"visszavonódik a tekintet"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 4. (642.) SZÁM — FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Nevetni ossziáni ködökben
Zsidó Ferenc
"Az ámulat a legméltóbb viszonyulási mód"
Molnár Vilmos
Rémán doktor hasberendezése, metszőfoga, kisujja
Benedikt Wells
A város háztetőin
Vári Csaba
A szív létszótáraiból
Pomogáts Béla
Többségből kisebbség – kisebbségből szórvány
Cseke Róbert
Versei
SERESTÉLY ZALÁN
A Hársfasor árnyai
Wastrmann István
Fehér Mirembe házában
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
Király Farkas
Sortűz karácsonykor
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (3.) – Lovecraft, a fantasy pszichotriller prófétája
Jakab-Benke Nándor
Szikla a cipőnkben
LOVASSY CSEH TAMÁS
Rémmese Kolozsváron
BERKI TÍMEA
Bölcsészek vetélkedése
Xantus Boróka
Profán szenvedéstörténet
A nyelv terei
Jakabffy Tamás
Visky Péter és tsai. „kis kece lánya”
Túros Eszter
Festői történések
Márciusi évfordulók
 
László Noémi
Nevetni ossziáni ködökben
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 4. (642.) SZÁM — FEBRUÁR 25.

„Vidámságot erőltetett magára”, olvasom, és hirtelen nem jut eszembe olyan helyzet, amikor, és olyan passzus, ahol valakinek szomorúságot „kell” erőltetnie magára. A szomorúság mintha természetesen simulna ránk, illetve van belőle bőven, esélyünk sincs valamely kényelmetlen helyzetben derűs arcunkat szomorú ráncokba szedni, mint ahogyan fordított esetben gyakran mosolygunk, a felszíni vidámság kedvéért, kényszeredetten. 
Mérlegelhetjük, mi volna számunkra megerőltetőbb: szomorú szívünkhöz vidám képet vágni, vagy féktelen kedvünkben megilletődött, szívfájdalmas kifejezésbe rendezni vonásaink. Rendszerint nagyobb illetlenségnek számít az, ha valaki a gyász pillanataiban mosolyog, mint ha az öröm sugárzó ege alatt sír, mint a záporeső. A legtöbb esetben a síró, a kacagó véglet jó néhány köztes állapottal egyetemben egyszerre kucorog bennünk, aztán vidámság legyen a talpán a nevetés, amely a számára kedvezőtlen körülmények ellenére kitör belőlünk, miközben jövő-menő szomorúságunk fakó lámpái egyre-másra kigyúlnak szemünkben, arcunkon, homlokunkon. 
Mintha szomorúnak lenni egyébként is nemesebb, tiszteletre méltóbb, felemelőbb emberi érzés volna, a költőnek is például leginkább ossziáni ködökbe merülten a hősi múlton illik keseregnie, ellenkező esetben könnyen vásári fércműnek titulálhatják fapados rímeket puffogtató, harsány, útszéli témáról kelt rigmusait.
Úgy tűnik, meglett embernek köd és komolyság dukál, tudomány, mundér, becsület, mindeközben persze elvárjuk gyermekeinktől, hogy tornyosuló gondjaink árnyékában önfeledten nevetgéljenek, ha lehet, állandóan, mert vidám arcuk oly ennivalóan édes. Saját vidámságunk már kevésbé ennivaló. 
Mert mi történne, ha a hant körül nem veszteségünket siratnánk, hanem nevetve ünnepelnénk, hogy az eltávozott végre megmenekült ebből az állítólagos siralomvölgyből, ha különféle hiányainkat nem nyomorként, hanem szabadságként értelmeznénk, ha a válogatott visszautasításokat a visszautasított dolog tökéletesítésére adódó esélyként üdvözölnénk? Rengeteg nyúlós, borongós félórát száműznénk mord hétköznapjainkból.
Pedig a bölcsek, a megvilágosodottak, a sokat tapasztaltak, a sokat szenvedettek állítólag derűsek, úgy látszik, épp a tengernyi szomorúságból merítenek hozzá erőt, mint a gyerekek, akik a tűszúrásból sírógörcsbe menekülnek, a sírhoz vonuló gyászoló rokonság kebelében viszont elkacagják maguk. Hátha a halál nem is oly vérfagylalóan súlyos dolog.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében