"ilyenkor nem is írni kellene"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 3. (641.) SZÁM — FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Álom a pihenésről
Sigmond István
Összefonódva a paplana alatt, Matt - Rövidprózák
Fekete Vince
Sigmond István halálára
Demeter Zsuzsa
Bűntelen bűnösség – Sigmond István prózapoétikájáról
Pap Ágnes
Molekulákban a világ
Egyed Emese
"Arcát a lélek felkutatja" – Kinde Annamária verseibe költözött
Charles Bukowski
Versei
Szőcs István
Képtelen jegyzetek – A műkedvelés előnyei
Daróczi Jakab
Versei
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Tóth Kinga
Versei
Jancsó Miklós
Öregség
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (1.) – Robert E. Howard és a harcos antihősök
FERENCZI SZILÁRD
A gyermek mint vadászfegyver
KAÁLI NAGY BOTOND
Töredék, feketében
László Noémi
Ördöglakat – Kinde Annamária utolsó verseskötetéről
MOLNÁR ZSÓFIA
Mi az, amit nem lehet?
Bartha Katalin Ágnes
Amerikai magyar színházkultúra
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Felmért irányok
Lászlóffy Zsolt
Ellentétek egysége – Szegő Péter 60
Hírek
 
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Felmért irányok
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 3. (641.) SZÁM — FEBRUÁR 10.

A Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében 45 művész, 64 munkája vett részt a Barabás Miklós Céh január közepén megnyílt, már hagyományossá vált, évi értékfelmérő kiállításán. Ezek között találunk festményeket, grafikákat, szobrokat, textilműveket, zománcműveket illetve installációkat egyaránt.
A kiállítás színvonalas, sokrétegű, gazdag művészeti múltról tanúskodik, és a csoport fiatalabb tagjai révén egy hasonló jövőt ígér, a következőkben azokat az alkotásokat szeretném elemezni, amelyek bennem keltették a legmélyebb benyomást.
Két festménnyel, pontosabban portréval kezdeném. Cs. Erdős Tibor 1985-ben festett Gizi c. alkotása, illetve Máthé László Jani (2014) c. műve, egyben a legöregebb és legfiatalabb tagok alkotásai, amelyek ötletes módon egymás mellett szerepelnek. A posztimpresszionimus és az expresszionimus jegyeit hordó női portrén a kék és a szürkés-rózsaszín dominál. A beállítása majdnem provokatív, a kék szemek sajátos mélységet adnak az alkotásnak. Elrabolják a néző tekintetét és így mintha visszatekint rá. Ezzel szemben Máthé László Janija egy materialista, illetve realista alkotás, amely az úgynevezett „tévégeneráció” stílusjegyeit hordozza és a fiatalok körében elterjedt művészeti felfogást képviseli.
A következő művész, illetve mű, amelyről szólnék Kőmíves Andor Rejtély című festménye. Itt a kopott szürke, rózsaszín illetve sárga színek dominálnak. A kép, amely két mesebeli lény találkozását ábrázolja, a szürrealizmus stílusjegyeit hordozza. A jelenet egyszerre lehet álom, mese vagy látomás. A néző inkább saját képzelőerejével alkotja meg a művet, nem pedig egy előre elkészített festményt lát.
Megrázó erejűek Starmüller Katalin vegyes technikákkal készített Várakozás I, II, illetve Akt I, II c. grafikái is. Ezeken az éles kolorit hatás dominál. Erőteljes piros és fekete, illetve lila vonalak rajzolódnak ki a krémszínű alapon. Míg a Várakozás I egy, a fauvizmus stílusjegyeiben megrajzolt vulkánkitörést ábrázol, az Akt I a női test egy részletét ábrázolja, növényekkel körülvéve, erőteljes szimbolizmussal.
A szobrászat terén két művész munkáit említeném meg. Az első Kolozsi Tibor Özön c. alkotása. Bronzszobrának elkészítéséhez a művész a mitológiából merített ihletet. Kolozsi művészete egyedi Erdélyben, szobrainak általában, ahogy az adott esetben is, két fő nézőpontja van. Egyszerre figuratív, szimbolista, oktató és elgondolkodtató. 
Ezzel áttérnék Suba László Megtisztulás, illetve Keresztút című, fából készült kisméretű szobraira. Mindkettőnek több nézőpontja van. Míg az első egy több részből álló, jól elkülöníthető, de mégis egységes tömböt alkotó szobor, ahol a vörösre festett, emberre emlékeztető figura mintha levetkőzni szeretné saját környezetét, a második absztraktabb formát vesz fel, és üzenetét inkább a néző fantáziájára bízza.
A fent említett művészek mellett, többek között Nagy Endre, Egri István, Soó Zöld Margit, id. és ifj. Starmüller Géza, Sípos László, Valovits László és Palkó Csaba alkotásai is megtekinthetőek a kiállításon.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében