"ilyenkor nem is írni kellene"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 3. (641.) SZÁM — FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Álom a pihenésről
Sigmond István
Összefonódva a paplana alatt, Matt - Rövidprózák
Fekete Vince
Sigmond István halálára
Demeter Zsuzsa
Bűntelen bűnösség – Sigmond István prózapoétikájáról
Pap Ágnes
Molekulákban a világ
Egyed Emese
"Arcát a lélek felkutatja" – Kinde Annamária verseibe költözött
Charles Bukowski
Versei
Szőcs István
Képtelen jegyzetek – A műkedvelés előnyei
Daróczi Jakab
Versei
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Tóth Kinga
Versei
Jancsó Miklós
Öregség
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (1.) – Robert E. Howard és a harcos antihősök
FERENCZI SZILÁRD
A gyermek mint vadászfegyver
KAÁLI NAGY BOTOND
Töredék, feketében
László Noémi
Ördöglakat – Kinde Annamária utolsó verseskötetéről
MOLNÁR ZSÓFIA
Mi az, amit nem lehet?
Bartha Katalin Ágnes
Amerikai magyar színházkultúra
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Felmért irányok
Lászlóffy Zsolt
Ellentétek egysége – Szegő Péter 60
Hírek
 
Bartha Katalin Ágnes
Amerikai magyar színházkultúra
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 3. (641.) SZÁM — FEBRUÁR 10.

Székely Mendel Melinda jelentős könyvet írt az amerikai magyar színjátszásról. Ezt nem úgy éri el, hogy maradéktalanul kimeríti az elérhető forrásokat, nem is ez a célja, hanem összegez, rendszerez, trendeket jelöl ki, legendákat döntöget, remek teljesítmények mellett a keresgélés és tévutak jelenségeit is diagnosztizálja. A szerző személyes érintettsége (a New York-i Kossuth Színpadon folytatott színészi munkájának köszönhetően maga is aktív szereplője e színházi jellegű kultúrának az 1990-es években) a mű javára válik.
A másfél évszázados múltra visszatekintő magyar nyelvű amerikai színházi mozgalom sajátos intézményi struktúrát termel ki, melyhez a hivatásos színtársulatokon kívül (a maguk során a művészi élmény mellett identitásmegőrző és tanító-nevelő funkciókat is ellátva) az önképzőkörök, művészeti klubok, műkedvelő próbálkozások s a magyar nyelvű sajtó is szorosan hozzátartozik. Ezt a sajátosságot jól mutatja a könyv szerkezeti tagoltsága, mely a történeti korszakolással együtt az amerikai magyar népesség összetett társadalmának s ennek a kontinensen való földrajzi elhelyezkedésének szempontjait is érvényesítve kívánja összetettségében szemlélni e színjátszás történetét (Szempontok az amerikai magyar színjátszás vizsgálatához, Az amerikai magyar színjátszás kezdetei, Hivatásos színjátszás New Yorkban,  Művelődésszervező kezdeményezések, Magyar színház Kaliforniában, Kanadai magyar színházi élet). Majd jó érzékkel egészíti ki könyvét néhány jelentős színész pályájával (Lugosi Béla, Kabos Gyula, Jávor Pál, Szeleczky Zita, Szabó Sándor, Szörényi Éva, Hegedős Gyöngyi és az Óss Enikő-Varga Tibor házaspár), jól érezve rá a mindenkori árnyaltabb színészportrék igényére. 
A többszempontú vizsgálat számos érdekes jelenséget is felszínre hoz. Figyelemre méltó e tágan értelmezett színházi jellegű kultúra műfaji szórása (zenés kabaré, zenés bohózat, élőkép, történeti színpadi játék, operett, vígjáték, filmszkeccs, verses műsor, bál, évfordulós ünnepség, emlékest) s az a kettős látásmód is, mely Thury Ilonában amerikai Blaha Lujzát, Petri Marikában amerikai Honthy Hannát lát vagy Jávor Pált a magyar Clark Gable-ként, Kabos Gyulát pedig pesti Chaplinként szemléli. A könyv illusztrációs anyaga számos fekete-fehér forrásreprodukciót (újságkivágat, színlap, plakát, program stb.) és néhány színes fotót is tartalmaz.
 
Székely Mendel Melinda: Magyar színjátszás Amerikában. Mentor, Marosvásárhely, 2013. 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében