"visszavonódik a tekintet"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 4. (642.) SZÁM — FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Nevetni ossziáni ködökben
Zsidó Ferenc
"Az ámulat a legméltóbb viszonyulási mód"
Molnár Vilmos
Rémán doktor hasberendezése, metszőfoga, kisujja
Benedikt Wells
A város háztetőin
Vári Csaba
A szív létszótáraiból
Pomogáts Béla
Többségből kisebbség – kisebbségből szórvány
Cseke Róbert
Versei
SERESTÉLY ZALÁN
A Hársfasor árnyai
Wastrmann István
Fehér Mirembe házában
Szőcs István
Képtelen jegyzetek
Király Farkas
Sortűz karácsonykor
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (3.) – Lovecraft, a fantasy pszichotriller prófétája
Jakab-Benke Nándor
Szikla a cipőnkben
LOVASSY CSEH TAMÁS
Rémmese Kolozsváron
BERKI TÍMEA
Bölcsészek vetélkedése
Xantus Boróka
Profán szenvedéstörténet
A nyelv terei
Jakabffy Tamás
Visky Péter és tsai. „kis kece lánya”
Túros Eszter
Festői történések
Márciusi évfordulók
 
Túros Eszter
Festői történések
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 4. (642.) SZÁM — FEBRUÁR 25.

A csíkszeredai Pál Aukciósház- és Galériában, január 21-én Vorzsák Gyula festőművész képeiből rendeztek kiállítást.
Vorzsák Gyulát a festőiség foglalkoztatja, a kolorit, a színek dinamikája, belső történései, erőviszonyai. A látványból indul ki, hogy azt elemeire bontva, ízeire szedve, a képek konkrét tárgyaitól már-már elszakadva pillanatként rögzítse egy-egy alkotói folyamat szellemi és lelki erőfeszítéseit. Darabos, időnként durva, ugyanakkor visszafogottan festői nyelvezet ez. Hatalmas impulzivitás, erőteljes reflexek, el-elszabaduló tempó, pasztózus színek, lágy kolorit. Szenvedélyes és fegyelmezett.
Leggyakrabban portékat fest. Önmagát is, sokféleképpen – időnként anatómiai pontossággal, máskor a felismerhetetlenségig elnagyoltan. Lelkiállapotokat rögzít, szabadít fel, old színekbe, festői történésekbe. Képeinek belső ritmusa, természetes gesztusai meghatározóak. A festőiség lehetőségeit kutatja, a kimondhatóságét. Filozofikus mélységeket nyit, máskor elemi erők szabadulnak fel belőle. Magányos vergődés, gyötrő, elemző kényszer, mely formákat bont, utat engedve a megismerésnek és teret a várakozásnak. Mert ez a perspektíva. A figura nem figura. Mozgás, folyamat, történés, úton levés, miközben soha nem szakad el teljesen a figurativitástól. Csupán nem ez az elsődleges számára. A karaktert, az egyedit soha nem téveszti szem elől, az emberi alakok, tájak és tárgyak megragadása azonban gyarkran túlmutat a figurativitáson. Bizonyos értelemben lecsupaszítja képtárgyait, megtöri vagy torzítja a formát, hogy annak lényegéhez közelebb jusson, ezáltal tágítva a festészet lehetőségeit is. Amit kapunk, festék és ecsetnyomok, színek, ritmus, ahol a szavak nem feltétlenül segítenek a tájékozódásban.
Vorzsák Gyula festői gesztusai nagyon alaposan megmunkáltak. Furcsa ellentmondásnak tűnhet, de mintha minden egyes gesztusához, zsigeri mozdulatához folyamatosan vissza-visszatérne az alkotó, hogy azokat valamiféle rendbe, jelentés-összefüggésekbe szervezze, értelemmel kitapinthatóvá tegye. Gesztusait alapos mérlegelés, megfontoltság előzi meg, hogy aztán, elengedve azokat, megtörténjen a mozdulat. Így engedi el a formákat is a festőiség, a színtörténések javára, az ismerős jelenéseket az ismeretlenért. Mindezt egy olyan terepen műveli, amelyben magabiztosan mozog, határozott keretek között próbál új tartalmakat, mind nagyobb mélységeket bejárni. Ezekben a kalandokban egyre nagyobb bonyodalmakba keveredik. Mégis megőrzi fegyelmezettségét, higgadtságát. Úgy teremti meg szabadságát, hogy közben szigorúan koncentrált marad. Minden egyes alkotása külön kaland, önálló történet eltérő dinamikával, implulzivitással.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében