"nem a hősök voltak a hősök"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 7. (645.) SZÁM — ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Könczey Elemér
Bánffy Miklós, az eklektikus grafikus
Dávid Gyula
Milolu: egy rendhagyó Bánffy-regény
Fried István
"A zene boszorkányos hálójá"-ban – Bánffy Miklós kisregényei
Balázs Imre József
Bánffy Miklós és a Reggeltől estig művészproblematikája
Kenéz Ferenc
Versei
Erdei L. Tamás
Szürkécske
Váradi Nagy Pál
Átkelni tilos
MARTON RÉKA ZSÓFIA
Hótánc
Horváth Előd Benjámin
Harghita-tánc – Interjú André Ferenccel
A Seörös Wándor eljövetele – André Ferenc verseiről
GIAMBATTISTA BASILE
A két kicsi pizza1 – A negyedik nap hetedik meséje
Szőcs István
A zenélő kút kongása 1.
Szántai János
Zsuzsannák, vének
LOVASSY CSEH TAMÁS
Sikertelen újratemetés
MÁRTON ÁGOTA
Variációk papírszívre
Pap Ágnes
Nem csak gyerekeknek
Vízi Tünde
Analógiák
Demeter Zsuzsa
Kondorosított kalandregény
Lászlóffy Zsolt
Demény Piroska emlékezete
Hírek
 
Pap Ágnes
Nem csak gyerekeknek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 7. (645.) SZÁM — ÁPRILIS 10.

Király Kinga Júlia: A szerencse fia. Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 2013.

Király Kinga Júlia legújabb kötete gyerekeknek szól, de örömmel forgathatják azok a felnőttek is, akik visszavágynak a mesék világába. A kötet két mesejátékot tartalmaz, ami részben magyar népmesékből merít, másrészt a bonyodalmat királyi eredetiséggel fejti ki. 

Az első, a Tejkút, két birodalom állandó viszálykodásáról szól. Piros- és Fehérország nem a legjobb szomszédok, a határon fekvő titokzatos tejkútra mindketten igényt tartanak. Meglepetés azonban mindig akad, így a kút körül is, mert egy arra járó fáradt óriás többször is kiüríti. Sok jó ebből nem származhat, a pirosak és fehérek egyaránt felhördülnek, az óriást megkötözik. Őszinte barátság jelét a királyi gyerekek, Rózsagyöngy és Tejkispej mutatják, akik a tolvaj kiszabadításával a szülői haragot is kiváltják. A két fiatal szerelme és az óriással kötött barátságuk végül mindent megold, s még a két ország is egyesül.

Hasonlóan kalandos A szerencse fia, melynek kezdetén a megszokott népmesei felállás érvényesül: élt egyszer egy szegény paraszt, Suba Suba, akinek volt három fia, Málé, Kása és Hurka. Az ifjú legények nekivágnak a világnak, mert otthon elhokizzák az egyetlen örökséget, egy aranygarast. Ahogy azt megszokhattuk, itt is a legkisebb jár szerencsével. Furfangosságával és szerénységével kiérdemli Baltazár király jutalmát, aki neki adja legnagyobb lányát, s arról is gondoskodik, hogy az egész család királyi bánásmódban részesüljön. A történet három ördöge, illetve a hármas út vidéke kicsit Csongor és Tündére emlékeztet bennünket, míg a lányok éjszakai programja A széttáncolt cipőket juttatja eszünkbe.

A kötetben minden megvan, ami egy jó meséhez szükséges: változatos terek, mesei idő, karakteres szereplők, világok közötti átjárók, az ízes, szép magyar nyelv. A szerző eltalálja a hangnemet, történetei derűsek, kedvesek, eredetiek. A jól megformált szöveget Bakó Helén képei teszik megfoghatóbbá. Illusztrációiban finom árnyalatokkal, precíz vonalvezetéssel találkozunk.

A sokféle műfajban megszólaló Király Kinga Júlia ezúttal a mesejáték keretet választotta, ami talán azért is szerencsés, mert nem csak a mesékre vágyóknak nyújt örömöt, de azoknak a rendezőknek és pedagógusoknak is, akik színpadra vihetik.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében