"elúszik végképp a hiány rakománya"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2014. 1. (628.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Emese
Előleg, zálog
Horváth Előd Benjámin
A név és a semmi – Beszélgetés kabai lóránt költővel, íróval
MIRCEA CĂRTĂRESCU
A Rulett-játékos
Lászlóffy Csaba
Versei
László Noémi
Laudáció és irodalomkritika – Fried Istvánról
Fekete Vince
Pont olyan, csak más... – Laudáció helyett, Molnár Vilmosról
Karácsonyi Zsolt
Laudáció, levél – Király Lászlóról
Zsidó Ferenc
Szántai-négykezes
Pál Tamás
Versei
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Varga Borbála
Versei
Sebestyén Mihály
Zigótalázadás
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
Papp Attila Zsolt
A kozmosz neve: halál
KAÁLI NAGY BOTOND
Gömb a gonosztól
Xantus Boróka
Versben indító Szívtűzoltóautó
László Noémi
GY mint győzelem
Demeter Zsuzsa
Mindennapi életünk
Túros Eszter
BÁLA
Lászlóffy Zsolt
195 éves a kolozsvári magyar zeneoktatás
Hírek
 
László Noémi
Laudáció és irodalomkritika – Fried Istvánról
XXIV. ÉVFOLYAM 2014. 1. (628.) SZÁM — JANUÁR 10.

Tisztelt díjazott, tisztelt egybegyűltek!

Nem sokat segít e díjkiosztó irodalmi est közönségén, ha elésorolom dr. Fried István szakmai érdemeit, hogy tudnillik magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Bizottságának társelnöke, a Modern Filológiai Bizottság tagja, a Doktori Tanács irodalomtudományi szakbizottságának tagja, a Magyar-Osztrák Irodalomtudományi Vegyesbizottság tagja, de megteszem, ha más okból nem, hát azért, hogy fölmérhessük, mit jelent, hogy az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalomtudomány életmű-díja idén Fried István tanár úrhoz kerül.

Fried István tanár úrhoz, aki szinte két évtizeddel ezelőtt az elsők között üdvözölte az Erdélyben Előretolt Helyőrség csoport néven induló alkotókat, az évek folyamán e műhely vonzáskörében megjelent szépirodalmi köteteknek tanulmányokat, majd teljes kötetet is szentelt, és a mai napig sem hűtlen ahhoz a jó szokásához, hogy a fiatal erdélyi szépirodalmat alapos műgonddal és kitartó rendszerességgel elemzi. Fried tanár úr e gesztusával nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy bennünket, vagyis Erdélyben született, itt nevelkedett és itt magyar nyelven a körülöttünk és bennünk forrongó világról író alkotókat komolyan vegyen a szakmai és műkedvelő közönség, hanem ahhoz is, hogy alkotói mivoltunkat mi magunk is komolyan vegyük.
Mert elsősorban ez volna az irodalomkritika feladata – a penna mögé bújt egyed arcába tükröt tartani. Fried István minden, az említett íróknak szentelt dicsérő, bíráló tollvonásával ezt teszi: nagylelkűen segíti az indulókat, a pályájuk derekán járókat abban, hogy önmagukról, tehetségükről és adósságukról meg ne feledkezzenek. A jelképes életmű-díjjal ezt az ápoló-nevelő, metsző-vágó, nemesítő tevékenységet szeretnénk megköszönni. Köszönjük, hogy nem csak erényeinkről, hanem hibáinkról is szólt, ha szükségesnek látta, és köszönjük, hogy nemcsak az írógépet kopogtatta érdekünkben, hanem a katedráról is lelkesen igazgatta a fiatal erdélyi irodalmárok sorsát, hogy minden erejével igyekezett az említett írónemzedék mesterségbeli tudását mélyíteni.
Köszönjük a ránk áldozott időt és még legalább ennyi, irodalomtudományi izgalmakban gazdag esztendőt kívánunk Fried tanár úrnak. Gratulálok!
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében