"hátha lehetne vívni újból"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 19. (633.) SZÁM — OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A történelem arcai
Papp Attila Zsolt
„Én szabad vagyok” - Beszégetés a 75 éves Szilágyi Istvánnal
Ferenczes István
Hollóidőben
Szakolczay Lajos
Szabadságváltozatok
Király László
Legényes
Fekete Vince
Szilágyi a magasban
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 20. - Nemes versengés
Hajós János
Bagatellianus űrutazása
SZABÓ IMOLA JULIANNA
Liszka hintája
Horváth Előd Benjámin
Versei
ANDRÉ FERENC
„533 És ezt is megírod?”
Czakó Gábor
Egyén, nemzet és nyelv
Szőcs István
A székelykapu – és másféle kapuk I
Varga Melinda
Versei
Borsos J. Gyöngyi
Az a bizonyos fokhagymacikk
FLEISZ KATALIN – LAKATOS ARTUR
Korunk hősei? Kisembersorsok a közelmúlt magyar filmjeiben
Lászlóffy Zsolt
A zenei szépség keresése – Angi István 80
Hírek
 
Karácsonyi Zsolt
A történelem arcai
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 19. (633.) SZÁM — OKTÓBER 10.

Az idő, az a bizonyos történelmi, többször is átrajzolta a teret, amit Erdélynek szoktunk nevezni, nyíltság és bezártság, az enyhülés időszakai és a zord idők váltogatták egymást ezen a tájon és az íróknak, költőknek nem volt más dolguk (vagy nem tehettek mást!), mint a maguk sajátos módján vallani és vállalni azt, ami van, leírni, ami elmondhatatlan, még olyan időkben is, amikor hatalmi önkény csorbította a szabadon szólás jogát.
Az író, mert ezért író, napjaink homályos körvonalú, képlékeny szabadságai és határai közepette éppen úgy megtalálja saját, személyre szabott szabadságának útját, mint korábban, a leengedett sorompók és vasfüggönyök idején.
A társadalmi követelmények, irodalmi kánonok függönyei csak arra valók, hogy félrehúzza őket és a valódi világot tárja szemünk elé. Ilyen értelemben az irodalmi igazság, a művészi valóság mindig a sorok között helyezkedik el, azon a Másik horizonton, amelyre minden olvasó és író figyel, koroktól, könyvektől, a leírhatóság és leírhatatlanság éppen aktuális meghatározottságaitól függetlenül.
Erdély kétarcúsága nem csupán a tájak és emberek komor derűjében, vigasságos zordságában érhető tetten, de az itt formálódó történelemben és a tájainkon létrejövő irodalmi művekben is.
Abban, ahogy az író önálló, saját szabályok szerint működő, látható és szinte kézzelfogható világot teremt, miközben el is távolodik e világtól, hogy ezen írói glóbust megforgatva, annak teljességét mutassa meg önmaga és az olvasók számára, hogy lám: így is lehet írni, így is lehet élni.
Manapság nem divatos, sőt, egyesek szerint a korszellem ellen elkövetett vétek, ha túlságosan szoros összefüggéseket vélünk felfedezni a mű és létrehozója között. Szerencsére, az írók, különösen akkor, ha az adott nyelvben és tájban létrehozott meghatározó munkák szerzőiről van szó, e divatoknak épp úgy fittyet hánynak, mint a korábbi skatulyáknak, tisztánlátást zavaró eszméknek vagy vasfüggönyöknek.
Aki e változó „követelményektől” függetlenül ír, az a történelmi időben bolygó ember vonásait mutatja meg, miközben saját emberségét is látni engedi. Szilágyi István ilyen író.

Isten éltessen sokáig!
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében