"repültem, csendes lebegéssel"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 7. (621.) SZÁM — ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Kavicsok nélkül, Albionban
Papp Attila Zsolt
„A hétköznapi embert szeretem, aki véletlenül követ el bűnt” - Interjú Kondor Vilmos íróval
Miklós Ágnes Kata
„Ez Budapest, nem Chicago” – Kondor Vilmos regényeiről –
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 12. - Többarcú nyomor
Pál Tamás
Versei
CSUSZNER FERENCZ
Barátaim macskák
SZŐKE ZSOLT
A bombabiztos csajozós siker
Dan Sociu
Versei
Jancsó Miklós
Kóla
Sántha Attila
Versei
Szőcs István
Mihaszna nyelvészet? Azaz kinek használ, ha egyáltalán igen?
Xantus Boróka
Kísértő Dacia, fenyegető zeppelin
Láng Orsolya
Skizofrén evangélium
JUHÁSZ ERIKA
Tolvajszéki napjárta
Hírek
 
Xantus Boróka
Kísértő Dacia, fenyegető zeppelin
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 7. (621.) SZÁM — ÁPRILIS 10.

Szabó Róbert Csaba Fekete Dacia című novelláskötetének 2012-es megjelenése nem maradt visszhangtalanul: nemcsak számos kritika, olvasónapló és blogbejegyzés született róla, hanem a szerző a Fekete Dacia és a Temetés este tízkor című kötetéért elnyerte a Csiki László-díjat, valamint jó néhány napilap, internetes portál népszerűségi listáján is kiemelkedő helyezést ért el. Mindez azt jelzi, hogy szakmai és átlagolvasói körökben egyaránt igény van az elit és a populáris irodalom határait, megszokott hierarchiáját feszegető művekre, amilyen a Fekete Dacia is.
Az erdélyi rémtörténeteket ígérő novelláskötet többféle szempontból is az olvasói érdeklődés folyamatos fenntartására törekszik. Szövegei sokféleképpen próbálják kiváltani a félelem, a rettegés vagy a borzongás érzését: a hagyományos vérfagyasztó jelenetek bevonásával (csonkítás, vízbefúlás, széttépett hulla, összevarrt testrészek stb.), a természetfeletti, a megmagyarázhatatlan működtetésével (a víz titokzatos ereje, a hold befolyása az emberi pszichére), a képzelet és realitás kontúrjainak felszámolásával (pl. Az éjszakai horgászat látomásossága), a sejtetés, homályban tartás eszközével (elhallgatott információk, az olvasóra bízott befejezés), de az undor kiváltásával (a Kiszáradás című novellában az ételmérgezés következményeinek hosszas ecsetelése) is ezt a hatást igyekszenek elérni. Ehhez hasonlóan a megjelenített időt, a kiválasztott helyszíneket, szereplőket, történéseket is a változatosság jellemzi. A könyv lapjain a 20. század eleje, a világháborúk, a kommunista diktatúra, a rendszerváltást közvelenül követő időszak és a 2010-es évek is megelevenednek, de a mítoszok világára jellemző időtlenség sem marad el (A rettenetes víz urai). Térben Nagyszeben, Szászrégen, Kolozsvár, Szilágysomlyó, Herkulesfürdő, Szováta, a Duna-delta helyszíneit járhatja be az olvasó, és az ellentmondásosságáról híres Bukarestben is rövid látogatást tehet. Szász polgár, korrupt rendőr, fociedző, bulvárújságíró és szegény diák egyaránt része a kötet széles szereplői repertoárjának – talán holtsápadt arcú alakból és visszajáró lélekből lehetett volna valamivel kevesebb –, a névadás mögött pedig hasonló szándék munkál, mint Bodor Ádám, Vida Gábor prózájában: Szabó Remó, Vaszi, Stein József nevei az erdélyi régió multikulturalitását, kevertségét érzékeltetik. 
A kötet felhozatala változó, de csak kevés történetről mondható el, hogy egyáltalán nem sikerül meggyőznie az olvasót. Az amúgy érdekes témájú és jól indító A sebész című novella, a meddősége miatt az erdélyi fürdőket sorra járó nőről – aki a csodában bízva teste megcsonkításába is képes belemenni – a borítékban egymás után érkező ujjak, a fürdőkabinba rejtett holttest jelenetei révén fordul át groteszkbe. Túlzásba viszi a kihagyás eljárását a Mészárlás a keleti tónál című novella, emiatt nehezen követhetővé válik, az olvasó azzal a benyomással marad, hogy a szöveg inkább széteső, mint sejtetően hiányos.
A legsikerültebb rémtörténetek talán azok, amelyek arra a felismerésre épülnek, hogy a kisember által megélt mindennapok, a hozzá eljutó történelem, vagy a közszájon forgó történetek, hiedelmek – és nem feltétlenül csak népi babonák, hanem a városi legendák is – rettegést és félelmet is rejthetnek magukban, amely jó alapanyagot szolgáltat a fikciónak, de nem szükséges szélsőséges, vértől csepegő esetekké duzzasztani. A világháborúhoz kapcsolódó novellák, A hegyi állat barlangja és a Stein József és testvérei azért hatásosak, mert a haláltáborokba induló szerelvények, a lány mellén megjelenő sárga csillag, a tömegmészárlás, a haditechnikai fejlesztésekkel kapcsolatos találgatások már eleve félelem- és bizonytalanságérzetet keltenek. Ezt fokozza az első történetben a közvetlenül sohasem látható hegyi állat alakja, a lány rettegése attól, hogy egy szörnyszülöttnek fog életet adni, az utóbbiban pedig az a megoldás, hogy az elbeszélő is belefolyik az eseményekbe, így az olvasó sejtelme egyre bizonyosabb lesz azzal kapcsolatban, hogy maga a narrátor is áldozattá vált: „és hirtelen megértettem, ráébredtem, miféle öltések éktelenítik testemet, milyen ormótlan végtagok-kal áldott meg, aki végül is megáldott, és hogy bárki volt is az, biztosan nem a természet lehetett”. A Lelkiismeretünk bekötőútján című novella erősségének hasonló oka van: a közelmúlt történelméhez való kapcsolódás, a diktatúrához és a rendszerváltáshoz kötődő traumák kiaknázása, amelyben a kísértő fekete Dacia jó keretet ad a bűnbakképzés, a közös bűn eltussolásáról szóló történetnek. Nem véletlen, hogy a kötetcím is ez lesz, s bár a Dacia ma már sokak számára közhelyszerű emblémája a kommunista rendszernek vagy Romániának, mégis jobb, hogy átveszi Drakula helyét. A hírhedt gróf csak egyetlen ironikus megjegyzés erejéig jelenik meg a könyvben, amikor a Ruba Mihály ajándékának elbeszélője azt fejtegeti, miért kedveli a tudósításait az egyik külföldi újság: „a főszerkesztőnek tetszett, hogy román tudósítója van, talán a világhírű vérszívó gróf miatt”.
Szabó Róbert Csabától a Fekete Dacia kolozsvári bemutatóján és az egyik vele készült interjúban megtudhattuk, hogy a kötet megírása során egy emlékfüzet anyagából is építkezett, amelyet néhány éve a marosvásárhelyi ócskapiacon vásárolt. Ez az információ nem feltétlenül az igazságértékéért, hanem a mögötte lévő gesztus miatt érdekes, mert arra utal, hogy a könyv szerzője nemcsak felvállalja, hanem még rá is játszik a populáris kultúrához való kapcsolódásra. Az emlékfüzet anyaga több szinten is helyet kap a kötetben, egyrészt a paratextusokban: Szőcs Rozemari 1928-as, nagyszebeni bejegyzése a túlvilági kézről képezi a kötet mottóját, valamint a tartalomjegyzék grafikai megjelenítése is a füzetből ihletődött, másrészt az emlékfüzet bejegyzői két novella erejéig (Emlékül Annuskának, A léghajó utasai) megelevenednek a Fekete Dacia lapjain. Heinz Annuska, Szőcs Rozemari, Regina Schwarz és Joseph Erste mesei, románcos elemekben (a csúnya és a szép lány felcserélhetősége, ikrek, párviadal a nőért, tó közepén lévő sziget stb.) is bővelkedő történetek szereplőivé válnak. Továbbá a könyv illusztrációi között is felbukkannak az emlékfüzetről készített fotók, akárcsak az a Nagyszebent zeppelinnel ábrázoló képeslap, amely szintén ihletője az említett novellapárosnak. Szabó Róbert Csaba ugyanis ezt is ügyesen felhasználja: a 20. század elején divatos volt egy-egy város látképét zeppelinnel kiegészíteni, mintha ott is felszálltak volna a léghajók, a nagyszebeni képeslap fiktív játékát továbbfűzve a szerző saját történetét erősíti, az égboltot ellepő zeppelinekkel a szereplők fenyegettségérzését hangsúlyozva.
Igényes és egyben hatásos horrortör-téneteket írni nagy kihívás egy szépíró számára, éppen ezért a Fekete Dacia jó kísérletnek mondható. Szabó Róbert Csaba kötetében, ha minden novella nem is teljesíti az említett elvárásokat, de az ötletes elbeszélői megoldások sok esetben kárpótolnak egy-egy történet túlkapásaiért.

Szabó Róbert Csaba: Fekete Dacia. Libri Kiadó, Budapest, 2012. 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében