"meg fogja érezni a szíved dobbanását"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 5. (643.) SZÁM — MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Kései sirató
Bálint Tamás
A láthatatlan Tökéletes nyomában
MÁRTON EVELIN
Melek Sebaha
PAPP-FÜR JÁNOS
Versei
Kántor Lajos
Egy történet elkezdődik
DIMÉNY ÁRPÁD
Versei
Bonczidai Éva
Rövidprózái
FÜLÖP GYÖRGY
Berlinen át
Csíki András
a telet már nem éri meg.
Jakab Villő Hanga
A farkas mi vagyunk
Szőcs István
„Hogy micsoda: … Hogy ki? … Hogy mi? … Hogy miii?”
Lakatos Artur
A fantasy-világ mítoszai (3.) – Jack Vance és a haldokló Föld világa
Gyenge Zsolt
Berlinálé 2014: filmdömping, kultúrpolitika, kesergés
KAÁLI NAGY BOTOND
Ördög a határon
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
„Totál egotrip”
Borsos J. Gyöngyi
Nap rókabundában
A
Szekernyés János
Díjazottak tárlata
Lászlóffy Zsolt
A béke utolsó – a háború első éjszakája
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 5. (643.) SZÁM — MÁRCIUS 10.

Életének 93. évében, január 31-én elhunyt Jancsó Miklós cannes-i díjas, kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező. Jancsó a magyar filmtörténet olyan meghatározó, világszerte elismert alkotásainak volt a rendezője, mint a Szegénylegények, az Oldás és kötés, a Csillagosok, katonák, a Még kér a nép, a Csend és kiáltás vagy a Szerelmem, Elektra. Jancsót február 22-én temették a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

András Sándor költő, író és Pomogáts Béla irodalomtörténész kapták idén a 2004-ben alapított Korunk Kulcsa díjat. A díjazottak a kitüntetést a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében vehették át február 18-án. 

Új magyar könyvesbolt nyílt Kolozsváron. Az IDEA Könyvtér ünnepélyes keretek közt nyitotta meg könyvesboltját február 19-én a Sapientia EMTE új épületének előterében. A bolt az „erdélyi magyar könyvek egy helyen” kezdeményezés továbbgondolásának és továbbfejlesztésének eredménye, a 2013 júliusában indult Mátyás utcai könyvstand választékának kibővítését, folyamatos jelenlétét feltételezi. Az IDEA Könyvtér boltjában, az elképzeléshez híven kizárólag erdélyi magyar kiadványok vásárolhatók meg.

Súly alatt a pálma címmel rendeztek Karácsony Benő- és Ligeti Ernő-emlékkonferenciát a holokauszt 70. évfordulója alkalmával, február 19-én Kolozsváron, az Erdélyi Múzeum Egyesület székházában. A rendezvényt Füzes Oszkár, a Magyar Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztályának vezetője nyitotta meg. A konferencián erdélyi és magyarországi irodalomtörténészek, írók, költők elevenítették fel Karácsony Benő és Ligeti Ernő alakját, munkásságát. A rendezvény Mihályfy Sándor Napos oldal című játékfilmjének (1983) levetítésével zárult.

Magyarország Főkonzulátusa és a kolozsvári Német Kulturális Központ felolvasást szervezett Bánffy Miklós Erdély-trilógiájából, az író születésének 140. évfordulója alkalmából, február 28-án a TIFF-házban. A trilógia első kötetét olvasták fel, román és német nyelven. Jelen voltak: Andreas Oplatka és Marius Tabacu, a trilógia fordítói. Az olvasás előtt levetítették A Griff, a Dámvad és a Varjú című, Bánffy életéről szóló dokumentumfilmet.

Korunk kritikusai címmel rendezték meg A mellérendelő című beszélgetéssorozat ötödik, egyben utolsó találkozását március 3-án a kolozsvári Tranzit Házban. Horváth Andorral Selyem Zsuzsa és Szigeti Attila beszélgetett.  
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében