"a poklosok szája gyógyulást vonaglik"
Kereső  »
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 14. (460.) SZÁM - JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
A pereputty
Köszöntjük a hetven esztendős Sigmond Istvánt - A többi néma csúcs
Mózes Huba
Dsida Jenő Könyörgés csodáért című költeményének kéziratos változata
Karácsonyi Zsolt
Angyalok kertje
A hurgadai testamentum
Orcsik Roland
Kentaur irodalom - Az Új Symposion anyanyelvi idegenségéről -
Varga Borbála
Elgyengült térdeplések
Áradás
asszony
Szertartások
Ház előtt
Narancs
Kacskaringó
Rátonyi Csaba
Gábor
Bonczidai Éva
Kezdő történőknek
Zsigmond Melinda
Világnak feszülve
Merényi Krisztián
Rágcsálók
Teremtő
Demeter Zsuzsa
Versegyén az álmok vásznán
Lászlóffy Csaba
Az áldozat (folytatás előző lapszámunkból)
Szőcs István
Két kis jegyzet
Terényi Ede
Bartók - 2006 - 4. A fabáb "árnyékember" és a királylány
Augusztusi évfordulók
 
Merényi Krisztián
Rágcsálók
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 14. (460.) SZÁM - JÚLIUS 25.

A város szélén konzerválódó házban több család lakik, mégis, mintha üresen állna.
A lakók kísértet módján távoznak és érkeznek haza. Nem társalognak, nem kötik meg kioldódó cipőfűzőjüket, nem pislognak...
Ez a környék egyetlen épülete. Ablakai a gyalog húsz percre lévő városra néznek. Keleten csupán egy elhagyatott bányató terül el, melynek közelében szeméttelep bűzölög. Ezeket a területeket mindig köd borítja. A szemétdombokon lesoványodott kóbor kutyák ráncigálják ki a maszatos nejlonzsákokból a rothadó élelmeket.
A fénytelen lépcsőház fala és kövezete mintha egybeolvadna. A reggel távozó lakókat nappalra beszippantja a város. Csupán néhány idősebb múmia marad.
A szoborarcú otthonülők között él az elsőn fészkelő nyugdíjas Kölönte bácsi, aki hetente elcsoszog a piacra friss zöldségért. Fogak híján csak pépeset ehet. A külvilág nem érdekli. Belső ablakpárkányát finom porréteg fedi. Két éve, Mária-napkor szellőztetett utoljára. Kölönte szomszédjának, Kenyeres Sanyinak artikulátlan rikkantásaitól felriadnak a még alvók.
Mészáros Laci, az ötvenéves, fejközepén kopasz fogorvos az elsőn lakik feleségével, Jolánkával. A doki reggelente frissen vasalt ingben távozik otthonról, öltönyét sosem tisztíttatja.
Hajnalban elsőként a horgászbotját lóbáló Sanyi indul a bányatóhoz. A sötétsárga homályból egy alsógatyában himbálózó férfi alakja körvonalazódik. A kijárati ajtó felett húzódó csövön lóg a bozontos szakállú, „mit bánom én” képű túlsúlyos test. Sanyi elégedetten nyugtázza a nem mindennapi találkozást.
– Hú az anyját, mi a fene? Ebből lesz aztán a jó csontkukac!
A szórakozott, szalmakalapos kínai lakó nekimegy a hullának. Mészáros szertartásosan végigszimatolja annak minden részét.
Eltelik két nap és még egy. A hazatérők rezzenéstelenül haladnak el új lakótársuk mellett. A lakógyűlésen megszavazzák, hogy maradhat, amennyiben fél méterrel odébb tolják az akadálymentes közlekedés érdekében. A kulturáltan lógó tetem nem zavar senkit.
Éjszaka a kapu közelében kutyák vonyítanak; azok a csonthold formájúak a szeméttelepről. Rettenetesen mérgesek az áthatolhatatlan ajtókeretüvegre. Reggelig koldulnak a kapu előtt, akkor az első lakó érkezésére szétszaladnak.
Mészáros doktor rajtakapja a megégett bundájú, kilőtt szemű pincemacskát, ahogy épp a kidurrant nyelvű halott lábát rágcsálja. A férfi ingerülten zavarja el a lábfejen csüngő, borzas szőrű macskát.
– Sicc innen, hess innen, mit képzelsz?
Bereteszeli a pinceablakot, reménykedik, hogy – búvóhely híján – előbb-utóbb a kutyák martaléka lesz. A fogorvos elérzékenyülten nézi a megcsonkított nagylábujjat és körbeszimatolja a hullát. „Haj, mint a kitűnő francia sajt; büdös, de ettől jó…”
Beleharap a lagymatagon csüngő alkarba. Tépi, rázza, mint harci eb az áldozatát. Szájában inas falattal felballag a lépcsőn. Jolánka gyanakvóan kérdi hazaérkező férjétől:
– Mit rágsz olyan mohón? Csak nem azt ott lent?
– Hagyd el asszony, hagyd el… nem rád tartozik. Nekem is jár ennyi kikapcsolódás… Jól van, minek tagadjam, abból...
– Már akkor éreztem a szagát, amikor felértél. Nem rossz, bár így a szádból kicsit bizarr! Rám megint nem gondoltál… – fakad sírva Mészárosné. Kenyeres Sanyi úgy bűvöli a testet, mintha élete nagy szerelmét pillantaná meg.
– Ejnye, ebből már ettek! Ha másnak lehet, akkor nekem miért ne? – hőbörög az orrát lógató Sanyi, a megkezdett test láttán. Kéjes mosollyal csettint, és belemar a zsíros mellbe.
     A szobája rabságából kitörő, nyugdíjas Kölönte is portyára indul, de csak az akasztott férfiúig. Mindegyhameglátnak borzongással kap az emberdögbe. Gyűjteményéből hozott csipkeszalvétájával törli le az ajkára a  ragacsotragadt cafatmaradékot. Gondolja, megengedheti magának a dőzsölést, csóró aggastyán létére ingyen belekóstolhat egy ekkora közkincsbe.
Még a konzervatív Ötös házaspár is hevesen csap a húsra. Miután lelepleződnek, azzal védekeznek, hogy csupán a kellemetlen szag miatt próbáltak segíteni a halott mielőbbi eltüntetésében. Ámbár „alamuszi macska nagyot ugrik” ők lesznek a legszorgosabb tetemrejárók, éjnek idején is leosonnak nassolni. Csakhogy a szalmakalapos kínai újból rajtakapja őket, Ötösék meddő tréfával igyekeznek menteni elkárhozott becsületüket:
– Az Ötös pár, öt előtt hajnali sétára jár!
A testet rendszeresen rágják. Valaki kiműtötte belőle az ép fogakat. A szemérmesség miatt a házbeliek alkalmanként csak egy tépetnyit mernek csenni a húsból. Rettegnek a lebukástól, noha tudják, hogy a többiek is derekasan majszolgatnak.
A házi populáció ínyencebb csoportja a belső szerveket és a szemet is feléli. Miután az alsógatya lecsúszik a lerágott combról, lelepleződik, hogy a hímtagot is ledarálta valaki.

*
Egy év elteltével, néhány nosztalgiázó lakó még végignyalogatja, megszopogatja a gyakori kapunyitogatástól deprimáltan himbálózó csontvázat. Epekedve várják, hogy a sors valami hasonlóval ismét megajándékozza őket.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében