"szemében egyszervolt házak állnak"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 23. (637.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Müller Csaba
Sztánai pillanatkép – Kós Károly születésének 130. évfordulóján
László Noémi
A művész a Szaturnusz kegyeltje – Interjú Végh Attila költővel, íróval
Végh Attila
Versei
Fried István
„Az is csak egészben a rész” – Tandori Dezső 75 éves
Sigmond István
Fényhegyek
Szakács István Péter
Rövidprózái
KULCSÁR ÁRPÁD
Versei
Lovász Krisztina
Gokartnovella
Fekete Réka
5 évszak (részlet)
BALÓ LEVENTE
Versei
GOTHA RÓBERT MILÁN
Az élet könyve
Dehel Gábor
Kiadó víkendház
Benő Attila
Egy század arcai (Részletek egy hosszabb költeményből)
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
LOVASSY CSEH TAMÁS
Kolozsvár Error
Tulit Gyopár
Akárki, avagy szürkeség és önítélet
Orbán Zsuzsa-Lilla
Ismerős történetek
Kiss András László
Adriana Bădoi – Where to?
Hírek
 
Müller Csaba
Sztánai pillanatkép – Kós Károly születésének 130. évfordulóján
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 23. (637.) SZÁM — DECEMBER 10.

Száz évvel ezelőtt a saját gyökerekből táplálkozó építészet egyformán volt fontos Európa nemzetei számára, főleg ott, ahol ezek létükben is veszélyeztetve érezték magukat. Akkor ez volt a humanizmus, az emberi értékek megőrzésének alternatívája az iparosodással megjelent, személytelen tucattermékek világával szemben.
Kósékat már nem a védekezés, hanem egy új építészeti formanyelv kialakítása motiválta a múlt század elején. Lerakták az alapjait, tiszta forrásból merítettek, amilyen mélyről csak tudtak, tanulva-tanítva a magyar lélek formáit, hihetetlen erővel és ambícióval. A sors ezért olyan megbízásokkal jutalmazta őket, mint a Vekerle telepi lakónegyed tervezése Budapesten vagy a Székely Nemzeti Múzeumé Sepsiszentgyörgyön. Ez utóbbi a legszebb példája Kós építészeti elveinek valóra váltására. Következetesen megvalósította mindazt, amit vallott. A magyar népművészet erdélyi jellegzetes formáit alkalmazta, helyenként monumentálisra nagyítva, új kapcsolatrendszerbe helyezve. Ha tömören kellene fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy varázslatos és  lélekemelő minden apró részletében. Ez elmondható a zebegényi katolikus, a kolozsvári református „kakasos” templomról, vagy a budapesti Zrumeckivel közösen rajzolt, mostanában gyönyörűen felújított állatkerti pavilonokról is.
A legendás hírnevet mindenik közül mégis a Varjúvár kapta. Páratlan szépségű környezetben leleményesen elhelyezett építészeti bravúr. Egyedi jellegét talán a szigorú geometriájú négyzet és kör könnyed kapcsolódása adja. Egyszerre légies, föld lényegű, súlyos és égretörő tűz a torony sudár alakja. Ezt semmivel nem csorbítja, csak kiteljesíti az utólagos, a család gyarapodását követő dolgozószobával való bővítése. A belseje manapság szűkösnek tűnhet, szinte emberi aurára szabott, vagy a petróleumlámpa fénykörére. Kőből és fából, élő anyagból van, állandó gondozást igényel – épület-lény –, mondhatnánk Makovecz Imrével.
A nyáron építész diákok segítettek a kő támfalak újraépítésében. Ottjártunkkor Kós Károly építész dédunokája fogadott, egy emlékszoba létrehozását tervezik.
Fent, a faluban a református templom szentélyének külső pillére előtt néhány hete egy szobor áll, Gergely Zoltán alkotása. A megszokottól eltérően a fiatal Kós Károlyt ábrázolja. Üzenet, ami arra sarkall, hogy kilépjünk a lemerevedett klisékből, a formák mögé lássuk a szellemet, hogy eleven maradhasson a kapcsolatunk az ő világával.
Másképp hogyan lehetne összekötni ezt a mostani földit és azt a mindenkori, égi világot?
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében