"a fehérek kora régen lejárt"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 2. (640.) SZÁM — JANUÁR 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Megosztott irodalom
GYŐRFI KATA
A permanens krízis állapotában – Beszélgetés Barnás Ferenc íróval
Vallasek Júlia
Angolkeringő 8. Mindig április
Sigmond István
Káosz
Jánk Károly
Egy konstelláció (black & white)
Szőcs István
Képtelen jegyzetek – „Az első sor mosolyogjon”
Nagy Koppány Zsolt
A vég
BENE ZOLTÁN
A köd
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Vass Barna
Versei
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
A tudás és a tudomás különbségeiről
MIRCEA CĂRTĂRESCU
A Rulett-játékos
Papp Attila Zsolt
Versei
Czegő Zoltán
Ölelés, mindenszentek
Kötő József
Tisztelt Tanító Mesterünk, Kedves Bandi bátyánk!
Bakk Ágnes
Szívhalál után
PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA
A narrátor emlékezete
Pap Ágnes
À la carte, emlékekből
MOLNÁR ZSÓFIA
Irány a tenger!
Szekernyés János
Sokarcú korszerűség
Jakabffy Tamás
Csíky Blodizsár
Februári évfordulók
 
Szekernyés János
Sokarcú korszerűség
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 2. (640.) SZÁM — JANUÁR 25

Csoportos kiállítással kezdték az 2014-es esztendőt a temesvári magyar képző- és iparművészek: Budapesten, a Sensaria Képzőművészeti Egyesület és az Art9 Egyesület kétszintes ART IX-XI Galériájában január 2-án nyitották meg a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezete valamint a Temesvári Magyar Nőszövetség szervezésében Jelenlét című tárlatukat, amely 35 alkotó 76 művét öleli fel. A festmények, nyomatok, szobrok és iparművészeti alkotások alkotta anyag a Bánsági Magyar Napok keretében 2013 májusában, az immár 18-ik alkalommal megtartott képzőművészeti tárlatra „állt össze”.
A kissé szigorúbb válogatás kétségtelenül előnyére szolgált volna legutóbbi kiállításuknak, amelyet négy-öt eléggé ki nem érlelt munka dacára, nyugodt szívvel a legsikerültebbnek, a legnívósabbnak minősíthetünk. Több vonatkozásban is. Jellegéből fakadóan a változatosság, a többrétűség és a korszerűség a tárlat legfőbb jellemzője. Több nemzedéket, különféle műfajokat, eltérő stílusirányzatokat, művészi törekvéseket és áramlatokat képviselnek a bemutatott műtárgyak. A plasztikai határozottság és kiforrottság egyéníti a több évtizedes szakmai és didaktikai tapasztalatot felhalmozott, megbecsült mesterek alkotásait. A középgeneráció igényes, fegyelmezett és szépségcentrikus exponensei a letisztult, szerkezetes formai megfogalmazásban jeleskednek, míg az útkeresés, a művészi kiteljesedés, az önkifejezés különböző lépcsőfokaira jutott fiatal tehetségek munkáit dinamizmus, frissesség, leleményesség és modern formanyelv jellemzi.
 Az újat, a nem megszokottat kereső és hangsúlyozó fiatalok örvendetesen népes csoportjából a grafikus Kálmán Enikő, Bajkó Attila, Lőrincz Melinda, Becze Hunor, Găurean Krisztina, a festő Benedek Levente, Torony Edit, Oláh Dalma, Gidó Zoltán, Kasza Karola, a szobrász Pálfi Gyöngyvér, Nagy Attila, Büte Arnold, Koncsag Ádám alkotásaiban a kísérletezésnek, az értékteremtő útkeresésnek részben technikai, illetve technológiai, részben gondolkodásbeli, szemléleti, világnézeti, illetve esztétikai alapja, jellege és töltete van.
 A derékhad élenjáró, megbecsült reprezentánsaiként míves, gondosan megkomponált és kimunkált szobrokkal, objektekkel szerepelnek a Budapesten megnyitott tárlaton az 2013-as esztendőben több díjjal is kitüntetett Varga Luigi István valamint Kocsis Rudolf, Kelemen István, Tasi József István. A festészetet Dávid Károly, Jusztin Patrícia, Torony Pál, Neagu Katalin és Tar Béla kiérlelt, szín- és gondolatgazdag táblaképei képviselik, fokozott expresszivitású grafikákat mutat be Jakabházi Sándor, Bajkó Attila, Szűcs Enikő, Kelemen Gabriel, Török János Csaba, veretes iparművészeti alkotásokkal jelentkezett M-Kiss Hedy, Pamfil Marietta, Péter Eszter, Ignácz Gabriella, fényképekkel nevezett be Varga Ernő Szilárd, Sárosi Valentina és Szathmáry Edina a seregszemlére, amely a korszerűség sokarcúságát és naprakész voltát dokumentálja a Béga-parti város kortárs képző- és iparművészetében.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében