"hallgatni, ahogy beszél"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 11. (625.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
SELYEM ZSUZSA
A sündisznó
Xantus Boróka
Ami a tankönyvekből kimaradt - Interjú Nyáry Krisztiánnal
Láng Zsolt
Dobjuk már el a verset!
MÁRTON EVELIN
Képek a lélek állapotáról
Molnár Vilmos
Majmok, malacok, felhők
Szántai János
Verebekről, dimenziókról, tiluszokról
Vida Gábor
A folyók nyelve
László Noémi
Weöres Sándor metaforái nyomában
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 14. - Isten sír
KOVÁCS KRISTÓF
Versei
CSENDER LEVENTE
Prána
GYŐRFI KATA
Versei
ANDRÉ FERENC
seörös wándor
Székely Örs
Ungvárnémeti Tóth László utolsó, kézbesítetlen levele
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
Veres agyag a’ batist szoknyátskán
Kinde Annamária
Versei
Papp Attila Zsolt
Mario Vargas Llosa Kolozsváron Egy világpolgár vallomásai
Szőcs István
Lélektől lélektanig
Tóth Mária
Kutyaélet, kutyamódra
Borsos J. Gyöngyi
Hogyan működik a macska?
Angi István
Monológba sorvadt párbeszéd
Hírek
 
Molnár Vilmos
Majmok, malacok, felhők
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 11. (625.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Weöres Sándor versei számomra azt a csodát jelentik, hogy milyen könnyedén lehet kimondani súlyos dolgokat. Mert valamiképpen akkor is fontos dolgokról szól, amikor látszólag öncélúan játszik a szavakkal. Talán ebben van a titok: az öncélúságban. De a legnemesebb fajta öncélúságban: a játékban. Ahogyan Isten játszik szépen, ámulatosan a világgal, úgy játszanak a költők, de csak a legnagyobbak, a szavakkal.
Nehéz kedvencet megneveznem Weöres versei közül, ott a kísértés, hogy mindig azt mondjam annak, amelyiket épp utoljára olvastam tőle. Azért mégis van egy, amelyiket – talán kajánsága miatt – kiváltképp kedvelek. Mielőtt megnevezném, kis kitérőt teszek. Öt-nyolc osztályos iskolásként irodalomtanárunknak a magyar nyelvtan nemcsak tantárgya, hanem vesszőparipája is volt. Még ha egy-egy író, költő kapcsán vétett is a nebuló, csak-csak elnézte, többnyire sajátos humorával pirított rá. De ha a nyelvtanba sült bele a szerencsétlen, akkor jaj volt neki, a tanár úr egészen kikelt magából, előbb lassan feltúrázta magát, egyre súlyosabb, válogatott és míves sértésekkel illette a tettest, ami végül mindig abban tetőzött és ért véget, hogy vörösre vált arccal azt ordította: te Istentől elrugaszkodott gibraltári berber bakmajom! Ez ma esetleg mulatságosnak tűnhet, de biztosíthatok mindenkit, hogy akkor vérfagyasztóan hatott és mukkanni sem mertünk, nemhogy derülni. Én meg mindig elgondolkoztam azon, hogy miért kell a társadalom elvetemültjeit (akik véteni mertek a nyelvtan ellen) majmokhoz hasonlítani? Később, amikor Weörös Sándor Panoptikum ciklusából a Majomország című verset olvastam, belenyugodtam, hogy mindig szegény majmok az elrettentő példák. Weöres ebben játékosan, humorosan, mindazonáltal amúgy istenigazából kiosztja az egész elvetemült emberi világot. Miközben szó sem esik emberekről, csak majmokról. És nem is holmi nyelvtani botlások okán kerül sor a dörgedelemre.
Weöres Sándorra talán nem is szabadna prózában emlékezni, hanem csak versben. De akkor már úgy, ahogyan ő idézte meg Arany János szellemét a Negyedik szimfónia című költeményében. Amit, úgy hiszem, Arany is mély bólintással nyugtáz valahol a felhők felett. Ahol, úgy lehet, erősen játékosan telik az idő, amióta odafent igéz szárnyakat a malacokra és röpteti őket Weöres Sándor.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében