"kilépnek a megváltatlan homályból"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 9. (623.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
A napsütötte tér
FERENCZI SZILÁRD
Kinőni a kígyóbőrből - Beszélgetés Benedek Szabolcs íróval
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Az amerikai füzetből
Szőcs István
Történész humor avagy Rémtörténelemisták
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 13. - Marslakók
Tóth Kinga
Versei
Móritz Mátyás
A halottak napjára virradó éjszaka
TINKÓ MÁTÉ
Árva nézésével hirtelen
ANDRÉ FERENC
Atlasz bírja
JANUSZ GŁOWACKI
West Avenue
Benő Attila
Versei
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
Jubileumi könyvfesztivál: az „elfelejtve-megőrzés” kockázata
Fodor Györgyi
De mi van a pulton?
Jakab-Benke Nándor
A pozíció gyereke
BENE ZOLTÁN
A víziboszorkány
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 9. (623.) SZÁM — MÁJUS 10.

A Magyar Költészet Napja alkalmából a Kolozsvári Televízió Erdélyi Figyelő című műsora idén is megrendezte a Versversenyt, melynek keretében 11 erdélyi magyar költő 11 versére lehetett szavazni a Facebook közösségi portálon. A verseket a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei adták elő, a következő társításban: Balázs Imre József – Köllő Csongor; Farkas Wellmann Endre – Farkas Lóránd; Fekete Vince – Kali Andrea;  Ferenczes István – Csutak Réka;  Jánk Károly – Kántor Melinda; László Noémi – Kézdi Imola; Kinde Annamária – Albert Csilla; Király László – Dimény Áron; Király Zoltán – Váta Lóránd; Kovács András Ferenc – Laczkó Vass Róbert és Szép András; Papp Attila Zsolt – Viola Gábor; illetve egy versajándék: a tragikusan elhunyt Jancsó Noémi verse Laczkó Vass Róbert előadásában. A versenyben lévők közül Kovács András Ferenc Október. Őszi könyvtár című verse lett a győztes. Második helyen Kinde Annamária Menekülni vágyó verse című költeménye végzett, a harmadik helyezett pedig László Noémi Föld című verse lett. A Versverseny „eredményhirdetésére” az Erdélyi Figyelő és a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely közös rendezvénye keretében került sor április 12-én, a kolozsvári Reményik Sándor Galériában. 

Idén is megrendezték a költészetnapi Versmaratont, amelynek keretében Az év versei 2013 című antológia szerzői olvastak fel április 11-én, a budapesti Thália Színház Mikroszínpadán. A Magyar Napló Kiadó szervezte eseményt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg. A Versmaratont élőben közvetítette a Kossuth Rádió.

Gabriel Liiceanu A csábításról című könyvének magyar fordítását mutatták be a budapesti Millenárison, a Kner Imre teremben, április 21-én.  A kötet az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg magyarul, Karácsonyi Zsolt fordításában. A bemutatón részt vett a fordító, valamint Szentmártoni János, Erős Kinga és Végh Attila.

A Szépírók Társasága A könyv utóélete című beszélgetés-sorozatának erdélyi körútján Varró Dániel Marosvásárhelyen (április 23., a Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a Látó szépirodalmi folyóirat szervezésében), Sepsiszentgyörgyön (április 24., a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében), Kézdivásárhelyen (április 25.) és Csíkszeredában (április 26.) találkozott az olvasókkal.

Slam Poetry Update&Demonstráció címmel került sor Márkus András és Vass Ákos estjére a sepsiszentgyörgyi Huhuu kávézóban, április 24-én. A költőkkel Kiss Bence rádiós műsorvezető beszélgetett.

Mario Vargas Llossa Kolozsvár vendége lesz május 19-21. között. A Nobel-díjas perui író a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Doctor Honoris Causa címének odaítélése alkalmából érkezik a kincses városba.

Balatonfüred Város Önkormányzata ismét meghirdette verspályázatát a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére, amelyen valamennyi pályázó két magyar nyelvű, kiadatlan, más pályázatokon nem díjazott és nem említett művel vehet részt. A pályamunkákat gépírással öt példányban kell eljuttatni május 31-ig a város polgármesteri hivatalának címére (8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.). A díjkiosztót a szeptember 7-én megrendezendő nemzetközi költőtalálkozó keretében tartják meg. 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében