"a fehérek kora régen lejárt"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 2. (640.) SZÁM — JANUÁR 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Megosztott irodalom
GYŐRFI KATA
A permanens krízis állapotában – Beszélgetés Barnás Ferenc íróval
Vallasek Júlia
Angolkeringő 8. Mindig április
Sigmond István
Káosz
Jánk Károly
Egy konstelláció (black & white)
Szőcs István
Képtelen jegyzetek – „Az első sor mosolyogjon”
Nagy Koppány Zsolt
A vég
BENE ZOLTÁN
A köd
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Vass Barna
Versei
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
A tudás és a tudomás különbségeiről
MIRCEA CĂRTĂRESCU
A Rulett-játékos
Papp Attila Zsolt
Versei
Czegő Zoltán
Ölelés, mindenszentek
Kötő József
Tisztelt Tanító Mesterünk, Kedves Bandi bátyánk!
Bakk Ágnes
Szívhalál után
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
A narrátor emlékezete
Pap Ágnes
À la carte, emlékekből
MOLNÁR ZSÓFIA
Irány a tenger!
Szekernyés János
Sokarcú korszerűség
Jakabffy Tamás
Csíky Blodizsár
Februári évfordulók
 
Karácsonyi Zsolt
Megosztott irodalom
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 2. (640.) SZÁM — JANUÁR 25

„Felejtsd el arcom romló földi mását” – írta Dsida Jenő, miközben a versek arcán is sajátos vonásokat érlel, emel ki az idő, az irodalomtörténet. Olyan vonásokat, amelyekre a kortársak talán nem is figyelnek, ám a véleményekben is gazdag utókor annál inkább. Elolvasunk egy kései Arany János-verset, és észrevesszük: a rímek és verssorok mögött valami legényes kajánság lapul, mint ahogy József Attila korai verseinek homlokterében is feltűnnek a koravén ráncok.
Ideális esetben a versnek „nincsen helye egy sem, mi rád ne nézne”. Ennek ellenére jó esélye van rá, hogy torzóban maradjon és pillantása mégse találkozzon a mindenkori olvasóval.
Akárcsak a szerzőkkel, a versekkel is megtörténik, hogy háttérbe szorulnak, hosszabb, vagy rövidebb időre (látszólag) elvész csillogásuk, egészen addig, amíg valaki, egyetlen ember is elegendő lehet hozzá, ki nem emeli őket újból a „hajdankor özönvizéből”.
Mondják, nem olyan világot élünk, amely kedvezne a versnek. A „mindig lázas állapot”, amit, súlya alatt meggörnyedve, de mégiscsak áthoztunk az elmúlt évszázadból (az idézet egyébként Arany Jánostól származik), talán valóban megnehezíti a szemlélődést, hogy egy-egy verset felvigyünk a József Attila által oly szépen leírt magaslatra, és onnan vele együtt tekintsünk le a világra, amely körbevesz bennünket.
E magaslat elérése: mégiscsak közös ügy. Ezt bizonyítja, hogy a gyakorta a hagyományos értékek aláásójaként emlegetett új nyilvános terekben is felüti fejét az irodalom. Egyetlen ember is elég ahhoz, hogy egy közösségi oldalon láncreakciószerűen versek sokaságát osszák meg egymással a verskedvelők, akiknek a jelek szerint erre is futja szabadidejükből. A versről, ezek szerint, továbbra is lehet beszélni, és nem csupán különböző díjak, versenyek kapcsán.
Miközben sok szó esett az utóbbi években az irodalom megosztottságáról, talán eljött az ideje, hogy e két egymás mellé került szó, más, sokkal pozitívabb összefüggésben jelenjen meg. A megosztott irodalom tehát az, ami az új nyilvános terekben is megszólít bennünket. Olyan irodalom, ami közösséget kovácsol, az irodalmon belüli együvé tartozás érzését ébreszti az olvasókban, miközben új, sajátos körülményeket teremt ahhoz, hogy a vers víg vagy koravén vonásai ismét felvillanjanak előttünk.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében