"meg fogja érezni a szíved dobbanását"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 5. (643.) SZÁM — MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Kései sirató
Bálint Tamás
A láthatatlan Tökéletes nyomában
MÁRTON EVELIN
Melek Sebaha
PAPP-FÜR JÁNOS
Versei
Kántor Lajos
Egy történet elkezdődik
DIMÉNY ÁRPÁD
Versei
Bonczidai Éva
Rövidprózái
FÜLÖP GYÖRGY
Berlinen át
Csíki András
a telet már nem éri meg.
Jakab Villő Hanga
A farkas mi vagyunk
Szőcs István
„Hogy micsoda: … Hogy ki? … Hogy mi? … Hogy miii?”
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (3.) – Jack Vance és a haldokló Föld világa
Gyenge Zsolt
Berlinálé 2014: filmdömping, kultúrpolitika, kesergés
KAÁLI NAGY BOTOND
Ördög a határon
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
„Totál egotrip”
Borsos J. Gyöngyi
Nap rókabundában
A
Szekernyés János
Díjazottak tárlata
Lászlóffy Zsolt
A béke utolsó – a háború első éjszakája
Hírek
 
Szekernyés János
Díjazottak tárlata
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 5. (643.) SZÁM — MÁRCIUS 10.

Rendhagyónak számító csoportos kiállítással – a Díjazottak Szalonjával – nyitották meg január 10-én a temesvári Helios Galériában a 2014-es esztendő közös tárlatainak a sorát. A falakon és állványokon 21 olyan Temesváron élő és alkotó szép- és iparművész 2-3 festményét, grafikáját, szobrát, rajzát és objektjét  sorakoztatták fel, akiket a múlt év folyamán a megyei, országos és  nemzetközi seregszemléken, versenyeken és pályázatokon díjakkal, oklevelekkel jutalmaztak.
A tartásos, kiérlelt műtárgyak hitelesen demonstrálják, hogy a temesvári alkotók közösségének legjobbjai nemcsak „hazai pályán” diadalmaskodtak, de eredeti felfogású, szellemiségű, formanyelvű és kimunkáltságú műveikkel Aradon, Târgoviştén, Déván, Jászvásárban, Piatra Neamţon, Kisinyovban, az oroszországi Ufában, az itáliai Milánóban, a távoli Mexikóban és Ausztráliában is sikeresen szerepeltek. Némelyikük duplázva vagy éppenséggel triplázva aratta a szakmai babérokat. A gyógyíthatatlan betegségével hosszabb ideje viaskodó Ştefan Călărăşanu szobrászművésznek, kinek kőbe faragott nagyobb méretű alkotásaiból több is Temesvár köztereit díszíti – s aki 2013. december 2-án távozott az élők sorából – post mortem ítélték oda a Temes megyei tanács Pro Cultura Timisiensis-díját és a hagyományos évi képzőművészeti szalon Primus inter pares-fődíját. Suzana Fântânariu grafikusművésznőt díszdoktorává avatta az elmúlt esztendőben a George Enescu Művészeti Egyetem Jászvásáron, ahol a román költészet klasszikusa tiszteletére 3-dik alkalommal megrendezett Eminesciana-tárlaton kiválósági díjjal jutalmazták. A Târgoviştén megtartott metszetverseny-biennálén ugyanakkor az I. díjat hódította el. Az Aradon 4-dik alkalommal megrendezésre került Meeting Point Nemzetközi Biennálé grafikai díja megszerzése mellett Jakabházi Sándor az oroszországi Ufában két és az ausztráliai Melbourne-ban három évente megtartott nyomatkiállításokon nyert „bronzérmet”. Dobogós helyre érdemesítették Târgoviştén Constantin Catargiut, akit a mexikói Monterreyben 6. alkalommal megtartott nyomatkiállításon a II. díjas helyre soroltak. Az aradi Meeting Point Nemzetközi Biennálén bemutatott Agora című többalakos szoborkompoziciójával Varga Luigi István elnyerte a Romániai Képzőművészek Szövetségének szobrászati díját, míg a temesvári képzőművészek évi szalonján különdíjban részesítették. Életművéért Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjat adományozta az elmúlt esztendőben a 75. életévét betöltött, Székelyudvarhelyen született Szakáts Béla temesvári szobrászművésznek.
Beküldött ötletterve, felvázolt projektje alapján Renée Renardot a meghirdetett nemzetközi pályázat zsűrije alkalmasnak minősítette arra, hogy a szervezők meghívják az üvegművészet világhírű központjába, a Velence melletti Muranóba. Az elkészült műtárgy annyira jól sikerült, hogy a szakértők a tervezőt és a kivitelezőt is díjazásra érdemesítették.
A „megkoszorúzottak” válogatott csapatát az említtek mellett Leon Vreme, Ciprian Radovan, Sorin Nicodim, Adriana Lucaciu, Rodica Strugaru, Mircea Popiţiu, valamint az ifjabb nemzedékeket képviselő Daniel Apostu, Diana Popovici, Silvia Moldovan, Georgiana Iancu, Gabriel Ursu, Rodica Ruja és Bogdan Nueleanu erősítette.
A Helios Galériából a temesvári Közigazgatási Palota II. emeleti előcsarnokába átköltözött Díjazottak szalonját március közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében