"kilépnek a megváltatlan homályból"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 9. (623.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
A napsütötte tér
FERENCZI SZILÁRD
Kinőni a kígyóbőrből - Beszélgetés Benedek Szabolcs íróval
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Az amerikai füzetből
Szőcs István
Történész humor avagy Rémtörténelemisták
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 13. - Marslakók
Tóth Kinga
Versei
Móritz Mátyás
A halottak napjára virradó éjszaka
TINKÓ MÁTÉ
Árva nézésével hirtelen
ANDRÉ FERENC
Atlasz bírja
JANUSZ GŁOWACKI
West Avenue
Benő Attila
Versei
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
Jubileumi könyvfesztivál: az „elfelejtve-megőrzés” kockázata
Fodor Györgyi
De mi van a pulton?
Jakab-Benke Nándor
A pozíció gyereke
BENE ZOLTÁN
A víziboszorkány
Hírek
 
László Noémi
A napsütötte tér
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 9. (623.) SZÁM — MÁJUS 10.

Valamit kihúzok, és lesz, ami marad, hogy szöveggé álljon össze. Bizonyos helyeken tömörítek, máshol mondanivalóm nagyvonalúan kibontom. A szövegtest néhány részletét a feszültség kedvéért lefaragom és megtartom magamnak. Szénnel dolgozom, metszetet készítek, olajjal, vászonnal birkózom. Agyagot formázok, kőbe vések, bronzot öntök. Zongorára, vonósnégyesre vagy teljes zenekarra hagyatkozom. 
Mit, miért, hol, mikor, mivel: csak az tudja, mennyire szorongató döntéshelyzet ez, aki már választott, és célját elérte, eltévesztette. Mi több: választani csak az tudott igazán, aki csukott szemmel is világosan látta a célt. Aki olvasta a szöveget, mielőtt papírra vethette, aki látta a képet, mielőtt a krétát, vésőt, ecsetet megragadta, aki tenyerével érezte a műtárgy felületét, mielőtt az anyaggal gyötrődni kezdett, aki mindenből a lekottázandó dallamot hallotta ki. 
Mert a megformálás mozzanata előtt a képzeletben megjelenő minta a lélek, ami elkészülte után megszállja a művet, és ami nélkül, bármilyen mesterien készült, a tárgy nem műtárgy, életre nem kel és lényeges hatással nem lesz senkire. Hogyne volna hát életbevágóan fontos a művész minden, munkájával kapcsolatos döntése, és hogyan ne érezné, hogy a szorongástól menten megbolondul, miközben állítólag dologtalanul ácsorog a napsütötte téren? 
Persze mindezeket akár életünkre is vonatkoztathatnánk, ha úgy tekintünk rá, mint valami műalkotásra, amelybe lelkünk költözik, miután testünket elhagyja. Ilyen felfogásban mindenki életművész, teljesen másként, mint ahogyan azt mindennapi körülmények között érteni szokás. És mindenki minden pillanatban emberfölötti felelősséget hordoz: minden választását nyomon kíséri a mit, miért, hol, mikor, mivel, ami eldönti: milyen is lesz az a halálon túli élet. 
Ha pedig már ennyire merészen ilyen messzire rugaszkodtunk a napsütötte tértől, ahol, mint vélik, dologtalanul ácsorgunk éppen, hadd kockáztassuk meg, záróakkordként, a gondolatot: ha mindezt elfogadjuk, akkor Isten halott, mert lelkét belénk lehelte, és sorsunkban épp halálon túli életét éli. Ami nem is kevés.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében