"ki lehet a falevél címzettje itt"
Kereső  »
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 21. (611.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Elmesélt valóságok
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
A „belső megrendelés” irányít - Beszélgetés Széles Klára irodalomtörténésszel, kritikussal
Fried István
Megjegyzések a kritika hasznáról és káráról
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 4. - Három Biblia
SERESTÉLY ZALÁN
Versei
Király Zoltán
Versei
Boér Tamás
Rövidprózái
ALBERT KINGA
Ellenállni a csonkításoknak
Kinde Annamária
Lélekház ostroma
Szőcs István
Főszereplők, főrendezők, főkönyvelők az irodalom életében (folytatás előző számunkból)
KISS ERNŐ CSONGOR
A sosemvolt imposztor
FERENCZI SZILÁRD
A nemileg bosszantó honvágy
KAÁLI NAGY BOTOND
Kastély a mátrixban
A mező tetején - 7 kolozsvári festő
Lászlóffy Zsolt
Időszerű múlt – még mindig?
Hírek
 
A mező tetején - 7 kolozsvári festő
XXIII. ÉVFOLYAM 2012. 21. (611.) SZÁM — NOVEMBER 10.

(Részlet a tárlatismertetőből)

A cím, amely alatt most bemutatjuk ezeket a képeket, adott volt: A Mező Tetején helynév, ez az a csehovi hangulatú táj a Szeret közelében (Botoșani megyében), ahol a szervezők jóvoltából egy hetet töltöttünk. [...]
„A mező tetején” jól megragadja azt a szituációt, amelyben a művészek élnek a mai művészeti világban, illetve magának a művészeti világnak a helyzetét is érzékelteti. A modernitás után egy olyan világban próbáljuk jól érezni magunkat, amelyben nem a művészeti fejlődés avantgárd gőgje vezet már bennünket, azonban a „semmi új a Nap alatt” pesszimista közérzetét sem akarjuk hagyni eluralkodni felettünk. Egy olyan mezőn kívánunk boldogok és frissek lenni, amely ugyan eddig is létezett, de amelyet folyamatosan újként fedezhetünk fel. A mezőnek nincs teteje, s ez azt sugallja, hogy a művészet mezején a feltörekvés, a fejlődés nem külsőleg kell megtörténjen, és nem függőleges irányú, hanem bennünk zajlik, s ennek megfelelően az értékrend is, amelyhez mérten valamiből „csúcs” lesz, nem egy külső kánonnak, hanem belső mértéknek kell megfeleljen.

            SZÉKELY SEBESTYÉN GYÖRGY

Teodora Axente: 1984, Nagyszeben. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem doktorandusza, festészet szakon. Egyéni kiállításai mellett számos hazai és külföldi csoportos kiállításon vett részt.
Belényi Szabolcs-István: 1988-ban született Szatmárnémetiben. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem mesteri hallgatója. Számos hazai és külföldi csoportos kiállításon vett részt.
Radu Băieş: 1988, Kolozsvár. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem mesteri hallgatója, festészet szakon. 2005-től rendszeresen részt vesz különböző csoportos tárlatokon.
Gabriel Bica: 1987, Kolozsvár. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem mesteri hallgatója, festészet szakon. Kolozsváron és Jászvásáron vett részt csoportos tárlatokon.
Kudor Duka István: 1974, Bánffyhunyad. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem adjunktusa. Egyéni kiállításai mellett számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt (külföldön többek között Magyarországon, Olaszországban, Angliában és Lengyelországban).
Laura Praţa: 1984, Kudzsir. A kolozsvá-ri Művészeti és Formatervezési Egyetem doktoran-dusza, festészet szakon. Egyéni kiállításai mellett számos hazai és külföldi csoportos kiállításon vett részt.
Székely Király Bogdan Ioan: 1989, Szatmár-németi. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem mesteri hallgatója. Számos hazai és külföldi csoportos kiállításon vett részt.
Todor Tamás: 1989, Szatmárnémeti. A kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem mesteri hallgatója, festészet szakon. Számos hazai és külföldi csoportos kiállításon vett részt.

Lapszámunkat a kolozsvári Quadro Galériá-ban szeptemberben megnyílt A mező tetején – 7 kolozsvári festő című kiállítás anyagának felhasználásával illusztráltuk.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében