"Remélni? Félni? Szavak!"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 1. (615.) SZÁM — JANUÁR 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Elöljáró beszéd
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Emigránsok XIV. Sztravinszkij
Visky Mária
Költőiség szavak nélkül
JERZY PILCH
Polonéz mars
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 8. - A megfertőzött fogalom
ALBERT ÉVA BEÁTA
Versei
FISCHER BOTOND
Szerelmi affér
ADORJÁNI PANNA
Rövidprózái
GYŐRFI KATA
Versei
VÁRADI B. LÁSZLÓ
Egy vidracsalád kálváriája
Szőcs István
Önin Ter Ju I. - Dramaturgfejedelem Óriásokról
Vallasek Júlia
Angolkeringő 4. A magány librettói
Tóth Tünde
Működ(tet)ni muszáj
Lászlóffy Zsolt
Mi történik a zene „színpadán”?1
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 1. (615.) SZÁM — JANUÁR 10

Tizenötödik alkalommal adták át a csíkszeredai Székelyföld folyóirat díjait. Ferencz Imre költőt verseiért, Sántha Attilát „nyelvrégészeti” tanulmányáért tüntették ki, a nem erdélyi szerzőknek odaítélt Székely Bicskarendet Fekete J. József vajdasági irodalomtörténész kapta, a pályakezdő tehetségeknek járó Szabó Gyula-díj kitüntetettje pedig a kritikusi munkásságáért díjazott Xantus Boróka.

Erdély-szerte alternatív irodalomórákat tartottak múlt év novemberének végén az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) szerzői. Bálint Tamás, Papp Attila Zsolt, Szántai János és Varga László Edgár a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban és a G. Caféban, valamint a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Gimnáziumban és a Tein Teaházban lépett fel; Benő Attila, László Noémi és Potozky László a zilahi Silvania Főgimnáziumban olvasott fel; a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumba pedig Fekete Vince, György Attila, Hertza Mikola és Molnár Vilmos látogatott el.

A marosvásárhelyi Bulgakov Caféban adták át az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) 2012-es évre szóló díjait, december 8-án. A Méhes György-nagydíjat Farkas Wellmann Endre kapta L. D. hagyatéka című verseskötetéért és eddigi költői munkásságáért, a debütdíjat pedig Vass Ákos a Pulton innen, pulton túl című frissen megjelent verseskönyvéért. A gálához Homonnai Varga András flamencogitáros biztosította a zenei aláfestést, a két díjazott mellett pedig László Noémi, Fekete Vince, Orbán János Dénes, Karácsonyi Zsolt és Lövétei Lázár László olvasott fel legfrissebb műveiből. 

A víz szakad, a cső marad címet viselte a Látó Irodalmi Játékok tavalyi utolsó estje, amelyen Kovács András Ferenc költő, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője olvasott fel közéleti verseiből. A rendezvényre december 8-án került sor a marosvásárhelyi G. Caféban.

Kiosztották a Látó szépirodalmi folyóirat díjait a marosvásárhelyi Bernády Házban, december 15-én. A díjazottak: Balla Zsófia (vers), Király Kinga Júlia (próza), Kántor Lajos (esszé), Korpa Tamás (debüt). 

Krasznahorkai Lászlónak ítélték a 2012-es Prima Primissima Díjat irodalom kategóriában. Krasznahorkai László 1954-ben született, első műve, a Sátántangó 1985-ben jelent meg. Műveit több mint húsz nyelvre fordították le, a regényeiből készült filmek is bejárták a világot. Egyike a külföldön legelismertebb magyar íróknak. Irodalom kategóriában Prima Díjat vehetett át Kiss Anna költő, drámaíró, valamint Tornai József költő, író, műfordító. 

Michel Houellebecq francia író, az Elemi részecskék, A térkép és a táj, A csúcson és az Egy sziget lehetősége című regények szerzője  lesz a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Magyarország egyik legfontosabb könyves eseményét április 18. és 21. között tartják a budapesti Millenáris parkban. A díszvendég ország Olaszország lesz.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében