"jegyzékbe írhatók egek és földek"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 16. (606.) SZÁM — AUGUSZTUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Emese
Tűnődés tengerfenéken
Ottlik 100
Szántai János
A Beaufort- skála*
Székely Örs
Az ünnep
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
Nyakig begombolt...
ABRUDBÁNYAI MELINDA
Balogh Ştefan öröme
SERESTÉLY ZALÁN
Talán kissé homorítottak is
VÍZI TÜNDE
Csuklógyakorlat
Mózes Huba
Versei
PAPP-FÜR JÁNOS
Júdás a táncparketten
Sigmond István
Molekulák 34. - A főszereplő
Csavargó könyvtár
Boér Tamás
Pénz számolva, asszony verve jó
Kulturális napok
FISCHER BOTOND
Versei
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov verseiből
Szőcs István
Sárgavarázs-jegyzetek
Boda Edit
Versei
Józsa Emő
Versei
TÓTH-KOVÁCS NIKOLETT
Fantasztikus utazás az ősvaló felé
KOVÁCS FLÓRA
Továbbszállás
Demeter Zsuzsa
Olvasónapló – valamiért
Szeptemberi évfordulók
 
ABRUDBÁNYAI MELINDA
Balogh Ştefan öröme
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 16. (606.) SZÁM — AUGUSZTUS 25.

A váróban kettesével voltak rendezve a sorok. Az embereknek rendszerint összeértek a térdei, vállai, sarkai. Leghátul, a fal mellett ültem le, egy cipőboltszagú férfival szemben, vállán egy rádió volt, ütötte rajta a ritmust. Biztos voltam benne, hogy csak tévedés. Nem ártott soha senkinek, pénze sem volt, szeretője sem. Nem az a fajta.
A 10 órás hírekben is bemondták: „Tegnap hajnalban holtan találtak egy férfit Kiskaján utcáján. A halál körülményei egyelőre tisztázatlanok, az esetet orvosi szakértők bevonásával a rendőrség jelenleg is vizsgálja. Déli híradásunkban interjút hallhatnak a falu alpolgármesterével, Balogh Ştefan úrral.”
Nem értettem, miért engem hívtak. Miért nem a családját? Egy éve beszéltünk utoljára, akkor költözött be a faluba, és hívott, látogassam meg. Egyáltalán honnan tudták a számomat? Vették a telefonját és a legelső nevet a telefonkönyvéből felhívták? Erre később sem kaptam választ. 
A buszon végighallgattam az alpolgármestert is: „Véres gyilkosság történt tegnap – nyilatkozta – Kiskaján. Azt tudni kell, hogy páratlan esemény Kiskaján történetében a rendszerváltás óta. Az elhunyt férfi 31 éves volt, egy éve és két hónapja tartozkodott a faluban, egy házat bérelt a centrumban. A holtestet fent találták meg a Kilátónál, a Selymik utca szélén. Az áldozatnak elmetszették a nyakát egy éles tárggyal, majd többször is megszúrták. A halálát okozó gyilkos fegyver, véleményem szerint, egy csoroszlya volt. Kérdésünkre, hogy mi az a csoroszlya, elmondta, hogy az eke egy tartozéka. Éles. 25-30 méter mélység esetén használatos.” Gyanúsítottként Rollsteiner Ivant nevezte meg. Majd így folytatta: „De semmit sem tudni biztosan. Ez olyan dolog, hölgyem, hogy ha nem tudjuk, nem hiába beszélgetünk. Mindenesetre ez maffiánál maffiább. De felhívom a falubeliek figyelmét is ezúton, hogy a hivatalos szervek feladata kideríteni, hogy mi is történt igazából. Mi semmiképpen nem állapíthajuk meg, hogy mi miért történt. Az itt történtekről a legkevesebb, amit el lehet mondani, az, hogy felháborító.” 
A templom mellett, a jobb oldalon volt a ház, a kulcsért előbb el kellett mennem a szomszédba, az öreg cigányasszony, miután ideadta, rögtön szembe is csapta velem az ajtót. Úgy tűnt, mitha nagyon félne tőlem. Amíg végighaladtam a falun, nem leskelődtek az ablakokból, a ház előtt sem állt a rendőrség, nem volt lezárva, nem voltak öregasszonyok, nem pletykált senki, nem rimánkodtak. Nem bántam. De nem erre számítottam.
A ház olyan volt, mintha napok óta nem fűtöttek volna be. Nem éreztem a különbséget kint és bent között. Fát a verandán találtam, bükköt, de nem szárazat. Biztosan átverték. Azon kaptam magam, hogy minden tárgyhoz gyanúval nyúlok. Nehezen sikerült begyújtanom. Szállt a füst, izzadni kezdett a fa, és vele együtt a falak, a gőzben érezni kezdtem a piszkos törölköző szagát, a levegő besűrűsödött, akár egy gyógyfürdőben. 
Az asztalon egy piros határidőnapló volt, fehér gumival átfogva. Úgy tűnt, el lett helyezve, de már nem voltam biztos benne, hogy mi lehet fontos, és mi az, amit kötelességből gyanítok. Ez állt rajta: „Telkes A.: Terepnapló”. Tudtam, hogy kötelességem elolvasni, meg kell tudnom, miért gyilkolták meg. Talán nem ment jól, amiért idejött, és belefogott valami másba, talán a másik oldalra állt, talán nő van a dologban. Az utolsó bejegyzéssel kezdtem:
„Stratégiát kell váltanom. A falubeliek egyre gyanakvóbban néznek rám. A tegnap direkt cigányul beszéltek mellettem, éreztem, hogy rólam van szó, nagyon feszült volt a hangulat. A megfigyelés körülményei megmaradnak. Továbbra is két részre osztom fel a buszt. Felváltva figyelem meg egyik részt egyik nap, másikat másnap. Továbbra is ragaszkodom a 12:30-as járathoz, és háromkor vissza. A jelölések is megmaradnak: RN, RF, MN, MF, CN1, CN2, CF1, CF2. Ezután azonban: csak figyelek.” 
Nem kellett visszalapoznom. Rájöttem, hogy mi történhetett. Illetve olvastam már egy ilyen történetet. Ott egy fekete Dacia volt a főszereplő.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében