"Értesz, Valóság, értek válaszodból"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 12. (626.) SZÁM — JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Űrkönyvek, űrhajók
GIAMBATTISTA BASILE
A cimbora - A második nap tizedik meséje
Szakács István Péter
Rövidprózái
Egyed Emese
Kérlellek
Balázs Imre József
Versei
Szőcs István
És nemcsak nyelvük zavarodna meg
Mózes Attila
„Tömegsír” (Deák Ferencnek, személyesen)
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 15. - Látogatók
ILYÉS ZSOLT
Versei
Hertza Mikola
Rövidprózái
Jobb Boróka
Kősó
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Élmény-Közel-Kelet
Fried István
„Mert színek vannak a feketeségben”
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
A végpusztulás útirajza
Gyenge Zsolt
Beszámoló a 66. Cannes-i Filmfesztiválról A banális realizmus diadala
LOVASSY CSEH TAMÁS
Fesztivál, kísérletezés, lendület
Boda Edit
Versei
ZOLTAY LÍVIA
Repül a, repül a …
Júliusi évfordulók
 
Mózes Attila
„Tömegsír” (Deák Ferencnek, személyesen)
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 12. (626.) SZÁM — JÚNIUS 25.

Ha tudnám, sem akarnám betűrend, vagy időrend szerint megejteni barátaink, munkatársaink „fölnévsorolását”. Hát még minőségi szempontok szerint… És már így is nagy a kockázata annak, hogy valakit kihagy a gyarló emlékezet. Valóban olyan ez, mint a tömegsír, semmi, senki sem biztos, aki benne van, s hogy mi rejtezik benne. Tehát: Páskándi Géza, Bajor Andor, Deák Tamás, Csiki László, Szabó Gyula, Vásárhelyi Géza, Rohonyi Zoltán, Veress Zoltán, Saszet Géza, Székely János, Varró Ilona, Gyímesi Éva, K. Jakab Antal, Fodor Sándor, Bálint Tibor, Lázár Ervin, Sütő István, Sütő András, Boér Géza, Panek Zoltán, Marosi Péter, Létay Lajos, Gáll Ernő, Domokos Géza, Szász János, Palocsay Zsigmond, Palotás Dezső, Lászlóffy Aladár… És bizonyára kifelejtettem valakiket, talán nagyon is kedveseket. No nem azért van e fölsorolás, hogy megmutassam, mennyi közös barátunk volt nekünk hajdanán, hanem azért, hogy mennyi „kapcsolatod” volt Neked írókkal, kiket mindnyájan nagyon tiszteltünk. Akiket „könyvbe öltöztettél”.
Ez alkalomból levettem a polcról gazdag grafikai és irodalmi anyagú, ízléses köteted (mert az album tulajdonképpen a képzőművész könyve), és újfent meg kellett állapítanom, hogy ha volt – mert volt! – egy azonos nevű ember, akit csak úgy emlegettek, hogy „a nemzet bölcse”, akkor Te vagy a nemzet grafikusa, számomra még mindig és mindenképpen. Ugye, a címben sem tévedtem, mert elvesztett barátaink „immár egy tömegsírra rúgnak”.
Nézem albumodat, s egyebek mellett, de azért leginkább most Árva Bethlen Kata átokra csempült szája mond a legtöbbet e trianoni napon.
Hányszor leírtam már barátaim tűntén: Temetni jöttem…, nem dicsérni. És most dicsérek, mert dicsekszem. Úgy dedikálod Betű és rajz című albumodat, nekem, a „még innen lévőnek”, hogy „Szeretném, ha akárcsak egy pár napra is, de kedvenc látnivalóddá válna »kedvenc grafikusod« albuma. Mózes Attilának, a régi barát szeretetével: Deák Ferenc. Kolozsvár, 1999. nov. 3.”
Feri! (Bár öröklétűeket talán nem illik így megszólítani.) Ez így nem igaz. Mert a te művészeted számomra már régen nem csupán „egy pár napra” szól.
Most pedig, hogy nagyon is evilági, profán módon fejezzem be búcsúmat: főzök magamnak egy erős kávét, és egyedül én iszom meg. Nélküled. Ez a hajdan volt duhajkodásaink utáni „fekete levesem”.
Szomorú barátod,

Kolozsvár, 2013. június 4.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében