"Újból írni akarok, Uram!"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 2. (616.) SZÁM — JANUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szakács István Péter
Mennyei ponyva
László Noémi
Hólabda a terepnaplón - Beszélgetés Muszka Sándor költővel, prózaíróval
Muszka Sándor
Versei
Sántha Attila
A titokzatos „gyimesi apátúrság” helynévi nyomairól
Matei Vişniec
Versei
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 9. - Az elmaradt temetés
Szántai János
Életem regénye
Váradi Nagy Pál
A disznónak tiszta húsa
Bálint Tamás
Száraz csokor
KULCSÁR ÁRPÁD
Versei
Szőcs István
Önin Ter Ju II. Névtelen pallér óriásokról s egyebekről
Szálinger Balázs
Márpedig te vagy
SELYEM ZSUZSA
Au début
Tóth Mária
A tenor
SERESTÉLY ZALÁN
Hertza Mikola ideiglenes repülési tilalma
Papp Attila Zsolt
Poe, az ürügy
Karácsonyi Zsolt
Hangszínház, képekkel
Lászlóffy Zsolt
A céhes hagyományok éltetője
Februári évfordulók
 
SELYEM ZSUZSA
Au début
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 2. (616.) SZÁM — JANUÁR 25.

                   Vass Ákos dicsérete

„The trouble with a mask 
is it never changes”
                                   Charles Bukowski
 
Két versciklust jöttem dicsérni, és egy Bónuszsávot. 2000 karakterben. Prelűd nix. 
Az első ciklus Szerelem első párzásra címmel érkezett, és sorra felmutatta, akár többször is, a költői budoár klasszikus kelléktárát: pénz, nők (úgy is, mint múzsa, úgy is, mint pincérlány), hírnév (the so called „renomé”), tömény (pl. a bechinek becézett vodka) és rím. Ez öt dolog, persze végtelenül variálható, majdnem végtelenül, de ha érzékeltem valaha rossz végtelent, akkor ezekből az elemekből állt.
„ha a költőt egyedül hagyod / a mindenséggel eggyé lesz […] ha a költőt ezren veszik körül / a magánnyal eggyé lesz” – erre gondolok, amikor a rossz végtelenről beszélek. Ez az önmagát egyszerre felmagasztaló és lesajnáló szerep, erre tényleg csak egy költő képes, aki fölvette, mert rányomták, a költői maszkot, mert a nyárspolgár úgy szereti, ha messziről felismerheti a költőt, nehogy komolyan kelljen vennie. Az első versciklus variálja, de nem mozdítja el a költői szerep kliséit. Az kevés, ha márkák, nevek, pózok változnak csupán.
Úgyhogy fogtam a kötetet, és kigyűjtöttem belőle a mozgásra, változásra utaló igéket. Megindulnék, leléphetnék, nem hívtam ki, megvártam, kóboroltam, kilök, száguld, süllyed, fuldoklik, széttörök, jöttem, tűnök, kivájok – „kivájok még valami testit / szellemed halk távlatából”, ez a két sor azért megment egy verset, de folytatom az igéket – kievez, elzúg, lángrakap, csitítja, nem csörtethetek tovább, utolér, tompít, behurcolt, bírja, bírom, lőj be, sarkon fordulok, vontatok, lesz.
Persze, hogy csaltam: nem a „lesz” volt az utolsó, de ide egy „lesz” kell.
Mire kőolaj lesz belőlünk. Na tessék, mintha erre kellett volna.
Ám a második versciklusnak méltán ez a címe. Ha netán eddig a versig hezitáltam volna, hogy jó versek vannak-e Vass Ákosban (Vass Ákos és a világ és a szavak és a mindenfélék találkozásában) (de nem hezitáltam, mert láttam egy szemináriumon, hogyan bánik a szavakkal, milyen bensőséges viszonyban van velük, ezek, kérem tisztelettel, azt csinálnak egymással, amit csak akarnak) („maradok ha felszállsz / elmegyek ha elmégy”, hát ilyeneket tud Vass Ákos, szinte semmiből csinálja, és visz, visz, ki a kibaszott jó végtelenbe) – 
szóval ha hezitáltam volna is, a Mire kőolaj lesz belőlünk végképp meggyőzőtt arról, hogy igen, a vers nem múlt ki, vannak eddig meg nem formált, új érzések, és ezeknek nem tesz rosszat egy Kányádi- vagy Pilinszky- vagy Szilágyi Domokos-utalás, ezeknek nem kell az ötelemes költőmaszk, mert nem kell félniük semmitől.

 Selyem Zsuzsa és Szálinger Balázs laudációja az Erdélyi Magyar Írók Ligájánák a marosvásárhelyi Bulgakov Kávézóban december 8-án megrendezett díjkiosztó gáláján hangzott el. Farkas Wellmann Endre Méhes György-nagydíjban, Vass Ákos debütdíjban részesült.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében