"hallgatni, ahogy beszél"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 11. (625.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
SELYEM ZSUZSA
A sündisznó
Xantus Boróka
Ami a tankönyvekből kimaradt - Interjú Nyáry Krisztiánnal
Láng Zsolt
Dobjuk már el a verset!
MÁRTON EVELIN
Képek a lélek állapotáról
Molnár Vilmos
Majmok, malacok, felhők
Szántai János
Verebekről, dimenziókról, tiluszokról
Vida Gábor
A folyók nyelve
László Noémi
Weöres Sándor metaforái nyomában
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 14. - Isten sír
KOVÁCS KRISTÓF
Versei
CSENDER LEVENTE
Prána
GYŐRFI KATA
Versei
ANDRÉ FERENC
seörös wándor
Székely Örs
Ungvárnémeti Tóth László utolsó, kézbesítetlen levele
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
Veres agyag a’ batist szoknyátskán
Kinde Annamária
Versei
Papp Attila Zsolt
Mario Vargas Llosa Kolozsváron Egy világpolgár vallomásai
Szőcs István
Lélektől lélektanig
Tóth Mária
Kutyaélet, kutyamódra
Borsos J. Gyöngyi
Hogyan működik a macska?
Angi István
Monológba sorvadt párbeszéd
Hírek
 
SELYEM ZSUZSA
A sündisznó
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 11. (625.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Volt idő, amikor a legokosabbnak tartott ember azt mondta, hogy a költőket ki kell tiltani az Államból. Azt mondta ez az akkori legokosabb ember, hogy azért kell kitiltani a költőket, mert nem értenek semmihez, és mert isteni révületben alkotnak. Mindenki ettől a legokosabb embertől akart tanulni, mert amellett, hogy a költőket kitiltatta volna az Államból, és amellett, hogy tényleg az egyik legokosabb ember volt, ő írta a szerelemről a legszebb és a legköltőibb beszélgetést. 
A legokosabbnak tartott ember egyik tanítványa azt mondta, hogy a költő jobban ismeri a valóságot, mint a történelem. A tanítvány, aki maga is sok évszázadon át a legokosabb embernek számított, azt mondta, azért lehet a költészet révén jobban ismerni a valóságot, mert a mindenkire érvényessel foglalkozik, szemben például a történelemmel, ahol, tudjuk, ahogy esik, úgy puffan. 
A költők maguk persze nem föltétlenül jártak jól azzal, hogy kiderült róluk, ismerik a valóságot; ha az emberek történetesen zsarnokot választottak uralkodónak, ez vígan odahatott, hogy a valóságot ismerő költőt száműzzék, cenzúrázzák, betiltsák, börtönbe vessék. Minél inkább ismerte a költő a valóságot, annál inkább száműzték. És annál inkább díjazták az udvari költőket, akik arról zengedeztek csengő-bongó rímekben ünnepi hangvételű versezeteket, hogy milyen igazságos a zsarnok, milyen jól él az éhező, milyen szépen nő a fű a csatatéren.
A költő nem isten, nem bálvány, nem szupersztár, nem celebritás, ma különösen nem. És ez jó, mert ha például celeb lenne, muszáj lenne nap mint nap unalmas butaságokat zúdítania a fejünkre, egyébként a menedzsere azzal szekírozná, hogy csökken a nézettsége. 
A költő lehet olyan, mint bármelyikünk, mi pedig nem vagyunk egyformák. A költő lehet önmaga, és meg tud győzni engem és téged, hogy én magam, te magad legyél. Tudja, vagy ha nem is tudja: érzi, érzékeli és érzékelteti, hogy mind többek vagyunk, mint amit kinézünk magunkból. Nem oktat ki, nem kényszerít, nem szégyenít meg – a költő kinézi belőlünk a végtelent. 
Azért lehet érvényes a verse, mert nem hatalmaskodik, ismeri és szereti anyagát, a nyelvet annyira, hogy a végtelen világot megmutassa, akár a reggeli tojásrántottában is.
Volt idő, amikor a költészet szimbolikus állata a hamvaiból föltámadó főnixmadár volt. Madár, mert fennen szárnyal, és feltámadó, mert valami olyasmiről van szó, amit nem ésszel kell megtapasztalni. Igen: szép ez a főnixmadár, mindannyian kedveljük, van ilyen nevű tévécsatorna, pizzéria, autótuning-szalon, wellness-központ. A költészetnek esze ágában sincs ezekkel versenyezni. Más szimbolikus állatba bújt. Mi lehet ez a költői állat ma? Képzeljetek el egy forgalmas autópályát. Azon kel át a költészet, nem fölötte röpül, s nem alatta kúszik, hanem rendesen, gyalogosan lépeget a maga lábacskáival. Sokkal kisebb, mint a száguldozó autók. „Nem fennkölt, nem testetlen, talán inkább angyalféle, egy darabig.” (Jacques Derrida) Nem tudjuk, hogy átjut-e a költészet az autópályán, de azt igen, hogy rajta múlik a végtelenségünk.

*Elhangzott 2013. május 7-én a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban, az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Tantárgyverseny megnyitóján.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében