"Beterelek az Úrnak városába bárkit"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 24. (638.) SZÁM — DECEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szilágyi István
Higgyünk a csodában?
Vörös István
Versei
KAÁLI NAGY BOTOND
„Tanulni, olvasni, gondolkozni…” – Beszélgetés a 80 éves Gálfalvi Zsolttal
Karácsonyi Zsolt
Versei
Cseke Róbert
Mostanság
FISCHER BOTOND
Rövidprózái
Szabó-Györke Zsombor
Függőmonológ
Dávid Anna
Szervezeti tanleírás
Köllő Ildikó
Szívfájdalom
András Orsolya
Középkor
MIRCEA IVĂNESCU
Versei
Szőcs István
Harc az ünnepért
SERESTÉLY ZALÁN
Alkalom az alkalmatlankodásra
Láng Orsolya
Aszkézis és érzékiség – Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiája
Bakk Ágnes
Az elsőkönyves daganata
Csíki András
Versei
Januári évfordulók
 
Láng Orsolya
Aszkézis és érzékiség – Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiája
XXIV. ÉVFOLYAM 2013. 24. (638.) SZÁM — DECEMBER 25.

Seidl trilógiájának főszereplői nők. A férfiak mellékszereplők, pontosabban a nők vágyának tárgyai. Fontos szerepük van, de nem őket figyeljük. A rendező eredetileg egy filmet tervezett, ám a vágószobában kiderült, hogy az anyag túl terjedelmes és szerteágazó, így lett három film, amelyek a Szerelem (Magyarországon az erőltetett humorú Szerelmet a feketepiacról címmel került forgalomba), A Hit Paradicsoma és A Remény Paradicsoma alcímet viselik. 
Csak néhány jel utal rá a filmek elején, hogy ez a három nő rokoni kapcsolatban áll egymással, mégis erős kiindulópont lesz ez a hitelesség szempontjából; valahogyan megalapozza a valóságot, hogy azt látjuk: ebben a családban mindenki ugyanattól szenved, ezért nem tudnak egymásra támaszkodni. Rosszul szeretnek. Az első film középkorú Teresája (Margarethe Tiesel)  cukrosnéniként (ún. sugarmama-ként), barátnőivel együtt vág neki a kenyai kéjüdülésnek, hogy megtapasztalja az igazi szerelmet, a fekete férfiak nyújtotta gyönyört. Mivel először jár ott, kissé bizonytalan, és a pénze mellett végtelenül kiszolgáltatott: azt szeretné, ha viszontszeretnék, bedől minden kedves szónak. A nézőnél is később jön rá, hogy mindez átverés, vagyis üzlet. A kenyai fiúk között akad ugyan néhány figyelmesebb, aki még az otthonába is bevezeti Teresát (amit ő valamiféle ígéretként, az odaadás bizonyítékaként értelmez), ám azok is ugyanúgy kihasználják, átlátszó hazugságokkal szedik ki belőle a pénzt, a szegénységük csalétek. Teresa többször próbálja a lányával telefonon felvenni a kapcsolatot, ám az nem válaszol, még az anyja születésnapján sem. A barátnők szervezte meglepetésorgia örömtelen lesz, a film végére Teresa üresen és reménytelenül igyekszik végig azon az iszapos, süppedékeny tengerparton, amely a film elején még a fekete fiúk bőséges választékával a boldogság lehetőségeként kecsegtetett. Kövér teste hol alvó vénusznak tűnik egy kék moszkitófüggöny mögött, hol olyan, mint egy nagy, fehér kenyér, amely megtöretik és szétosztatik. 
A második film Anna Mariája (Maria Hofstätter) Teresa nővére, aki szintén feláldozza testét a lelki boldogságért, csakhogy nem a kéj, hanem a hit oltárán. Ő egy feszülettel elégíti ki magát, képletesen és szó szerint is. Ez az a pont a filmben, ahol túlkapásnak érezhetjük a nő vallási fanatizmusát, egyébként minden valószerűen groteszk: az alsóneműs vezeklések a kereszt előtt; a szintetizátorral kísért, elnyekergett Bach-kantáta; a nappaliban összehívott Szent Szív Egyesület tagjainak esküje, miszerint Ausztriát újra katolikussá teszik; a Mária-rádió kocsijával bejárt missziós körút. Anna Maria a civil életben egy radiológiai rendelőben dolgozik (a húga pedig az első film nyitányában szellemileg sérült gyerekeket visz dodzsemezni), de egy hét szabadságot vesz ki, amelyet lelki életének szentel. Kitakarítja a házát, és egy félméteres Mária-szoborral naponta eljár otthonról hogy idegenekhez kopogjon be, és együtt imádkozzanak. Természetesen sok nehézségbe ütközik, a napközben rázúduló emberi szennytől otthon tisztul meg – korbáccsal, szegecses övvel, térden kúszva, odaadással és boldogan énekelve a templomi énekeket. Ebbe az idillbe csöppen bele két éve nem látott muszlim férje, és itt kezdődik Anna Maria számára a pokol, a próbatételként megélt újrakezdés fenyegetettsége. A feszülethez meghitten beszél, de tolószékbe került férjével képtelen még az együtt reggelizésre is. Csak sejthető, hogy a házaspár a férj balesete miatt vált el, amit a nő időközben Isten ajándékává minősített – a szex ugyanis a legnagyobb bűn, ezért még verekedni is képes nyomorék férjével, aki szeretné felmelegíteni kettejük elhidegült kapcsolatát, s ő is egyre elvetemültebben küzd igazáért. Mint Seidl minden filmjében, most is figyelemreméltó a kompozíció poétikája: az egyik jelenetben Nabil és Anna Maria a dívány két végébe húzódva ülnek, közöttük a falon egy jéghegy képe látható. De mindhárom filmben gyakori nézőpont a főszereplő háta mögüli; a hát maga válik a kép főszereplőjévé, míg szemben áll a világgal, de kérlelhetetlenül halad előre. A szuggesztíven allegorikus beállítások között a kézikamerás felvételek adják az alapszituációk valóságosságát, a dokumentarista stílusjegyek játékfilmbe való beültetésével. A jelenetek autentikussága pedig abból adódik, hogy egyszerre vannak jelen amatőrök és hivatásos színészek, a játékuk improvizatív. Az életszerű inszcenírozás, vagyis az, hogy nincs előre megírt dialógus, csak a szerepkörök leírása, a szereplőket „helyzetbe hozza”, amely természetes színezetet kölcsönöz a játékuknak. A véletlen alakító közreműködése pedig valamiféle furcsa kiszolgáltatottság-érzéssel tölti el a nézőt is. A szereplő zavarával mélyen azonosul, mivel az a szeme előtt bontakozik ki.
A trilógiában talán nem véletlenül került középre a hitről szóló darab, a triptichon fő helyére, hiszen ez ingázik legnagyobb ívben a végletek között, az egyén és a közösség, a mennyei és pokoli, a valós és megfoghatatlan kapcsolatok koordinátájában. Erre következhet A Remény Paradicsoma, amelyet sokan egyenesen könnyednek tituláltak ebben a felállásban. Anna Maria unokahúga és Teresa lánya, a 13 éves Melanie (Melanie Lenz)  egy fogyókúrás táborban tengeti idejét, mivel túlsúlyos. A szerelem az ő életében is felforgatja ezt az „üdülésre” szánt egy hetet: Melanie beleszeret a nála negyven évvel idősebb tábori orvosba (Joseph Lorenz ), aki, fájdalmára, nem teszi azt vele, amiről a tinilány ábrándozik. Az edző röhejesen hatalmaskodó parancsszavai nem gyötrik meg úgy a leánytestet, mint a szüntelen sóvárgás. Az orvos nem pedofil, csak magányos, nem kap az alkalmon, amikor Melanie mindenféle ürüggyel naponta meglátogatja rendelőjében, hanem megpróbál idősebb barátként, támaszként viszonyulni hozzá. Amikor a lány egy kirándulás alkalmával bevezeti az erdőbe, úgy ölelik meg egymást, mint apa és lánya – feloldozás azonban ebben a történetben sincs: Melanie kitörési kísérletei egyre-másra kudarcba fulladnak. Az intimitás meghittségében egyedül Melanie részesül, de ő is úgy, hogy csak a teste van jelen. Eszméletét vesztve fekszik a füvön, miután az orvos kimentette a diszkóból. Az erdőben nagyon szép dolog történik. A vágyain uralkodó férfi négykézlábra ereszkedik, és kíváncsian végigszimatolja az eszméletlenül fekvő lánytestet. Seidl karaktereiben az állatias azonos a mélyen emberivel, a szereplők ösztönlények, mégis nagyon erős akaratuk van. A Remény Paradicsoma a végeláthatatlan diétás ebédek egyikével zárul, miután a gyerekcsoport ismét elénekelheti a túlsúlyosak indulóját: „Ha jó a kedved, üsd a hájadat!” Az éneklés mindhárom történetben fontos szerepet kap, és a végefőcímek alatt is az adott film leitmotívumát hallhatjuk. Az elsőben a kenyaiak Jambo Bwanája, a Hakuna Matata folyik a csapból is, a hófehér fogsorok természetes derűje a hamis boldogságot sziporkázza a nyugati szexturisták felé. A Hit Paradicsomában pedig az említett kantáta kitartóan és kétségbeesetten lódul neki többször is, hogy elnyomja a férj üvöltözését, s a film végén az összes szakasz elhanzik Anna Maria puritán előadásában, mintegy győzelemként.
Seidl-t legalább annyira érdekli a szereplők környezete, mint a lelkivilága. Mindannyian egyedül szenvednek, mégis társaságban, mindegyiket a közege determinálja: a nyugdíjas barátnő, aki Teresát rábeszéli a nyaralásra, a hitközösség, a fogyókúrás lányok. Az egyén azért válik ki a többi közül, hogy személyes történetét mondja el, mégis magába sűríti közösségének jellemvonásait.
A miliőből mindig kiemelődnek a szimbolikus elemek, a viszonylag kopár teret a realitást magukba sűrítő szükséges tágyak törik meg. Mert az túlzás, hogy belakják vagy otthonossá teszik. Otthonosságnak nincs nyoma, a három film közül még abban sem, amelyben a szereplő viszonylag sok időt tölt otthon. A Hit Anna Mariája kiüresíti tereit, a falakat lecsupaszítja, hogy járhatóvá tegye a lélek ösvényeit. Mindhárom főszereplő idealista, ezért a valósággal konfrontálódva átverődnek. Seidl dokumentumfilmes múltja kiváló alap ahhoz, hogy szereplőinek az életét, ne a történeteit mutassa be: ehhez ugyanis nem kell más, csak a türelmes megfigyelés. Tőle tanuljuk meg, hogy a perverziók a mindennapiból születnek, a szenvedélyek egy kósza (de annál inkább mentő) gondolatból. Seidl nem veti meg az embert, egyszerűen újraírja a tabukat – nem a meztelenség, hanem a kiszolgáltatottság, nem a szexualitás, hanem a szégyenérzet az, ami kényelmetlenül hat a nézőre. A trilógia főszereplői annyira vágynak a Paradicsom után, hogy szem elől tévesztik, s ebben a görcsben mindhárman bűnbe esnek: a bujaság, a harag, a kevélység és a torkosság bűnébe. Szánalmasan forgolódnak abban a purgatóriumban, amelyet önnön igyekezetükkel teremtenek maguk körül.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében