"felissza mind a képeket a táj"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 5. (619.) SZÁM — MÁRCIUS 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szálinger Balázs
A térítés
KOVÁCS FLÓRA
„Beszédről folytatott beszéd” - Beszélgetés Hász Róbert íróval, a Tiszatáj főszerkesztőjével
LIDIJA DIMKOVSKA
Versei
Borbély András
Versei
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 11. - Csoportterápia
BALÓ LEVENTE
Versei
Fekete Réka
5 évszak
Varga Borbála
Blue Stars
Zsidó Piroska
Versei
Szőcs István
Nézni fogunk, sejhaj, csak nézni?
A lét dadog, a szorsz szelypít
Borsos Júlia Gyöngyi
A két almamag
FERENCZI SZILÁRD
Vérvonal
Gyenge Zsolt
Fotogén őrület? - Beszámoló a 63. Berlináléról
Lászlóffy Zsolt
A modern zene születése
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 5. (619.) SZÁM — MÁRCIUS 10

Lakatos Róbert és Bálint Arthur új, Személyi figyelő című kisjátékfilmjét mutatták be február 7-én a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéház fedett teraszán. Az Erdélyi Magyar Filmszövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája által szervezett eseményen az alkotók is részt vettek. Jelen volt Nagy Koppány Zsolt író is, akinek a novellája alapján készült a produkció. Az alkotókkal Karácsonyi Zsolt beszélgetett.

A kolozsvári magyar főkonzulátus szervezésében február 11-én Tytti Isohookana-Asunmaa Csángó körkép című könyvét mutatták be a BBTE Bölcsészettudományi Karán. A program keretében köszöntőt mondott Magdó János főkonzul és Ulla Väistö, Finnország bukaresti nagykövete, a kötetet Pozsony Ferenc néprajzkutató professzor és Tánczos Vilmos docens méltatta. 

A Balassi Bálint-emlékkardot idén Kalász Márton magyar költő és Jean-Luc Moreau francia műfordító vehette át február 13-án a budapesti Gellért Szállóban. A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat a kitüntetetteknek Kiss-Rigó László megyéspüspök és Szilágyi Áron, a kardvívás londoni olimpiai bajnoka adta át. 

Benkő Levente Manók, emberek, fehérnépek című kötetét mutatták be február 15-én a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A szerzővel Papp Attila Zsolt beszélgetett. Az esten közreműködött Könczey Elemér, a könyv illusztrátora.

Slam poetry estet rendeztek a kolozsvári Bretter György Irodalmi Körön február 25-én. A rendezvénynek négy sepsiszentgyörgyi fiatal volt a meghívottja: Csinta Áron, Kocsis István, Morar Ervin és Müller Henrietta. A felolvasások után Selyem Zsuzsa beszélgetett a vendégekkel. A slam poetry három neves magyarországi képviselője – Simon Márton, Pion  István és Závada Péter – pedig február 27-én lépett fel a Bulgakovban, a Korunk Akadémia szervezésében.

Páll Lajos költő, festő emlékére rendeztek irodalmi-zenei estet Sóvidék (Erdély) címmel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, február 26-án. Az est vendégei voltak: Király Farkas költő, író, Láng Eszter költő, képzőművész és Tófalvi Zoltán író, történész. Közreműködött: Havas Judit előadóművész és Németh Viktor zeneszerző-előadóművész, a házigazda szerepét Deák-Sárosi László költő töltötte be. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Ufók a kozmoszban. Mit láttak a csillagászok? címmel Mandics György tartott előadást a kolozsvári Bulgakov kávéházban, február 26-án. Az írót az Almásy László Kultúrtörténeti Kör látta vendégül.

Karácsonyi Zsolt, a Helikon új főszerkesztője mutatkozott be a Bukaresti Magyar Kulturális Központban, február 27-én. Beszélgetőtársa Papp Attila Zsolt volt.

Nyáry Krisztián Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyvét mutatták be Erdélyben és a Partiumban. A sikerkönyv negyven történetet tartalmaz Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról. Nyáry Krisztián február 28-án Nagyváradon, március 1-jén Kolozsváron, március 2-án Marosvásárhelyen, március 3-án Székelyudvarhelyen, március 4-én pedig Sepsiszentgyörgyön találkozott olvasóival.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében