"szemében egyszervolt házak állnak"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 23. (637.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Müller Csaba
Sztánai pillanatkép – Kós Károly születésének 130. évfordulóján
László Noémi
A művész a Szaturnusz kegyeltje – Interjú Végh Attila költővel, íróval
Végh Attila
Versei
Fried István
„Az is csak egészben a rész” – Tandori Dezső 75 éves
Sigmond István
Fényhegyek
Szakács István Péter
Rövidprózái
KULCSÁR ÁRPÁD
Versei
Lovász Krisztina
Gokartnovella
Fekete Réka
5 évszak (részlet)
BALÓ LEVENTE
Versei
GOTHA RÓBERT MILÁN
Az élet könyve
Dehel Gábor
Kiadó víkendház
Benő Attila
Egy század arcai (Részletek egy hosszabb költeményből)
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
LOVASSY CSEH TAMÁS
Kolozsvár Error
Tulit Gyopár
Akárki, avagy szürkeség és önítélet
Orbán Zsuzsa-Lilla
Ismerős történetek
Kiss András László
Adriana Bădoi – Where to?
Hírek
 
Kiss András László
Adriana Bădoi – Where to?
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 23. (637.) SZÁM — DECEMBER 10.

Where to? – magyarul Merre tovább? – címmel nyílt festészeti kiállítás a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva Termében. Az alkotások egy, már több éve készülő, de még mindig folyamatban lévő munka részei, amelyben Adriana Bădoi fiatal képzőművész a „kollektív emlékezet és önazonosság Romániában” témát, illetve gondolatsort próbálja vászonra vinni.
Adriana Bădoi, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem hallgatója szerint a központi témák: a nemzetiség kérdése, a családhoz való kötődés, illetve az emlékezet. Ezek közül az emlékezet a legfontosabb számára. Nyomon követi a romániai lakosság identitásváltozásait, az önazonosság zavarait, amelyek ugyanúgy jelen vannak ma, a „globalizáció és a tömeges emigráció időszakában”, mint a történelem során eddig bármikor, de célja nem az egyértelmű válaszadás. Az alkotások ezáltal egy, a különböző korokban egyaránt megtapasztalható változatlanságot tárnak elénk. Az utánzási hajlam, a letisztult identitás hiánya, valamint egy „vidékies kortalanság” fonala látszik kirajzolódni képein, amely a „nép” temperamentumának és cselekedeteinek megfestése révén jut kifejezésre.
Ezt a fajta csoportneurózist, illetve a konkrétan körvonalazódott identitás hiányában az emlékezetből jelent alkotó magatartást különböző eszközökkel mutatja fel a nézőnek. Nem fest világos kontúrokat, folyamatosan az absztrakt és a figurális festészet határain jár, az embercsoportjait összetartó elemek zavarosak, sőt sokszor inkább hiányosak. Karakterei tekintetének elfedésével vagy olykor ezeknek a nézőnek háttal való elhelyezésével „a tagadás, a kirekesztés vagy éppenséggel a szégyen jelenlétét sugallja”.
Összekapcsol olyan elemeket, amelyek a valóságban távol állnak egymástól. Időben és térben is leszűkíti világát, így kap sokszor helyet egymás mellett a népviselet, a kommunizmusra utaló elemek, az idilli táj, illetve a kortalan ember. Jelenetei abszurditását figuráinak ünneplő népviseletben való ábrázolása hangsúlyozza, illetve emeli ki és teszi fel újra és újra a címben is megfogalmazódott kérdést.
Adriana Bădoi festészete jól kigondolt kavalkád. Saját bevallása szerint kedvenc művészeti irányzata az absztrakt expresszionizmus, amelynek jelei erőteljesen megjelennek képein. Tiszta, töretlen színfelületei által észlelhető a Color Field festészet jelenléte is, művészetére az úgynevezett „TV Generation” irányzat hatott leginkább, amelynek megteremtői olyan kolozsvári kortárs festők, mint Adrian Ghenie, Victor Man, illetve a Plan-B csoport.
A kiállítás elemei művészeti egységet alkotnak, mondanivalójuk éppen kortalanságuk révén vállik kortársivá. Technikája ígéretes, és alkalmazkodik a kolozsvári stílushoz, amely már most reprezentatív egy egész generáció számára. Bár vásznai olykor zavarosak, mégis előrevetítik annak lehetőségét, hogy érettségének eljövendő lépcsőfokain, letisztult állapotukban, központi jelentőségűvé válljanak, ami figyelemre méltó egy olyan, még kezdeti periódusban, amikor még nagy nyomás nehezedik a művészekre azért, hogy egy adott normának megfeleljenek.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében