"elúszik végképp a hiány rakománya"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2014. 1. (628.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Emese
Előleg, zálog
Horváth Előd Benjámin
A név és a semmi – Beszélgetés kabai lóránt költővel, íróval
MIRCEA CĂRTĂRESCU
A Rulett-játékos
Lászlóffy Csaba
Versei
László Noémi
Laudáció és irodalomkritika – Fried Istvánról
Fekete Vince
Pont olyan, csak más... – Laudáció helyett, Molnár Vilmosról
Karácsonyi Zsolt
Laudáció, levél – Király Lászlóról
Zsidó Ferenc
Szántai-négykezes
Pál Tamás
Versei
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Varga Borbála
Versei
Sebestyén Mihály
Zigótalázadás
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
Papp Attila Zsolt
A kozmosz neve: halál
KAÁLI NAGY BOTOND
Gömb a gonosztól
Xantus Boróka
Versben indító Szívtűzoltóautó
László Noémi
GY mint győzelem
Demeter Zsuzsa
Mindennapi életünk
Túros Eszter
BÁLA
Lászlóffy Zsolt
195 éves a kolozsvári magyar zeneoktatás
Hírek
 
Demeter Zsuzsa
Mindennapi életünk
XXIV. ÉVFOLYAM 2014. 1. (628.) SZÁM — JANUÁR 10.

Zágoni Balázs – Kürti Andrea: Erdélyi gyermekenciklopédia. Mindennapi életünk. 2013, Koinónia, Kolozsvár

Karácsony előtt jelent meg Zágoni Balázs és Kürti Andrea közös könyveként az Erdélyi gyermekenciklopédia. Mindennapi életünk. A kiadótól már ismert, a nagyobb erdélyi városokat bemutató sorozathoz formátumban és vizuális megoldásaiban hasonlatos enciklopédia igazi négykezes munka, amelyben a szöveg és kép egyforma fontossággal bír – Zágoni Balázs rövid, összefoglaló, utalásszerű, ám – mint az alcím is sejteti – mindennapi életünket átfogó tematikus leírásait Kürti Andrea aprólékos, varázslatos illusztrációi teszik gazdagabbá, valószerűbbé. Ez talán a legnagyobb érdeme ennek az erdélyi viszonylatban elsőnek mondható vállalkozásnak: a húsz tematikus fejezetre osztott enciklopédia kép- és szövegvilága úgy jelöli ki a mindennapi életet bemutató világnak a határait, hogy az egyetemes, általános jellegen túl a szerző és illusztrátor megpróbálja belakni, lakályossá tenni ezt a teret. 

Ha felmerül bennünk a könyv láttán a kérdés, hogy mitől lesz erdélyivé egy enciklopédia, akkor a fentebb említett lakályosságban jelölhetjük meg a választ. A szerzőpáros úgy meséli el képben és szövegben a szűkebb és tágabb világunkra vonatkozó tudáshalmazt, hogy a gyerekolvasók valóban magukra ismerhetnek benne, otthonosan sétálhatnak, barangolhatnak a könyv lapjain – nemcsak azt tudják meg például belőle, hogy a világon többféle vallás van, hanem arra is választ kapnak, hogy az óvoda fele menet a főutcán miért van egymás után négy templom, s mi mégis miért csak az egyikbe járunk, s nem mindegy, hogy melyikbe, vagy miért van az, hogy a világon kb. 6000 nyelvet beszélnek, de a játszótéren miért beszélnek mégis legtöbben épp románul. Az illusztrációk is igyekeznek hangsúlyozni az enciklopédia erdélyi magyar jellegét, a kedvencem az erdélyi népviseleteket bemutató sorozat a Hogyan öltözködünk? fejezetből.

Az erdélyi városokban, színházakban, állatkertekben, dombokon való barangolás ugyanakkor csak útmutató: Zágoni könyvét ugyanis nem magányos, lineáris olvasásra szánta – az egyes fejezetek inkább az erdélyi magyar (és nem csak) valóság főbb problémakörei is, melyek amolyan szamárfülekként jelzik, melyek azok a kérdéskörök, amelyekről esténként, félhomályban, már paplan alá bújva el lehet sutyorászni apával, régi bábszínházas emlékekről nosztalgiázni a Művészetek fejezetnél, vagy a karácsonyfa fénylő gömbjeire gondolni az Ünnepeink résznél – vagy eljövendő karácsonyok ajándékaira – talán épp az Erdélyi gyermekenciklopédiára – vágyva-várva.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében