"a folyó zúg, az elvadult folyó"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 13. (627.) SZÁM — JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Vadromantika
KOVÁCS BEA
Erdélyi magyar filmesek: két főváros között - Beszélgetés Felméri Cecília kolozsvári filmrendezővel
Vallasek Júlia
Angolkeringő 6. Emma, Anna, Gina (Anne Enright: The Forgotten Waltz)
SEAMUS HEANEY
Nyári lak
LOUIS MACNEICE
Versei
PATRICK KAVANAGH
Béke
ZUDOR JÁNOS
Versei
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 15. - Látogatók
BALÓ LEVENTE
Versei
Boér Tamás
Rövidprózái
Lovász Krisztina
Versei
Szőcs István
Mitől hungarológus, aki annak neveztetik?
Xantus Boróka
Papa szeme mindent lát
LOVASSY CSEH TAMÁS
Minőség és gagyi háborúja Erdélyi szemmel a POSzT-ról
Jakab-Benke Nándor
Beszámoló a 12. TIFF-ről Sok hűhó, sok mindenért
Papp Attila Zsolt
Klasszikus művek újszerű feldolgozásai TIFF 2013: A király új ruhája
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Észak-Oroszország
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 13. (627.) SZÁM — JÚLIUS 10.

A Helikon-estek irodalmi rendezvénysorozat első állomásaként került sor a Helikon „fióklapja”, A nagy Kilometrik 200. lapszámának bemutatójára június 4-én a kolozsvári Bulgakov kávéház irodalmi szalonjában. Az est vendégei voltak: Szilágyi István, Balázs Imre József, Bréda Ferenc, Csuszner Ferencz, Fischer Botond, Győrfi Kata, Lovassy Cseh Tamás, Pethő Lorand és Varga László Edgár. A sorozat második rendezvényét június 18-án tartották: ezúttal Király László Készülődés Pazsgába című új verseskönyve volt terítéken. A költővel Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője beszélgetett.

Balázs Imre József Hadikórház a város szélén című publicisztika-kötetét mutatták be június 6-án, a kolozsvári Klausen kávéházban. A könyvet Demény Péter, valamint Simon Judit, a Riport Kiadó igazgatója méltatta.

A 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét égisze alatt tartották Márton Evelin Papírszív című kötetének bemutatóját június 7-én, a kolozsvári Klausen kávéházban. A szerzővel Fekete Vince beszélgetett.
Molnár Vilmos Az ördög megint Csíkban című kötetét mutatták be június 8-án, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Az estre a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében került sor. A szerzővel Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélgetett. Molnár Vilmos könyvét június 12-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban is bemutatták.

Lackfi János szerzői estjével jelentkezett júniusban a Látó Irodalmi Játékok. A lassan egy éve induló rendezvénysorozatra június 13-án 24. alkalommal kerül sor a marosvásárhelyi G. Caféban. A József Attila-díjas költővel Demény Péter beszélgetett.

Az I. Erdélyi Slam Bajnokság nagyváradi fordulójára került sor június 13-án a Moszkva kávézóban.  A váradi fordulót Magics Csaba nyerte, őt követte Kiss Gyula és Kudelász Levente. A marosvásárhelyi fordulót a G. Caféban tartották június 14-én. Itt Bartha Lóránd vitte el a pálmát, a második helyen Gábos Dezső, a harmadik helyen Benedek Szabolcs végzett.

Kinde Annamária Húzódhatsz közelebb című új verseskötetét mutatták be június 15-én a nagyváradi Bábszínházban. A szerzővel Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélgetett. A találkozó első részében értéke­lték és díjazták a Várad folyóirat ta­va­szi diák-versíró pályázatát, mely­nek kez­deményezője Kin­de An­namária volt.

A Korunk Akadémia meghívására június 19-én a kolozsvári Café Bulgakovban tartott estet Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, performer, az Egy másik ember (2011) és a Verboterror (2013) című kötetek szerzője. A házigazda és beszélgetőtárs Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese volt.

Rejtőzködnöm nem lehet címmel emlékezett meg a 100 éve született Weöres Sándorról a Magyar Művészeti Akadémia június 20-án, a budapesti Duna Pa-lotában. A vers- és zenei előadást Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitotta meg, bevezetőt mondott Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője. Az est házigazdája Török Máté volt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében