"a fehérek kora régen lejárt"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 2. (640.) SZÁM — JANUÁR 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Megosztott irodalom
GYŐRFI KATA
A permanens krízis állapotában – Beszélgetés Barnás Ferenc íróval
Vallasek Júlia
Angolkeringő 8. Mindig április
Sigmond István
Káosz
Jánk Károly
Egy konstelláció (black & white)
Szőcs István
Képtelen jegyzetek – „Az első sor mosolyogjon”
Nagy Koppány Zsolt
A vég
BENE ZOLTÁN
A köd
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Vass Barna
Versei
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
A tudás és a tudomás különbségeiről
MIRCEA CĂRTĂRESCU
A Rulett-játékos
Papp Attila Zsolt
Versei
Czegő Zoltán
Ölelés, mindenszentek
Kötő József
Tisztelt Tanító Mesterünk, Kedves Bandi bátyánk!
Bakk Ágnes
Szívhalál után
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
A narrátor emlékezete
Pap Ágnes
À la carte, emlékekből
MOLNÁR ZSÓFIA
Irány a tenger!
Szekernyés János
Sokarcú korszerűség
Jakabffy Tamás
Csíky Blodizsár
Februári évfordulók
 
Pap Ágnes
À la carte, emlékekből
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 2. (640.) SZÁM — JANUÁR 25

Sosem hittem volna, hogy valaha szerelmes leszek Barnabásba. Bár tetszik a név, nem én magam szemeltem ki őt, sokkal inkább Tóth Mária az oka, az ő Barnabás iránti rajongása fertőzött meg engem is. Merthogy minden szavát elhittem, szinte megfoghatóvá vált a kép, érzéssé a gondolat, vággyá a találkozás. Csak az tud ilyet, aki írásra született, akiben ott rejlik a szavak iránti szeretet, elköteleződés és alázat – mint Tóth Máriában. 
Nemrég megjelent novelláskötete, A tizedik zsidó egy különleges utazás. Utazás térben és időben, emlékekben és valóságban, tragédiákban és komédiákban – utazás magában az életben. Abban az életben, amelyik pont attól szép, hogy csontvázig hiteles, hogy keserűen őszinte. Olyan visszatekintés ez, amiben helyet kap Arad, az alapélmények, az alappillanatok bölcsője, de ugyanúgy Bukarest is, az időskor színhelye. A két teljesen más típusú világ különféle történetek csírája, amelyekben az egyszerű varrónők, öreg dámák, igyekvő pártkatonák és hivatalnokok mellett az íróbarát fodrász, a színházi főrendező, a szent melaméd, az afrikai szerető és a túlvilági postás is megtalálja a helyét, hogy csak pár érdekességet említsek. Mindenekelőtt – valójában mindenek mögött! – ott van azonban a történetek megélője, az aradi égbolt szerelmese vagy éppen a regáti nő, aki humorosan, tükörként működő iróniával, olykor groteszk módon, de megszégyenítően reménnyel teli tekintettel szemlél mindent. Róla derül ki, hogy tizedik zsidóként hogyan élt férje családjában, hogy micsoda gulyást főzött, hogy miért nem mindegy számára, ki keveri és darálja le a török kávét, hogy hogyan tudott Istennek a kis ezüstérem miatt megbocsátani, hogy miért imádkozott a könyvesüzlet előtt, vagy miért sóvárgott annyira hosszú ideig egy masszázsért. 
Ebben az írói tollban egyszerre van jelen a szomorúság és a derű, a fájdalom és a boldogság, a félelem és a gondviselésbe vetett bizalom. De ott van a román és magyar, a zsidó és magyar találkozások nyoma, az elzárt és nyitott világok titka is. Minden egyes történet az élet egy szelete, s – bár mint kiderül, a múlt században a prolicsaládokban kissé unalmasan főztek –, amit mi kapunk, az jól fűszerezett, maradandó élményt nyújtó, szerethető. Emlékekből összeállított à la carte. 
 
Tóth Mária: A tizedik zsidó. Mentor, Marosvásárhely, 2013. 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében