"Értesz, Valóság, értek válaszodból"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 12. (626.) SZÁM — JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Űrkönyvek, űrhajók
GIAMBATTISTA BASILE
A cimbora - A második nap tizedik meséje
Szakács István Péter
Rövidprózái
Egyed Emese
Kérlellek
Balázs Imre József
Versei
Szőcs István
És nemcsak nyelvük zavarodna meg
Mózes Attila
„Tömegsír” (Deák Ferencnek, személyesen)
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 15. - Látogatók
ILYÉS ZSOLT
Versei
Hertza Mikola
Rövidprózái
Jobb Boróka
Kősó
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Élmény-Közel-Kelet
Fried István
„Mert színek vannak a feketeségben”
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
A végpusztulás útirajza
Gyenge Zsolt
Beszámoló a 66. Cannes-i Filmfesztiválról A banális realizmus diadala
LOVASSY CSEH TAMÁS
Fesztivál, kísérletezés, lendület
Boda Edit
Versei
ZOLTAY LÍVIA
Repül a, repül a …
Júliusi évfordulók
 
Karácsonyi Zsolt
Űrkönyvek, űrhajók
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 12. (626.) SZÁM — JÚNIUS 25.

A világűrt már több mint kétezer éve meghódítottuk. Lehet, hogy sokkal korábban. Már Platón is űrutazásról számol be, amikor az égbolt fölötti táj felé tartó szárnyas fogatokról beszél. De ránk maradt nem egy űrhajós fedélzeti naplója, elég, ha Ciceróra vagy Lukianoszra gondolunk. A kedvencem ez utóbbi leírása, ami az Ikaromenipposzról szóló dialógusában maradt ránk.
Az űrutazás első és méltán híres úttörőit olyan bátor kapitányok követik az idők során, mint Bergerac kapitány vagy Verne Gyula. Bármennyire elrugaszkodtak is a földtől, számukra továbbra is fontos maradt az a világ, amit Platón Hold alattinak nevez, mert nem elégedtek meg azzal, hogy elérjék az istenek szálláshelyének is nevezett „űrállomást” és gyönyörködjenek a látványban, ennél többre vágytak: nem csupán a térben, de az időben is utazni akartak. És nem egyszerűen csak utazni, de kalandozni erre-arra, oda-vissza az időben, ami aztán sikerült is nekik, elsősorban azért, mert rendelkezésükre állt az a tárolási eszköz, amelynek szabványai változtak ugyan a tekercsformától a manapság használt könyvek alakjáig, de a lényeg változatlan maradt.
A betűkben rejlő energiát bárki használhatja, elég, ha kinyit egy könyvet és máris felemelkedhet, akár a Holdon túli tájakig is.
Gutenberg óta galaxisokban mérhetőek azok a távlatok, amelyek már a szélesebb olvasóközönség előtt is megnyílhatnak, ennek ellenére hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik magát a „hajót”, a szállítóeszközt létrehozzák – a nyomdászokról. Mert a „gép” áramvonalasítóiról, a grafikusokról még szó esik recenziókban, kritikákban, bár egy bekezdés erejéig, de a nyomdászokról túl ritkán beszélünk.
Ezért jelentős és több mint ünnepi gesztus, hogy a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megnyitóján (ahol a Quadro Galéria termeiben Cseh Gusztáv grafikáit tekinthették meg az érdeklődők) a nyomdászok is teljes joggal szólalhattak meg, mint Nagy Péter, vagy az erdélyi nyomdászat nagyöregje: Bálint Lajos.
Éppen időben hajoltunk meg a nyomdászok előtt, hiszen Erdélyben számos nyomda működik, ám könyvműhelyek, értékes könyvtárgyakat létrehozó alkotók, alkotócsoportok is szép számmal akadnak. Ami egyre fontosabb egy olyan világban, ahol a könyvnek versenyeznie kell az éppen aktuális látványosságokkal. A könyvszakma, minden borúlátás ellenére, nem a futottak még kategóriában szerepel e versenyben, de esélyeit csakis az egymásrafigyelés és az együttgondolkodás növelheti – hogy ne az írók és olvasók közötti űr terebélyesedjen, de együtt folytathassuk az írott idők hajnalán elkezdett utazást.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében