"hőskorok leáldoztán"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 10. (600.) SZÁM — MÁJUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szilágyi István
600.
Erős Kinga
„Öleléssel kezdődött az erdélyi honfoglalásom” - Beszélgetés Szakolczay Lajos irodalomtörténésszel
Egyed Ákos
Középajtai Benkő József pere 1803-ban
Király László
Versei
Karácsonyi Zsolt
Versei
Papp Attila Zsolt
Kagylóban a tenger
Sigmond István
Molekulák 28. - Maga csak egy ember
Székely Örs
Versei
Nagy Koppány Zsolt
A vég szövedéke mindig fölfeslik valahol
Pál Tamás
Versei
Horváth Előd Benjámin
Versei
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Arcok a forradalmi menetoszlopból
Szőcs István
Amiről fenn a hegyekben beszélnek
Gömöri György
Három új vers-hungarikum Angliából
Láng Orsolya
Azonosulások
Demeter Zsuzsa
Színház és kontextusai
Szántai János
A diktatúra indiszkrét tája
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT - Csak tiszta szívből
Júniusi évfordulók
 
Terényi Ede
EMBER A ZENE MÖGÖTT - Csak tiszta szívből
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 10. (600.) SZÁM — MÁJUS 25.

Csak tiszta szívből!
Ez a Cantata profanában világgá kiáltott üzenet milliók gondolatában, lelkében talált otthonra, immár közel száz éve. És ma még többen viszik tovább ezt a minden eszménél főbb életérzést, életkívánalmat, mint valaha is az eltelt sok évtizedben. Minden „talpalatnyi zöld”-ért meg kell küzdenünk. Mozgalom is lett belőle, mégpedig mind jobban kiszélesedő, világméretű megmozdulás. A zenében is széles körben hódított a gondolat: „vissza a gyökerekhez”. Stravinsky pár hangnyi osztinátó motívumai éppúgy a zene kezdetéig nyúlnak vissza, mint a báli szigeti muzsika, az afrikai törzsi zenék európai lenyomatai (pl. Bartók: Báli szigetén c. zongoradarabja a Mikrokozmoszból). De a legmaibb zene gregorián zenei emlékeket felkutató kísérletei, vagy a kezdeti polifóniát „újraálmodó” kóruszenék (Arvo Pärt) szintén a friss forrásokat kereső gondolat jegyében születtek meg. De rengeteg példa a többi művészet hasonló megvalósításainak világából éppúgy, mint a tudomány vagy a napi fogyasztás, árucikk-termelés területéről. A bio-élelmiszerek mai divatja az egészség megőrzését szolgálja, a bio-zene lelki épségünket védi a torzításoktól. Mára ugyanis már van bio-zene is.
A hetvenes évektől fordultunk vissza a népzene eredeti világához. A milliónyi sablonos népdalfeldolgozás divatja letűnt, és csak eredeti, hiteles népzene váltotta fel a napi életben éppúgy, mint a koncerttermekben.
Csak tiszta ésszerűségből! 
Nagyon megunta a zene az érzelmek tobzódását, amiben kiélte magát a romantika. Vissza a tiszta észhez, adták ki a jelszót a dodekafonisták. Óriási mozgalom kerekedett a tiszta ész muzsikájából. Ma is él és hat, bár már sokan elparentálták a szeriálizmust és rokonait, de amíg ember lesz a földön, a logikailag megteremthető zene gondolata nem fog kiveszni az emberiség tudatából.
Csak tiszta technikából!
hangzik mind szélesebb körben a MAI JELSZÓ. Egy-két évtizeddel ezelőtt még nem is gyanítottuk azt a hangfelvétel, hangkiszámíthatóság, hangelemzés, hangszínezés és – megőrzéstechnikát elősegítő készülékek lehetőségét, amit manapság már kisgyerek kortól kezdve mindenki használhat, sőt, KIHASZNÁLHAT. Könnyű lett a komponálás – hála Istennek –, könnyű lett a zenei emlékezés (bármikor, bármi újraéleszthető). Csak egy dolog nem lett könnyebb a technika jóvoltából: a lélek jelenléte a computerben.
Csak tiszta eladhatóságból!
Helyesebben: csak tiszta szemfényvesztésből! Ahová a pénz betette a lábát, ott minden más elpusztul, lecsupaszul, csak a jól kigondolt érdek marad meg. Nagy kérdés, hogy van-e még művészet, van-e még igazi emberi élet?
És ekkor lépett fel valami, amiről már azt hittük, hogy kiveszett. Íme az új törekvés:
Csak tiszta szívből! 
Ezt az új világot egy kedves kis lemez hozta el számomra elérhető lelki közelségbe. MÁRK ATTILA 2005-ben, TISZTA SZÍVVEL címmel József Attila 100. születésnapja alkalmából CD-lemezt jelentetett meg a sepsiszentgyörgyi Langer stúdió felvételeként (felvétel Langer Csaba, közreműködik Lakatos Sándor, basszusgitár, a fedőlap Kósa Sándor festményének felhasználásával készült). A zeneszerző-énekes-előadó, a lemezt feleségének, Páll Tündének ajánlja „József Attila verseinek megszerettetéséért hálából”. Tizennégy József Attila-vers szerepel, a legszebbekből. Egy vers – egy dallam. Tiszta szívű egyszerűséggel megkomponálva és előadva. Milyen közvetlen áradása a belülről fakadó zenei forrásnak kell ahhoz, hogy valaki hozzá merjen nyúlni ezekhez a helyenként nagyon filozofikus versekhez, és azokat dallammá, és ami még ennél is több, DALLÁ oldja. Ez a belső zenei forrás olyan dallami megoldásokat sugall a szerzőnek, amelyek elkerülik a szabványos – és éppen ezért üres – megoldásokat. Amit e lemezről hallunk, az nem a szokványos könnyűzene. Ezeket a dallamokat otthon is lehet énekelni, bensőséges környezetben. (Egynémelyikét akár altatódalként is, a kicsik számára is szép muzsikaként lehetne eldúdolni – szöveg nélkül is van hangulatuk.) Vajon merre megy a (zenei) világ? Van-e benne hely a szív zenéjének?
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében