"repültem, csendes lebegéssel"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 7. (621.) SZÁM — ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Kavicsok nélkül, Albionban
Papp Attila Zsolt
„A hétköznapi embert szeretem, aki véletlenül követ el bűnt” - Interjú Kondor Vilmos íróval
Miklós Ágnes Kata
„Ez Budapest, nem Chicago” – Kondor Vilmos regényeiről –
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 12. - Többarcú nyomor
Pál Tamás
Versei
CSUSZNER FERENCZ
Barátaim macskák
SZŐKE ZSOLT
A bombabiztos csajozós siker
Dan Sociu
Versei
Jancsó Miklós
Kóla
Sántha Attila
Versei
Szőcs István
Mihaszna nyelvészet? Azaz kinek használ, ha egyáltalán igen?
Xantus Boróka
Kísértő Dacia, fenyegető zeppelin
Láng Orsolya
Skizofrén evangélium
JUHÁSZ ERIKA
Tolvajszéki napjárta
Hírek
 
JUHÁSZ ERIKA
Tolvajszéki napjárta
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 7. (621.) SZÁM — ÁPRILIS 10.

A földgolyó lassan a világ napos oldalára téved a letűnt telihold nyomán, s a szegény Takács fiút Borzovánék öreg körtefáján lógva találja a reggel. Lába lágyan lengedez. Keresztben eldőlt létra. A hófehér arc mögött rémületbe fulladt kiáltás.
A langy nyári szellő búsan lobogtatja a falut, égrengés rázza meg a levegőt, a lég sikolya a szunnyadó emberi szíveket, s a Havasok gyászba borult felhőtakarójuk mögül visszhangozzák varjaik részvétteljes károgásával: fennakadt a szarkarokon. Gyászolhatják biz’ a szegény Takács Gézát! Jótevője az a Havasoknak. Még a fű sem sarjadna fenn, ha a dicső tolvaj nem lopta volna oda a falu kútját kis kunyhaja mellé, hol laknia kényszer helyett hivatás. A szegény Takács fiú ugyanis betyárnak született.
Már pólyáskorában elkötötte a vén Dubrovszki Matyi bácsi ébenfekete lovait, s a mennyekig vágtatott velük. Ügyet sem vetett a földi dolgokra. Hanem a földi dolgok valósággal körülrajongták! Neki trillázott a csalogány, neki ciripeltek a tücskök, neki csobogott a közeli patak, az erdő összes méhe az ő húsába döfte ádáz fullánkját, s most a templomba hívó harang is neki kong. Pedig a szegény Takács fiú sohasem akart rosszat, ám a baromfiól hívó szavára nem tudott nemet mondani. 
A csirkék egymásnak ugrottak, csíptek, haraptak, rúgkapáltak, tollesőt hullattak, hogy megmutassák, melyikük a legerősebb, a legkiválóbb. S amint a versengés véget ért, a nagyságos tolvaj uraság nem tehetett egyebet, mintsem hogy hazáig kövesse a méterekkel előtte ügető, az ellenfél skalpját büszkén lobogtató győztest, vigyázva, nehogy útközben elrabolják a bajnokot – nehogy elrabolja valami hitvány kutya, hiszen kutyából sok van errefelé –, majd elegánsan kinyissa előtte a sütő ajtaját, s hagyja a finn rokont becsücsülni a szaunába. Szegény Takács Gézának a természet összes teremtménye a rokona volt. Gyászolta is őt a világ ezért, a világ, mely amúgy csak színleg tűri a testvéreket.
S mióta kék az ég, zöld a fű, rablónak adatott a községháza, meg a boldogság kapujának kulcsa, mióta Takács Géza, a szegény Takács fiú s Tolvajszék is büszkébben viseli ősi nevét, attól fogva, ha egy tyúknak lába kél, nem szaladnak ám rögvest róka után a jó falubéliek. Sőt! Nem szaladnak ők sehová. Takács Géza ugyanis a híres-neves tolvajszéki Takács Elemér jegyző úr legidősebb fia, s így szegény sose volt. 
Térdre borult a jó nép a hű királyfi előtt, s mert ennek még a tisztesség nem szabott gátat, annyit kérdeztek tőle mélységes alázattal, hogy minő teríték került asztalra a palotában – a falu feletti kis kunyhajában –, s az uraság ekkor elmesélte, hogy mennyi bánatos, kóbor, családját vesztett baromfi zarándokol hozzá a hegyek ösvényein.
Épp királlyá koronázták volna a híres-neves Takács fiút, mikor egy szép napon köddé vált a híres-neves uralkodói fejdísz. Nem csoda, hisz Tolvajszéken leginkább tisztséget szoktak lopni, s a néhai tisztesség, ha felbukkan, annak is egyszeriben nyoma vész. 
Csak az a szegény Takács Géza változtatott valamicskét a hagyományokon. Valamicskét?! Egy éjszaka leforgása alatt a községháza a főtérről a falu legszűkebb utcácskájába, Borzován úr lakja a falu legszűkebb utcácskájából a főtérre, s a kis patak úgyszint az egyikről a másik végre teremtődött. Néhanapján egy leszakadt Tejúton kellett járni-kelni, máskor görög halászok vendégeskedtek a vidéket ölelő tengereken, megint máskor az idő tűnt el egy-egy évezredre a csalfa telihold alatt. Az élet napos oldala a Takács fiúnak mindig a Föld éjjeli felén világlott.
Művész volt ez a szegény gyerek. Már csak a Napot kellett volna lelopnia az égről. Talán ezért is mászott fel arra az öreg körtefára. Lám a körtefa! Borzován úr épp most cammog ki a kertbe. Fakó hálósipkáját kissé megigazítja, nagyot ásít, majd hirtelen elkerekedik a szeme. Takács Géza lába lágyan lengedez. Keresztben eldőlt létra. A hófehér arc mögött rémületbe fulladt kiáltás. Borzován úr döbbenten szemléli a jelenetet, majd hirtelen megrázkódik a levegő: szólásra nyitja a száját:
– Ejnye, úrfi, másszon már le arról a szegény fáról, sec-perc alatt kidől az! Maga meg addig-addig ügyeskedik, míg a nyakát nem szegi.
– Magasan nő a körtéje, hallja-e kend? – szólalt meg a fiú – felöltve csibész mosolyát.
– No de már le ne ugorjon! – kiáltott a gazda.
– Csak a varjak kárognának utánam, Imre bátyám.
– Még a varjak sem kárognának itt, édes fiam, ha te nem lennél, mert csak te tudod visszalopni a világ becsületét. No de elég a szép szavakból!
Borzován úr nekitámasztotta az eldőlt létrát szegény, öreg körtefájának, majd azzal az emberfeletti boldogsággal, mely így, Takács Géza mellett állva az embert környékezi, s mely Takács Géza nélkül, mintha nem is lett volna, úgy elillan, pipára gyújtott.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében