"szemében egyszervolt házak állnak"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 23. (637.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Müller Csaba
Sztánai pillanatkép – Kós Károly születésének 130. évfordulóján
László Noémi
A művész a Szaturnusz kegyeltje – Interjú Végh Attila költővel, íróval
Végh Attila
Versei
Fried István
„Az is csak egészben a rész” – Tandori Dezső 75 éves
Sigmond István
Fényhegyek
Szakács István Péter
Rövidprózái
KULCSÁR ÁRPÁD
Versei
Lovász Krisztina
Gokartnovella
Fekete Réka
5 évszak (részlet)
BALÓ LEVENTE
Versei
GOTHA RÓBERT MILÁN
Az élet könyve
Dehel Gábor
Kiadó víkendház
Benő Attila
Egy század arcai (Részletek egy hosszabb költeményből)
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
LOVASSY CSEH TAMÁS
Kolozsvár Error
Tulit Gyopár
Akárki, avagy szürkeség és önítélet
Orbán Zsuzsa-Lilla
Ismerős történetek
Kiss András László
Adriana Bădoi – Where to?
Hírek
 
Tulit Gyopár
Akárki, avagy szürkeség és önítélet
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 23. (637.) SZÁM — DECEMBER 10.

„Nem a legfontosabb tulajdonságunk, hogy élünk-e” – mondja barátnőjének Emma (Pál-Ferenczi Gyöngyi), az Akárki című Kárpáti Péter-dráma főszereplője, egy közös emlék felidézésekor. Mit is keres az ember a halál előtt? Talán választ arra, mit is keresett a földön.
Kárpáti Péter Akárkije a középkori moralitásjáték kortárs átirata, amely az ember halál előtti számvetését viszi színre. Nem véletlen, hogy a rendező (Radu Afrim) Emma zavarát hangsúlyozza ki az előadásban, vagyis arról mesél, mit tehet, vagy épp nem tehet ma egy nő, aki érzi halálának közeledtét.
Színpadkép: metróállomás (Bartha Jó-zsef díszlete a pesti metrót idézi), a mennyezetről lecsüngő megállójelző sávban tüntetik fel a darab színtereit, amelyek mintha Emma utolsó napjának stációi lennének. Az ingatlanközvetítőtől a röntgenlaboron, Aranka lakásán át, a konfekcióosztályt, az utcát, a volt férj és Emma lakását követően eljutunk a metróperonig, az öngyilkosság helyszínéig. Szokatlan megoldás – de kétségtelenül kiváló – a „hangtechnikus” (azért az idézőjel, mert Kónya-Ütő Bence tulajdonképpen színész) állandó jelenléte a színpadon. Az általa kevert zene remekül megszabja a darab ritmusát. Az előadás világába szervesen illeszkednek a még egyetemi hallgató Giliga Ilka jelmezei is: praktikusak, 21. századiak, illeszkednek a darab kortárs jellegéhez.
A metróállomás egyik uralkodó eleme a hatalmas óra: digitális, piros számokkal, a következő szerelvény érkezéséig hátralévő időt jelzi. Ám az idő hirtelen megáll, alig néhány másodperccel a lenullázódás előtt. Ebből az alapszituációból indulunk. Gyors helyszínváltásokkal dolgozik a rendező (mintha lineáris síkon követnék az utolsó nap eseményeit, ez megegyezik egy metró haladási irányával és sebességével). Akárki itt épp Emma: aki egy lakásközvetítő irodában dolgozik, elvált nő, egy kamaszlány, Vera (Kovács Kati) édesanyja. Úgy tűnik, komoly betegsége lehet, de ő nem a kezelést választja. Eldönti, hogy gyógyíthatatlan, és meg fog halni. Előtte azonban „rendezni szeretné sorait”: a barátnőjét, az anyját, a volt férjét látogatja meg, az eldugult lefolyót is megjavíttatja, még az ajtófélfa rendbetétele is eszébe jut. Csupa jelentéktelenség. Emlékeket keres, de rájön, hogy állandóság nincs, esetleges a múlt és a jelen is. Bármi megtörténhet.
Olykor egészen rövid, bizarr jelenetekbe csöppenünk. Ilyen a „biliháború”: az exférj, Péter (Pálffy Tibor) és új felesége, Erika (Nagy Eszter) kisfiuk ürülékét bilikben tárolja, ezeket kezdik a karakterek körbedobálni egymásnak a látogatás során. Vagy amikor begördül a síneken az anya, Aranka (Gajzágó Zsuzsa) lakása, egy kicsi, túlzsúfolt helyiség, amelyben jóformán mozdulni sem lehet. Itt a piciny, ketrecszerű lányszobában ennek lakójaként ismét feltűnik Nagy Eszter (nem lehet tudni pontosan a szerepét, hiszen szövege nincs a jelenetben; szimbolizálhatja a fiatal Emmát, de lehet egy éppen Arankával lakó albérlő is). Ez esetben a színészek kettős vagy többes szerepben való játéka is utalhat arra, hogy ez akárkivel megtörténhet. A szereplők nem tudnak Emmának segíteni, még az sem tudatosul bennük igazán, hogy valóban gond van. Mindenki „elvan” a saját kis világában, apró ügyeivel, anyagi gondokkal, miegymással. Akármilyenek, semmilyenek.
Kisemberek, kis nézőtér (színpadra épített): intim módon tárul föl egy bármilyen közép-kelet-európai nagyvárosban élő nő élete, gondjai, számvetése. Pál-Ferenczi Gyöngyi emlékezetes alakítással formálja meg Emmát, kellő érzékenységgel tud váltani a groteszk jelenetek között, nem túljátszva a kilátástalanságot, nem önsajnálatba süppedve, hanem egyensúlyt teremtve játékában. 
Az utolsó előtti helyszínhez érve (ezt nyomon követhetjük a megállójelző sávon, mindig épp az aktuális helyszín neve világít) végre Emma lakásába is betekinthetünk – vagyis ennek fürdőjébe, ahol épp a vízvezeték-szerelő (Diószegi Attila) és Vera javítja az eldugult lefolyót. A kamaszlány szüzességét adja a szerelőnek, akinek a nevét az aktus után tudja meg: Tóth Gyula (bádogos és vízvezeték-szerelő). Idejében, még mielőtt az szívrohamot kap, és meghal.
Elindul az előadás elején „lefagyott” óra is: lepereg a néhány maradék másodperc, tizenhét, tizenhat, tizenöt – metrózakatolás... Emma és a vízvezeték-szerelő kettős temetése, gyászoló tömeg. Egy kisiklott élet vége, akárkié. Egy senkié.

Kárpáti Péter: Akárki. Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Rendező: Radu Afrim. Zene & SFX: Kónya-Ütő Bence. Díszlettervező: Bartha József. Jelmeztervező: Giliga Ilka. Szereplők: Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor, Gajzágó Zsuzsa, Szakács László, Erdei Gábor, Kovács Kati, Fekete Mária, Benedek Ágnes, Nagy Eszter, Diószegi Attila, Derzsi Dezső, Molnár Gizella, Krizsovánszky Szidónia, Debreczi Kálmán, Kónya-Ütő Bence.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében