"repültem, csendes lebegéssel"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 7. (621.) SZÁM — ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Kavicsok nélkül, Albionban
Papp Attila Zsolt
„A hétköznapi embert szeretem, aki véletlenül követ el bűnt” - Interjú Kondor Vilmos íróval
Miklós Ágnes Kata
„Ez Budapest, nem Chicago” – Kondor Vilmos regényeiről –
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 12. - Többarcú nyomor
Pál Tamás
Versei
CSUSZNER FERENCZ
Barátaim macskák
SZŐKE ZSOLT
A bombabiztos csajozós siker
Dan Sociu
Versei
Jancsó Miklós
Kóla
Sántha Attila
Versei
Szőcs István
Mihaszna nyelvészet? Azaz kinek használ, ha egyáltalán igen?
Xantus Boróka
Kísértő Dacia, fenyegető zeppelin
Láng Orsolya
Skizofrén evangélium
JUHÁSZ ERIKA
Tolvajszéki napjárta
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 7. (621.) SZÁM — ÁPRILIS 10.

A Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott nyertes pályázat révén Melbourne, Canberra és Sydney magyar közösségeinek tartott irodalmi esteket, február 18. és március 4. között, a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája közös, öttagú küldöttsége: László Noémi, Rózsássy Barbara, György Attila, Király Zoltán és Szentmártoni János. Egy felszólaló szerint az ausztráliai magyarok öt kortárs magyar írót élőben még egymás mellett sosem láttak. Talán ennek is volt köszönhető, hogy az irodalmi események szokatlanul nagy számú közönséget vonzottak. 

Március 14. és 17. között rendezték a Lipcsei Könyvvásárt, Németország egyik legrangosabb könyvszakmai eseményét, amely idén mintegy 168 ezer látogatót vonzott és több mint 2000 kiállító mutatta be legújabb termékeit. A fiatal magyar irodalmat Nagy Ildikó Noémi és Nagy Koppány Zsolt képviselte. Nagy Ildikó Noémi Eggyétörve című kötete a Lipcsei Könyvvásárra jelent meg a Jung & Jung Kiadónál. Nagy Koppány Zsolt Nagyapám tudott repülni című novelláskötete a Schloss Solitude sorozatában jelent meg német nyelven. A fesztivál keretében Az apokaliptikus tájak szépsége címmel tartottak beszélgetést Szilágyi István regényeiről. A Helikon alapító főszerkesztőjével Kalász Orsolya költő, műfordító beszélgetett.

Tompa Andreának ítélte az első ízben kiosztott Békés Pál-díjat a 2013 januárjában alakult Békés Pál Civil Társaság szakmai kuratóriuma. A 2010-ben elhunyt író emlékére alapított kitüntetést március 22-én adták át a Budapest Jazz Klubban. 

A Bulgakov kávéházban március 26-án zajlott az első Erdélyi Slam Poetry Bajnokság kolozsvári fordulója. A zsűriben a Budapestről érkezett Said és Indiana mellett a közönség három önkéntesen jelentkező tagja foglalt helyet. A megmérettetést vállaló tizenhárom versenyző közül André Ferenc, Vass Ákos és (Márkus András udvarias visszalépése nyomán) Kocsis István lett dobogós. A zsúfolásig telt két teremben remek hangulatban folyt az esemény. A bajnokságnak várhatóan vásárhelyi és sepsiszentgyörgyi fordulója is lesz.
Az Almásy László Kultúrtörténeti Kör keretében Bréda Ferenc tartott előadást A fiumei városállam története címmel, Tristan Ranx A világ ötödik évszaka című történelmi dokumentumregénye alapján, március 26-án, a kolozsvári Bulgakov kávéházban.

Noszlopi Botond volt a csíkszeredai Székelyföld Galéria vendége március 26-án. A fiatal költőt Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője mutatta be.

Bodor Ádám volt a Látó Irodalmi Játékok 21. rendezvényének meghívottja. A találkozóra április 3-án került sor a marosvásárhelyi G. Caféban. Az íróval Kovács András Ferenc és Mészáros Sándor beszélgetett. 

Tavaszi körúton vesz részt Erdélyben Kubiszyn Viktor a Drognapló című önéletrajzi dokumentum-fikciós regényével. A fellépések időpontjai és helyszínei: április 3., Marosvásárhely; április 5., Székelyudvarhely; április 18., Kolozsvár; április 19., Méra.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében