"pillantása szememben lakik"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Bánni a szavak erejével
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
J U N K I E N T E R Y O U – Beszélgetés Kubiszyn Viktor íróval
Egyed Emese
Orfeusz iskolája
HERTA MÜLLER
Nyelvek között
Szakács István Péter
A világ varázslatos valósága – Hommage à Gabriel García Márquez
Balázs Imre József
Álomablakok
Vári Fábián László
Vásártér
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
Versei
FAZAKAS GÉZA
Versei
Borcsa Imola
Pillanatképfüzér
ILYÉS ZSOLT
Versei
Horváth Előd Benjámin
Magnéziumégés – interjú Varga László Edgárral
Széteséstől önreflexióig
Szőcs István
Reménytelen jegyzet – Mi okon Napoka?
ANDORKÓ JÚLIA
Azok a hatvanas évek az Utunkban
Miklós Ágnes Kata
„Norvégia egy kis Tündérország”
FERENCZI SZILÁRD
Utánuk az özönvíz
Péter Beáta
Nehéz találkozás
Pap Ágnes
A szerelem Lángja
Papp Attila Zsolt
Királyi válogatás
Demeter Zsuzsa
Az erdélyi irodalom első krónikása
Túros Eszter
Paralell stories
Jakabffy Tamás
Szentcímkés beletévesztések
Hírek
 
Túros Eszter
Paralell stories
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 10.

Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművésznek Paralell Stories címmel nyílt kiállítása a közelmúltban a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben, ahol a felső szint három különálló terében futnak a párhuzamos történek.
A vegyes technikával készült, a XIX.-XX. század fordulóján készített fotográfiák képregényes megközelítései, az úgynevezett zsánerképek, az ember önkényes természetrombolására reflektáló Őztörténet sorozat installációja és assemblage-a, valamint hegesztőmaszkos tágyai három különböző történtetet mesélnek, melyek Ferencz S. Aport az utóbbi időben foglalkoztatják, három sorozat, melyek önmagukban is párhuzamosságokat rejtenek. Múlt és jelen, ember és természet, illetve emberek különböző történetei, melyek a killítás terében találkoznak, pop-artosan megszorzódva rendelődnek egymás mellé.
A zsánertémák precíz eleganciával kivitelezett, finom humorral fűszerezett fotóalapú képei egyerre nosztalgikus és álnosztalgikus múltidézések. Kompozíciós játékok, ahol az emlékezet, az adott múltról őrzött sztereotípiák, illetve személyes történetek, emlékek válnak főszereplővé. Objektivitás és szubjektivitás. A nosztalgia felülírhatja a konkrét fotográfiákat, az időbeli távolság új perspektívákat eredményez, kiegészíti vagy éppen elvesz abból, ami akkor és ott jelentősnek tűnt. A közelítés átírja a hangsúlyokat, az arcok és tekintetek jelentőségüket vesztik az ismerős beállításokkal, a hétköznapok tárgyaival, kontextusával szemben. Egy vágyott gondtalan délután képregénye ez, súlytalanná vált ikonikus figurákkal.
Az Őztörténet sorozat gondolatát az emberi felelőtlenség okozta véletlen őzirtásról szóló híradó indította el, amely a gyergyószárhegyi Korkép alkotótáborban valósult meg. Egy gyűjtemény darabjaból készült installáció és assemblage, nippekkel, igazi albínó őzkoponyával, gobelinnel és őzsípokkal, az őzről való gondolkodásunk reprezentációi.
Minden tárgy, ahogyan a zsánerképek esetében is, tartalmazza a szerző kiegészítéseit, egyfajta távolságot tartó, mégis drámai közelítéssel. Tárgyilagosan, letisztult módon tálalja fel őz-objektjeit, szembesít bennünket az őz-lét ember alkotta torzképeivel. Ez a sorozat ugyanakkor természet és művészet kapcsolatának egy kortárs alternatívája, ahol a természet eszköz jellegét felváltja a természettel szembeni felelősség  vállalása. 
A Maszk modellek mindenkinek! Ferencz S. Apor legfrissebb sorozata. A maszkos fotók és maszk-objektek a különböző szerepekből adódó emberi identitás válságát érintő kérdésfelvetések. Ferencz S. Apor nem tesz egyebet, mint változatokat mutat, megteremti annak lehetőségét, miként a fotók is illusztrálják, hogy bárki bármi lehessen, hős, harcos, férfi, nő, gyerek, Superman vagy primadonna.
A maszkok nemcsak azt teszik lehetővé, hogy egy-egy típus, új identitás mögé bújva akár szimbolikus figurákká sokszorozódjon, de ezáltal megteremtik a távolságtartás, a kívülállás, a felelősségmentes szerepjáték lehetőségét is. A hangsúlyok ugyanúgy átrajzolódnak, akárcsak a zsánerképek esetében. A személyes történetek válnak jelentőségteljessé a vágyott örök gondtalanság illúziójával szemben.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében