"elúszik végképp a hiány rakománya"
Kereső  »
XXIV. ÉVFOLYAM 2014. 1. (628.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Emese
Előleg, zálog
Horváth Előd Benjámin
A név és a semmi – Beszélgetés kabai lóránt költővel, íróval
MIRCEA CĂRTĂRESCU
A Rulett-játékos
Lászlóffy Csaba
Versei
László Noémi
Laudáció és irodalomkritika – Fried Istvánról
Fekete Vince
Pont olyan, csak más... – Laudáció helyett, Molnár Vilmosról
Karácsonyi Zsolt
Laudáció, levél – Király Lászlóról
Zsidó Ferenc
Szántai-négykezes
Pál Tamás
Versei
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Varga Borbála
Versei
Sebestyén Mihály
Zigótalázadás
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
Papp Attila Zsolt
A kozmosz neve: halál
KAÁLI NAGY BOTOND
Gömb a gonosztól
Xantus Boróka
Versben indító Szívtűzoltóautó
László Noémi
GY mint győzelem
Demeter Zsuzsa
Mindennapi életünk
Túros Eszter
BÁLA
Lászlóffy Zsolt
195 éves a kolozsvári magyar zeneoktatás
Hírek
 
Hírek
XXIV. ÉVFOLYAM 2014. 1. (628.) SZÁM — JANUÁR 10.

Újraválasztotta Szentmártoni Jánost a Magyar Írószövetség elnöki tisztségébe a szervezet közgyűlése Budapesten. Szentmártoni Jánost 40 igen szavazattal, 2 nem és 1 tartózkodás mellett választották meg további 3 évre az írószövetség élére. A tisztújító közgyűlés döntése értelmében az elnökség tagja lett Erős Kinga, Mezey Katalin, Fekete Vince, Dobozi Eszter, Csender Levente és Vasy Géza. Szentmártoni János korábban elmondta, azért indult ismét az elnöki posztért, mert szeretné végigvinni az írószövetség megújításának folyamatát, amelyet olyan alappillérekre épített, mint például a fiatalítás, a nemzetközi kapcsolatok szélesítése, valamint a nyitás.

Markó Béla Csatolmány című verseskötetét mutatták be a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület székhelyén, december 4-én. A Bookart Kiadó által megjelentetett kötetről Tibori Szabó Zoltán, a Minerva egyesület elnöke, valamint Demény Péter író, költő beszélgetett a szerzővel.

Bálint Tibor Prózagálát tartottak a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, december 6-án. A rendezvényen részt vett két Bálint Tibor-díjas író, Demény Péter és Hertza Mikola, valamint a Kolozs megyei középiskolákból és a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégiumból meghívott prózaíró diákok.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) idei díjkiosztó gálaestjét a székelyudvarhelyi G. Caféban rendezték, december 14-én. Az E-MIL négy, frissen alapított díjat osztott ki: a prózadíjat Molnár Vilmos kapta Az ördög megint Csíkban című kötetéért; a költészeti díjat Király Lászlónak ítélte a választmány, Készülődés Pazsgába című verseskönyvéért; az irodalomkritika/esszé díj kitüntetettje Fried István, a kortárs erdélyi magyar irodalom népszerűsítéséért; a gyermekirodalmi díjjal pedig Szántai Jánost jutalmazták, A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok című könyvéért.

A 100 éves marosvásárhelyi Kultúr-palotának szentelt rendezvénysorozat keretében a Látó szépirodalmi folyóirat jelenlegi és egykori szerkesztői olvastak fel december 15-én a Kisteremben. A felolvasóest résztvevői – Demény Péter, Gálfalvi György, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor – saját szövegeikből kínáltak ízelítőt.
Új regényei és az 5. kiadásban frissen megjelent Székely Jeruzsálem volt a témája Szávai Géza székelyföldi találkozóinak. Az író december 10-én Marosvásárhelyen, december 11-én Szentegyházán, december 12-én Csíkszeredában, december 13-án pedig Gyergyószentmiklóson találkozott az érdeklődőkkel. 

Január 4-én, életének 58. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Kinde Annamária költő, műfordító, szerkesztő. Kinde Annamária 1956. június 10-én született Nagyváradon. Brassóban, az Erdőmérnöki Egyetemen folytatta tanulmányait, majd Nagyvára-don szerzett újságírói diplomát. 1990-ben a Majomsziget című ifjúsági lap főszerkesztője. 1992–1996 között az Erdélyi Napló munkatársa. 1996 és 2002 között a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium igazgatója. 2002-ben a Nyugati Jelen aradi napilap főszerkesztője. 2003-tól az Erdélyi Riport szerkesztője. 2006-tól a Várad című irodalmi lap versrovatának vezetője. 1997 és 2013 között kilenc verseskötete jelent meg, az utolsó Húzódhatsz közelebb címmel.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében