meghívottja január 30-án. A vitaindítót Győrfi Kata tartotta.
Az Írók Szakszervezete, az Írók Alapítványa, a Sárvári Tinódi Gimná-zium és Sárvár Város Önkormányzata 2012. április 3-6-ig Sárvár városában megrendezi a magyar nyelvű Kárpát-medencei diákírók, diákköltők 35. irodalmi pályázatának táborát. A pályázatot vers-, próza és tanulmány kategóriában hirdetik meg, és várják minden 14 -18 év közötti középiskolás diák magyar nyelven írt írásait. A pályázatok maximális terjedelme 15, írógéppel, számítógéppel (14 pontos betűnagysággal), vagy kézzel írt kéziratoldal. A pályázatok beérkezésének határideje: 2012. március 2. Kérik, hogy a pályázók postán, egy, jól olvasható példányban küldjék el munkáikat, és a borítékra kívülről írják rá, hogy melyik kategóriában pályáznak (így: „verspályázat”, „prózapályázat” vagy „tanulmány-pályázat”). Tehát, aki két kategóriában is pályázik, két borítékban küldje írásait. A pályázatokat a következő – új – címükre várják: Írók Alapítványa, Budapest, Lónyay utca 43. fsz.1. 1097.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében