"visszavonódik a tekintet"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 4. (642.) SZÁM — FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Nevetni ossziáni ködökben
Zsidó Ferenc
"Az ámulat a legméltóbb viszonyulási mód"
Molnár Vilmos
Rémán doktor hasberendezése, metszőfoga, kisujja
Benedikt Wells
A város háztetőin
Vári Csaba
A szív létszótáraiból
Pomogáts Béla
Többségből kisebbség – kisebbségből szórvány
Cseke Róbert
Versei
SERESTÉLY ZALÁN
A Hársfasor árnyai
Wastrmann István
Fehér Mirembe házában
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
Király Farkas
Sortűz karácsonykor
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (3.) – Lovecraft, a fantasy pszichotriller prófétája
Jakab-Benke Nándor
Szikla a cipőnkben
LOVASSY CSEH TAMÁS
Rémmese Kolozsváron
BERKI TÍMEA
Bölcsészek vetélkedése
Xantus Boróka
Profán szenvedéstörténet
A nyelv terei
Jakabffy Tamás
Visky Péter és tsai. „kis kece lánya”
Túros Eszter
Festői történések
Márciusi évfordulók
 
Jakabffy Tamás
Visky Péter és tsai. „kis kece lánya”
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 4. (642.) SZÁM — FEBRUÁR 25.

Alig hinném, hogy volna olyan, a magyar kultúrába gyermekkorától fogva gyökeret eresztett ember, aki ne hatódna meg a Snétberger Ferenc balján ülő fényesmosolyú Richard Bonát hallván, amikor legderűsebb szeretetével énekli, rögtönzi a számára halandzsa-idegen szövegű Kis kece lányomat. Bár nemzedékről nemzedékre makacsul ismétlődik a kérdés: ugyan mit jelenthet a kece, az ének hovatovább identitáselemmé lett a népdal- és régizene-antológiák, iskolai énekórák és tábortüzes esték jóvoltából (mely utóbbiak alkalmával a rövidnadrágos lányok között borosüvegek is bolyonganak titkon).
S hogy a Kis kece lányom a populáris kortárs zene különféle csatornáiban is otthonra talál, azon sem csodálkozhatunk. Legújabban – persze erdélyi vonatkozású ez az új! – Visky Péter és unokatestvére, Visky Bence „reaktualizálása” tűnik fel: egy kissé dzsessz-lágyított, összhangzataiban újrafrissített, mértéktartó effekthasználattal megszólaló zene (gitár, basszusgitár, billentyűs elektrofon, ritmushangszer, búvópatakként színező cselló, fölöttük női hang – érett lányhang! – énekli a „standard” dallamszöveget) és egy hip-hopra emlékeztető, de nem feszesre ritmizált, ellenben középgyenge életérzés-szöveg, amelyhez hasonlót a huszonéves klip-készítők kilószámra tukmálnak a hallgatni vágyókra – vagy nem vágyókra. Lehet ez a szöveg „szabad ötletek jegyzéke”, lehet spontán vers, lehet nemzedéki öndefiníció (ahhoz viszont túl zilált), lehetne – ha szerényebb volna – háttér a zenéhez… „Lehet ha egymás mellett / Lehet üvegatlasz, üvegszárny / Lehet magány / Lehet ugyanaz vagy vallomás / Lehet hentes vonatállomás”.
Egy szó mint száz: bizonyos nemzedéki-kulturális elvárásoknak próbálván megfelelni ez a Kis kece lányom felemásra sikerült. (De zeneileg lényegesen többet ad, mint az Akkezdet Phiai – „Hisz Sztori” hip-hop-„kiskecéje”, amely szintén szemenszedett életérzés-litániára alapoz, elannyira, hogy az elraccsolt szöveg mellett, úgy érezzük, a zene voltaképpen „szükséges rossz” ahhoz, hogy készítői a klipet feltegyék a youtube-ra. Ami jó és tartható lehet – az szalad. A nemzedéki védjegyként működő vulgaritás és tartalmi lecsó – marad. Ősrobbanás, Hitler, Dalai Láma, lepra, Aphrodité, Sztálin, Leonardo, Elvis, Kennedy és a magyarországi populáris (szub)kultúra mai arcai – pszeudotörténeti áttekintésben. Az ő változatukban azonban a generációs hitvallás kristályosabban, erőteljesebben szólal meg, mint Viskyéknél: „maradunk mozgásban, mint minden, mint az élet, […] igazából nincs semmi sem, csak én vagyok”.) Egy szó mint száz: a Visky-unokatestvérek Kis kece lányom-változata sokkal jobb zene, mint amilyen szöveg. Kisgyörgy Ilka éneke úgy működik, mint a középkor antifónái, amelyek recitatív részeket kereteznek, tagolnak – esetünkben Visky Bence „életérzés-szövegét”. A hangszerelés arányos, nincsenek benne fölös indák, elvarratlanságok, oktalan ráhagyások. Rokonszenves, hogy a harmóniai „kapaszkodót” itt nem a basszushangszer adja, hanem egy magas és „makacs” g, amelyhez minden más viszonyul és visszatér, amely „biztos pont” az otthonos harmóniában és feloldásra váró átmenetekben egyaránt.
Nem árt tudnunk: Visky Péter alkotói ösztöndíjat kapott egy kultúratámogató alapítványtól szépirodalmi művek – nyilván elsősorban versek – zenévé-formálására. Nagy várakozással lehetünk iránta: merre fordul és hova érkezik?


ajánlat:
http://www.youtube.com/watch?v=KhnOHC-q4Yg (Visky Péter és társai)
http://www.youtube.com/watch?v=YlJQEx-rkD0 (Richard Bona)
http://www.youtube.com/watch?v=w9wlj9M0cH4 (Akkezdet Phiai)
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében