"a folyó zúg, az elvadult folyó"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 13. (627.) SZÁM — JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Vadromantika
KOVÁCS BEA
Erdélyi magyar filmesek: két főváros között - Beszélgetés Felméri Cecília kolozsvári filmrendezővel
Vallasek Júlia
Angolkeringő 6. Emma, Anna, Gina (Anne Enright: The Forgotten Waltz)
SEAMUS HEANEY
Nyári lak
LOUIS MACNEICE
Versei
PATRICK KAVANAGH
Béke
ZUDOR JÁNOS
Versei
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 15. - Látogatók
BALÓ LEVENTE
Versei
Boér Tamás
Rövidprózái
Lovász Krisztina
Versei
Szőcs István
Mitől hungarológus, aki annak neveztetik?
Xantus Boróka
Papa szeme mindent lát
LOVASSY CSEH TAMÁS
Minőség és gagyi háborúja Erdélyi szemmel a POSzT-ról
Jakab-Benke Nándor
Beszámoló a 12. TIFF-ről Sok hűhó, sok mindenért
Papp Attila Zsolt
Klasszikus művek újszerű feldolgozásai TIFF 2013: A király új ruhája
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Észak-Oroszország
Hírek
 
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Észak-Oroszország
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 13. (627.) SZÁM — JÚLIUS 10.

Az itt kiállító művészek: Egri András, Komáromi Tünde, Vasiliy Scherbinin, valamint Anastasia Vdovkina a kolozsvári Orosz Kulturális Központ segítségével megkísérelték szélesebb körökben megismertetni a Belomorie néven ismert észak-oroszországi területet, amelynek nevezetességei között a legkimagaslóbb a Ladoga-tó, valamint az Onyega-tó, illetve a Szoloveck-, Kizsi- és Valaam-szigetek. A többnemzetiségű lakosság – élnek itt karjalaiak, finnek, vepszék – egyedi kultúrát alakított ki magának, ami az építészetben, eposzokban, népi hagyományokban, rituálékban is tetten érhető.
Az ábrázolt kultúra változatosságának bemutatását elősegíti, hogy a kiállított alkotások különböző műfajokban készültek. Más-más elemekkel dolgozva és megragadva mindenben a helyit, a jellegzetest, sikerült ennek az egyedi helynek, kultúrának a hangulatát egységes képben megjeleníteni.
Anastasia Vdovkina moszkvai születésű, szülővárosában, illetve Pja-tyigorszkban végezte tanulmányait. Számos díj kitüntetettje Kecskeméten (2003, 2004), Szentpéterváron (2010), Budafokon (2004), illetve Kijevben (2009). 2003 óta tagja az Orosz Képzőművészek Egyesületének, 2005 óta a romániainak is. Munkái megtalálhatóak magángyűjteményekben Oroszországban, Hollan-diában, Németországban, Svédországban és Indiában.
Tűzzománc-technikával készített alkotásai lenyűgözőek. A réz, fa, illetve vas felhasználásával készült művek egytől-egyig értékes és érdekes művészeti eljárások. Mesteri módon emeli ki a különböző anyagok tulajdonságait, valamint olyan tág színskálával dolgozik, amely már-már mesebeli hatással bír. Megfigyelhető a helyi népművészet és mondavilág hatása is. A megjelenített motívumok (hajók, halak stb.), valamint az orientális ornamentikára tudatosan emlékeztető vonalvezetés is a helyi jellegzetességekre utalnak. 
A következő művész, aki említeni szeretnék: Egri András, aki Tordán született, majd a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Akadémián tanulta mesterségét. Számos belföldi és külföldi kiállításon vett részt, munkáit Németországban, Oroszországban, Ukrajnában és Magyarországon is megtalálhatjuk múzeumokban, illetve magángyűjteményekben.
Képei egységes művészi elképzelésről árulkodnak. A hullámzó, állandó mozgásban lévő hátterek nagyon dinamikus hatással bírnak. A színek tudatos használata, valamint a kompozíció logikus felépítése és a motívumok ésszerű válogatása pontos elképzelést mutat, még akkor is, ha a konkrétan megfestett kép majdnem szürreális. Mintha a művészet története válna követhetővé képein. A barlangfestészettől a keresztény romanikán és az orientalizmuson át minden jelen van, és mindez egy majdnem absztrakt világképbe helyezve. Ennek ellenére nem beszélhettünk túlzsúfoltságról. Festményein mindennek helye van.
A kiállított fényképeket Komáromi Tünde és Vasiliy Scherbinin készítet-te. Előbbi a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, illetve a buda-pesti Eötvös Loránd Tudományegyete-men végezte tanulmányait. 2006-2009 között, míg Halle/Saale-ban egy posztdoktori ösztöndíjjal a kortárs orosz ortodoxvallásosságot tanulmányozta, lehetősége nyílt megismerni Oroszország számos nagyobb városát, kolostorait, valamint a Szoloveck-szigeteket. Ami Vasiliy Scherbinint illeti: szakképzett designer, illetve fényképész. Szentpéterváron él és részt vesz a nemzeti fényképészeti archívum összeállításában. 2007 óta számos kiállítása nyílt Oroszországban és külföldön is.
Itt látható alkotásaik mintha egy időtlen tájat mutatnának be. Tökéletesen megfigyelhetőek az építészeti jellegzetességek és a terület földrajzi adottságai. Talán a legjobban a harmónia szó jellemzi őket, viszont ugyanezt elmondhatjuk a lefényképezett elemekről is. A részletekre való odafigyelés, a tökéletes kompozíció, valamint a megragadott pillanat által keltett hangulat jellemzi ezeket a képeket. Ugyanakkor vannak lényeges különbségek a két művész munkái között. Komáromi Tünde az ember világát ábrázolja, míg Vasiliy sokkal inkább a természetet és ennek változatosságát figyeli különböző pillanatokban. A színek sokasága, a Nap kapcsolata a tájjal, a minden pillanatban változó világ az, amit ő megörökít. Összességükben viszont azt is láthatjuk, hogy az eddig megjelenített motívumok, ábrázolások erről a területről nem csak művészi, mesebeli fantáziák, hanem valóságosak is. A festményekhez hasonlóan, valódi tükrök, átjárók egy számunkra távoli világba.

Elhangzott az Észak-Oroszország című kiállítás május 24-i megnyitóján, a kolozsvári Reményik Sándor Galériában.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében