"hátha lehetne vívni újból"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 19. (633.) SZÁM — OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A történelem arcai
Papp Attila Zsolt
„Én szabad vagyok” - Beszégetés a 75 éves Szilágyi Istvánnal
Ferenczes István
Hollóidőben
Szakolczay Lajos
Szabadságváltozatok
Király László
Legényes
Fekete Vince
Szilágyi a magasban
Sigmond István
Egy ateista tanácsa: higgyetek Istenben 20. - Nemes versengés
Hajós János
Bagatellianus űrutazása
SZABÓ IMOLA JULIANNA
Liszka hintája
Horváth Előd Benjámin
Versei
ANDRÉ FERENC
„533 És ezt is megírod?”
Czakó Gábor
Egyén, nemzet és nyelv
Szőcs István
A székelykapu – és másféle kapuk I
Varga Melinda
Versei
Borsos J. Gyöngyi
Az a bizonyos fokhagymacikk
FLEISZ KATALIN – LAKATOS ARTUR
Korunk hősei? Kisembersorsok a közelmúlt magyar filmjeiben
Lászlóffy Zsolt
A zenei szépség keresése – Angi István 80
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 19. (633.) SZÁM — OKTÓBER 10.

A Helikon csapata is részt vett az első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi PulzArt kortárs összművészeti fesztiválon, szeptember 7-én. Kolozsvár irodalmi folyóiratát Karácsonyi Zsolt főszerkesztő, valamint László Noémi és Papp Attila Zsolt szerkesztők képviselték a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartott irodalmi délutánon. A szeptember 5. és 8. között megszervezett fesztivál bővelkedett irodalmi programokban: az érdeklődők találkozhattak Szálinger Balázzsal, Karafiáth Orsolyával, Filip és Matei Floriannal; részt vehettek Háy János és Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere Háy come Beck című közös irodalmi-zenei kísérletén; Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András pedig Mellettem elférsz címmel tartott zenés pódiumestet.

Bányavakság című művéért Székely Csabának ítélték a legjobb új magyar drámáért járó díjat a magyar színikritikusok. A színházi Kritikusok Céhének díjátadóját szeptember 22-én tartották a budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit jutalmazták.

Buda Ferenc költőt, műfordítót választották a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) új tagjává a testület szeptember 20-i ülésén. A DIA tagjai a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) javaslatát egyhangúlag megerősítve Szentkuthy Miklóst új posztumusz taggá választották. A PIM-ben 1998-ban indult program tagjainak teljes irodalmi életművét digitalizálja és ingyenesen közzéteszi a www.dia.hu honlapon. Az új tagok választásával 78-ra nőtt a tagok száma, Buda Ferenc a harmincharmadik élő tag.

A Korunk Akadémia meghívására szeptember 30-án a kolozsvári Minerva-házban olvasott fel Máté Angi Bródy-díjas író, Az emlékfoltozók, Kapitány és Narancshal és Mamó című köteteiből. A házigazda és beszélgetőtárs Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese volt. 

Fekete Vince volt a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet irodalmi szalonjának meghívottja október 2-án. A költővel Lakatos Mihály, a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi Fiókintézetének igazgatója beszélgetett.

Sofi Oksanen finn író lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég írója – közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Oksanen 2003-ban a Sztálin tehenei című könyvével robbant be a kortárs északi irodalomba. Ezt követően 2005-ben jelent meg a Baby Jane, majd 2008-ban a világhírt hozó Tisztogatás című könyve. Magyar nyelven műveit a Scolar Kiadó jelenteti meg. Legutóbbi könyvét, amely a Kun kyyhkyset katosiva (Amikor a galambok eltűnnek) címet viseli, szintén a Scolar fogja kiadni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából. Sofi Oksanen személyében először nyeri el finn alkotó a Budapest Nagydíjat, és Ljudmilla Ulickaja 2009-es kitüntetése óta ő a második írónő, aki a rangos elismerésben részesül. A könyvfesztivált 2014. április 24. és 27. között tartják, az esemény díszvendég országa a korábbi bejelentés szerint Törökország lesz.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében