"megvédeni, amit már nem lehet"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 21. (635.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Jelentés Laci bácsinak a forradalomról
Karácsonyi Zsolt
„Soha nem jutott eszembe, hogy más útra térjek” - Beszélgetés a 70 éves Király Lászlóval
Szakolczay Lajos
Egy friss Arany János-díjra - Király László köszöntése
Bogdán László
Bolyongások Rakamazon
Markó Béla
Versei
Sigmond István
Szivárvány
SERESTÉLY ZALÁN
apakrif
Papp-Zakor Ilka
Fa
DIMÉNY ÁRPÁD
Versei
Cseke Péter
Székesegyház-építő lázban - Németh László irodalom-földrajzából
Szőcs István
A székelykapu – és másféle kapuk III.
Antal Balázs
Készülődés a visszatérésre
LOVASSY CSEH TAMÁS
Tíz nap Gyergyóban - Beszámoló a Nemzetiségi Színházi Kollokviumról
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
50 művész – 50 grafika
Lászlóffy Zsolt
Szabolcsi Bence, a mesemondó
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 21. (635.) SZÁM — NOVEMBER 10.

Életének 69. évében, október 7-én elhunyt Tőzsér József könyvkiadó. Tőzsér Gyergyóalfaluban született 1945-ben, középiskolai tanulmányait Gyergyó-szentmiklóson, főiskolai tanulmányait Ko-lozsváron végezte. 1962–68-ig Borzonton, majd Gyergyóalfaluban helyettes tanári beosztásban tanított. 1969-től 1976-ig a Hargita megyei Fogyasztási Szövetkezetek Szövetségénél könyvterjesztési szakértőként működött, falusi könyvesbolt- és könyvpostaszolgálat-hálózatot szervezett. 1976–93-ig a Hargita megyei Könyvterjesztő Vállalat kereskedelmi részlegét vezette, majd a vállalat kereskedelmi igazgatója lett. 1991-ben Domokos Gézával együtt létrehozta a Kriterion Alapítványt, az Alutus Rt. nyomdavállalatot Csíkszeredában. 1993-ban a budapesti Akadémiai Kiadóval együtt megalapította a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadót.

A Korunk Akadémia meghívására október 9-én a kolozsvári Minerva-házban lépett fel Székely Csaba, a Bányavidék című drámatrilógia szerzője. A házigazda és beszélgetőtárs Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese volt.
Az Őfelsége pincére voltam című Bohumil Hrabal-előadás bemutatója apropóján a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendége volt Vörös István József Attila-díjas költő, prózaíró, kritikus, irodalomtörténész, esszéista, aki David Jarab színpadi adaptációját fordította magyar nyelvre. A premier másnapján, október 17-én a  Stúdióteremben Vörös Istvánnal Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője beszélgetett.

Tizennyolcadik alkalommal adták át az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány díjait október 19-én, Szé-kelyudvarhelyen. A debütdíjat Varga László Edgár költő kapta, a Hídverő-díjat Füzi László, a kecskeméti Forrás folyóirat főszerkesztője, az életműdíjat Kántor Lajos irodalomtörténész, az EMIA-díjat pedig Király László költő vehette át. 

Az idén hetvenesztendős Király László költő, író, a Helikon főmunkatársa kapta az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványától Budapesten, október 23-án. A díjazottat Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus méltatta. 

A 75 éves Szilágyi Istvánt köszöntötte október 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadé-mia és a Digitális Irodalmi Akadémia Budapesten. A PIM-ben tartott rendezvényen köszöntőt mondott Ágh István író, költő, E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a PIM főigazgatója és Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke. A Helikon alapító főszerkesztőjével Fekete Vince költő és Márkus Béla irodalomtörténész beszélgetett. Közreműködött Bács Ferenc színművész, Kakuts Ágnes előadóművész és Kiss Gy. László zeneművész.

A Miskolci Nemzeti Színház Játék-színében szervezett Találkozások sorozat keretében október 25-én Kányádi Sándort és László Noémit látta vendégül a műsor házigazdája, Salat Lehel. A sorozat erdélyi költők verseit, gondolatait hivatott a műsorban fellépő színészek és zenészek segítségével megismertetni a miskolci közönséggel. A miskolci teátrum következő, november 4-i kiadásának vendégei Kovács András Ferenc és Demény Péter voltak.

Horváth Előd Benjámin volt az október 28-i Bretter-kör meghívottja a kolozsvári Bulgakov kávézóban. A vitaindítót Balázs Imre József tartotta.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében