"ilyenkor nem is írni kellene"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 3. (641.) SZÁM — FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Álom a pihenésről
Sigmond István
Összefonódva a paplana alatt, Matt - Rövidprózák
Fekete Vince
Sigmond István halálára
Demeter Zsuzsa
Bűntelen bűnösség – Sigmond István prózapoétikájáról
Pap Ágnes
Molekulákban a világ
Egyed Emese
"Arcát a lélek felkutatja" – Kinde Annamária verseibe költözött
Charles Bukowski
Versei
Szőcs István
Képtelen jegyzetek – A műkedvelés előnyei
Daróczi Jakab
Versei
Bréda Ferenc
Bab és Babér
Tóth Kinga
Versei
Jancsó Miklós
Öregség
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (1.) – Robert E. Howard és a harcos antihősök
FERENCZI SZILÁRD
A gyermek mint vadászfegyver
KAÁLI NAGY BOTOND
Töredék, feketében
László Noémi
Ördöglakat – Kinde Annamária utolsó verseskötetéről
MOLNÁR ZSÓFIA
Mi az, amit nem lehet?
Bartha Katalin Ágnes
Amerikai magyar színházkultúra
KISS LÁSZLÓ ANDRÁS
Felmért irányok
Lászlóffy Zsolt
Ellentétek egysége – Szegő Péter 60
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 3. (641.) SZÁM — FEBRUÁR 10.

Az eirodalom.ro portál bemutatkozó estet tartott január 15-én a csíkszeredai Tilos Kávéházban. A házigazda György Attila író volt. 

Kiosztották az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat január 21-én, Kolozsváron. Az elismerést tavaly alapította az RMDSZ azzal a céllal, hogy olyan személyeknek vagy szervezeteknek adja át, akik vagy amelyek kultúránk megőrzéséhez, gyarapításához járultak hozzá. A díjjal idén Kézdi Imolát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét, Vida Gábor írót, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztőjét, illetve Veres Szabolcs képzőművészt tüntették ki. A díjakat Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke adta át.

Kőesésben, fényhullásban címmel tartott közönségtalálkozót Szilágyi István író, a Helikon alapító főszerkesztője és Király László költő, író, a Helikon főmunkatársa a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, január 21-én. A meghívottakkal Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélgetett. Az eseményt a könyvtár és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ szervezte.

A Látó szépirodalmi folyóirat változatos rendezvénysorozattal ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Maros-vásárhelyen. Január 21-én kiállítást rendeztek a Látó 2010 óta megjelent portréplakátjaiból a G. Caféban, verses kísérettel. Elhangzottak Jékely Zoltán, Szabédi László, Szép Ernő, Weöres Sándor és Parti Nagy Lajos versei. Január 22-én az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) képviseletében olvasott fel László Noémi, Győrfi Kata és Márton Evelin a Bolyai Klubban. Ugyanott Kovács András Ferenc és Demény Péter beszélgetett Weöres Sándor költészetéről. Éjsikoly – avagy: hol a K? címmel pedig tizennégy író és költő egyszerre olvasott fel. Írásaikból lényegében egy kórusmű állt össze. Közreműködött: Albert Mária, Demény Péter, Dimény Lóránt, Győrfi Kata, Horváth Péter, Kovács András Ferenc, Láng Orsolya, László Noémi, Márton Evelin, Mihály Emőke, Potozky László, Szabó R. Ádám, Szabó Róbert Csaba, Székely Csaba. 

Markó Béla költő, író és Egressy Zoltán író, drámaíró kapta meg ezévben a békéscsabai Bárka irodalmi és művészeti folyóirat díját. Az irodalmi lap szerkesztősége a magyar kultúra napjához közel évek óta ünnepi esten értékeli a folyóiratban előző évben megjelent prózai és verses alkotásokat. Az elismerést, amelyet már 14. alkalommal osztanak ki, olyan szerzők kaphatják meg, akik az előző évben jelentős publikációkkal gazdagították a folyóiratot, és évek óta munkakapcsolatban állnak a szerkesztőséggel. 

Szatmárnémeti vendége volt két napra Jókai Anna. A Kossuth-díjas írónő január 24-én az Ács Alajos Stúdióban tartott író-olvasó találkozót, másnap pedig Én, Szegény Sudár Anna című monodrámáját mutatták be, Bálint Márta előadásában.

Demény Péter A lélek trolija című esszékötetét mutatták be január 27-én, a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület székhelyén. A szerzővel Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese és Szabó Réka színikritikus beszélgetett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében