"A hit pedig kegyelmi állapot"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 7. (597.) SZÁM — ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szilágyi István
Elment a soros NAGYÖREG
Jakab Villő Hanga
„Valami ellenáll bennünk a felejtésnek” - Beszélgetés Benő Attila költővel, nyelvésszel
Király László
Lépcsők
Benő Attila
Versei
Hertza Mikola
Rövidprózái
Sigmond István
Molekulák 25. Egy léleknyi távolság
ALBERT ZSUZSA
Versei
Bréda Ferenc
Angyal a Monostoron
BODOR TÍMEA
édesség kellemes színház
KARÁCSONYI TÍMEA
Versei
Sebestyén Mihály
Erzsébet királyné utolsó csillagkeresztes udvarhölgye
Szőcs István
A csodálatos elődök
Xantus Boróka
„Nincs szó arra, ami én vagyok”
Bartha Katalin Ágnes
A súgó mint krónikás
KOVÁCS BEA
Őszinte főhajtás
Karácsonyi Zsolt
Színház és diktatúra
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT - Fausti gondolatok
Hírek
 
Bartha Katalin Ágnes
A súgó mint krónikás
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 7. (597.) SZÁM — ÁPRILIS 10.

Olimpiai vívóbajnok is lehetett volna, mégis felhagyott ígéretes pályájával a színészetért. A marosvásárhelyi születésű Péterffy Gyulát (1935–1980) a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakának elvégzése után 1961-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerződtette, melynek hamarosan vezető színésze lett. Minden adottsága megvolt ehhez: „Remek férfias alkat, markáns szép arcvonások, gyönyörű orgánum, istenadta tehetség. Intelligencia és rugalmasság. És kellő alázat a hivatása iránt.” 
A Prospero Könyvek sorozatában megjelenő színészportré az eddigi beszélgetőkönyvek, életinterjúk műfajával szemben olyan színészportrét nyújt, melyet a súgó és színészfeleség, Medgyessy Éva örökít meg. Ez adja a kiválóan megírt könyv báját. A 19. század első felében a magyar színháztörténet súgói szerepköréhez általában hozzátartozott a krónikási, az elmúlt színi évad megörökítésének a feladata is, melyeknek megvalósításai, az általuk szerkesztett színházi zsebkönyvek változatos formáiban ma is kiváló színháztörténeti forrásokként hasznosíthatók. A mai színházi súgó többnyire nem vállal ilyen jellegű feladatot, s szerepkörétől nem is várják el ezt. 
Jelen könyv igen szerencsésen ötvözi a portré alanyához való kétféle kötődést. A stílusosan három felvonásosra tervezett könyvben a szerző – színháztörténeti-krónikási szerepvállalásával össze nem egyeztethető – személyes jelenléte tudatosan visszafogott az első két felvonásban (1. Gyermek- és ifjúkor Marosvásárhelyen, 2. Színészélet Kolozsváron), s csak az utolsóban (3. Vendégjáték Magyarországon – diadalút a halálba) erősödik fel, de meg kell mondjuk: szívszorítóan (Péterffy egy magyarországi vendégjáték-sorozat idején, tragikusan fiatalon, negyvennégy évesen hal meg). Ezt kárpótolja a Személyesen c. fejezet, mely tizenegy alfejezetben jó dramaturgiai érzékkel adagolva beszél szerelmükről, közös munkájukról, átélt élményeikről. 
A könyv módszere a szerző sajátos helyzetéből adódóan nemcsak a fellelhető írásos és vizuális dokumentumok kiaknázását (sajtóanyag, fotók, műsorfüzetek, plakátok, díszlettervek, levelek, vizionálási jegyzőkönyvek, szövegkönyvek, próbanapló) jelenti, hanem a még élő kortársak visszaemlékezéseit, egy-egy sérelem okán annak tisztázását is felvállalva. Olyan részleteket, árnyalatokat is megörökít, amelyek egy színész figyelmét valószínűleg elkerülné: egy-egy évad lenyűgöző műsorelemzését is adja, olyan előadásokra is kitérve, melyekben Péterffy történetesen nem játszott, s a Harag György rendezte Éjjeli menedékhely kapcsán nemcsak az ízig-vérig színész, különös belső alkotói láz jellemezte Péterffy Gyula belső vívódásaiba (a darabban szerepálmát, a Színészt játszhatta), hanem Harag rendezői műhelymunkájába is betekinthetünk. A könyv illusztrációs anyaga úgyszintén a sokrétű kutatói munkát példázza, amennyiben jelmezes és civil fotókon kívül Péterffy saját használatú szövegkönyve, a családi címer, a színész emlékére született és kiadatlan vers fotója is szemlélhető.


Medgyessy Éva: Mindhalálig színész. Péterffy Gyula (1935–1980). Prospero Könyvek. Komp-Press Kiadó, Kolozsvár, 2010.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében