"pillantása szememben lakik"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Bánni a szavak erejével
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
J U N K I E N T E R Y O U – Beszélgetés Kubiszyn Viktor íróval
Egyed Emese
Orfeusz iskolája
HERTA MÜLLER
Nyelvek között
Szakács István Péter
A világ varázslatos valósága – Hommage à Gabriel García Márquez
Balázs Imre József
Álomablakok
Vári Fábián László
Vásártér
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
Versei
FAZAKAS GÉZA
Versei
Borcsa Imola
Pillanatképfüzér
ILYÉS ZSOLT
Versei
Horváth Előd Benjámin
Magnéziumégés – interjú Varga László Edgárral
Széteséstől önreflexióig
Szőcs István
Reménytelen jegyzet – Mi okon Napoka?
ANDORKÓ JÚLIA
Azok a hatvanas évek az Utunkban
Miklós Ágnes Kata
„Norvégia egy kis Tündérország”
FERENCZI SZILÁRD
Utánuk az özönvíz
Péter Beáta
Nehéz találkozás
Pap Ágnes
A szerelem Lángja
Papp Attila Zsolt
Királyi válogatás
Demeter Zsuzsa
Az erdélyi irodalom első krónikása
Túros Eszter
Paralell stories
Jakabffy Tamás
Szentcímkés beletévesztések
Hírek
 
Demeter Zsuzsa
Az erdélyi irodalom első krónikása
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 10.

Kristóf György: Kritikai szempontok a magyar irodalomtörténetben.  Tanulmányok. Válogatta, s. a. r. Gaal György. Kriterion Kiadó,  Kolozsvár, 2013.

A magyar irodalomban mindig is voltak olyan írók, irodalomtörténészek, professzorok, akiket az utókor méltatlanul elfelejtett – ezek közé tartozik Kristóf György is, akiről, figyelembe véve hatalmas irodalomtörténeti, művelődéstörténeti munkásságát, méltánytalanul kevés szó esik napjainkban. Ezt a hiányt próbálta pótolni a Kriterion Könyvkiadó és a szerkesztő Gaal György, amikor régi-új tervként sajtó alá rendezték Kristóf irodalomtörténeti munkásságának egy szeletét Kritikai szempontok a magyar irodalomtörténetben címmel (hiszen a négykötetes, 1923–1942 között megjelent Kritóf-életmű ma már irodalmi ritkaságnak számít). Először 1982-ben merült fel egy Kristóf-tanulmánykötet megjelentetése, amely szervesen illeszkedett volna a Kriterion Könyvkiadó Romániai Magyar Írók sorozatába. Az 1982-ben összeállított kötet megjelentetésére végül 2013-ig kellett várni, s jelen kiadás nem is tartalmazza a teljes anyagot – az így is vaskosra, több mint 450 oldalasra sikeredett könyv szerkesztőjének, egy további válogatás reményében, szelektálnia kellett az összegyűjtött tanulmányok közül, így sajnálatos módon teljesen kimaradtak Kristófnak a Bethlen Gáborral foglalkozó tanulmányai, Kristóf publicisztikái, kritikái, recenziói, a kortársakkal kapcsolatos portréi.

Ehelyett három nagyobb téma köré csoportosulnak a tanulmányok, amelyek Kristóf főbb érdeklődési köreit is jelzik. Az első nagyobb csoportot a klasszikus magyar irodalommal foglalkozó tanulmányok képezik, középpontban a 19. századi irodalommal, Kristóf fő kutatási területével, a második kérdéskör az erdélyi művelődéstörténeti viszonyokra reflektál a 17. századtól egészen a 20. század elejéig, többek között költészetről, sajtóról, tudományos intézetekről szóló tanulmányok kaptak így helyet a második nagyobb fejezetben. A harmadik részben a romániai magyar irodalom teoretikusa szólal meg, az írások a kibontakozó új irodalmi életre fókuszálnak.

A kötet végén névmutató és az egyes tanulmányokra vonatkozó jegyzetek segítik a részletesebb tájékozódást, s külön érdeme a kiadásnak, hogy szerepel benne egy Kristóf-bibliográfia is, igaz, csak a szerző önállóan megjelent munkáinak jegyzékét közli a szerkesztő.

Az erdélyi irodalom krónikásának, teoretikusának is tartott Kristóf György életpályája összefonódik az Erdélyi Múzeum-Egyesülettel. Az Erdélyi Múzeum idén ünnepli alapításának 200. évfordulóját. Köszöntsük hát e kiváló Kristóf-kötettel.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében